Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rostedt tyrmää puoluetoverinsa Jorma Ratian väitteet: "Luovuin 28 vuoden urasta yrittäjänä keskittyäkseni luottamustoimen hoitamiseen"

Myös kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rahkonen teilaa väitteen, että kokoomuksen ryhmää ohjailtaisiin oman toimeentulon varmistamiseksi.

Juha Rostedt (kok) kertoo halunneensa keskittyä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajuuteen omasta vapaasta tahdostaan. Kuva: Mirja Hussain

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) ei hyväksy puoluetoverinsa Jorma Ratian väitettä siitä, että hän olisi yksi kokoomuksen valtuustoryhmää oman toimeentulonsa turvaamiseksi pyörittävistä henkilöistä.

– Ehdin olla 28 vuotta yrittäjänä. Luovuin omasta tahdosta työstäni hoitaakseni tämän tehtävän, johon ryhmä on minut asettanut. Päätin, että hoidan tehtävän mahdollisimman hyvin ja se vaatii kokoaikaista keskittymistä, Rostedt sanoo.

Rostedtin mukaan samanlainen toimintatapa on hyvin yleinen suomalaisissa kaupungeissa. Hänen mukaansa korvaus kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan työstä on puolipäiväinen, mutta työ käytännössä kokoaikaista.

– Työviikko on täydet 40 tuntia ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalla se taitaa olla vielä parikymmentä tuntia enemmän.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sirkku Hildénin (sd.) palkkio on 60 000 euroa vuodessa. Varapuheenjohtajien Juha Rostedtin ja Aleksi Mäntylän (vihr.) vuosipalkkio on 30 000 euroa.

Rostedt muistuttaa, että valtuusto on aikanaan halunnut, että kaupunginhallituksen puheenjohtajille maksetaan palkkiota koko- ja puolipäiväisestä työstä.

– Ryhmät ovat vaalien jälkeen asettaneet tehtäviin valitsemansa henkilöt, kuka milläkin tavalla. Itse olen omasta vapaasta tahdostani jättänyt oman päivätyöni, ja jos tämä loppuu, niin varmaan hommat jatkuu.

Kokoomusryhmän puheenjohtaja Hannu Rahkonen keskusteli Jorma Ratian kanssa tilanteesta viikonloppuna. Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Hannu Rahkosen mielestä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan saama korvaus on liian pieni suhteessa työmäärään. Näin hänkään ei hyväksy Ratian väitettä siitä, että kokoomuksen ryhmää ohjailtaisiin oman toimeentulon varmistamiseksi.

– Jokainen, joka on perillä työmäärästä, voi pohtia, onko korvaus oikealla tasolla. Minusta ei ole.

Rostedtin mukaan on luonnollista, että niin kokoomuksen kuin muidenkin valtuustoryhmien työtä ohjaa pieni porukka eli puheenjohtajisto.

– Kokoomuksen ryhmää johtaa puheenjohtajisto. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana olen useiden asiakokonaisuuksien kanssa tekemisissä, joten on luonnollista, että keskustelutan ryhmää näistä asioista.

Ero ei yllättänyt

Jorma Ratian ero kokoomuksen ryhmästä ei tullut yllätyksenä Rahkoselle tai Rostedtille. Rahkonen kertoo keskustelleensa asiasta Ratian kanssa viikonlopun aikana.

– Keskustelimme erilaisista näkemyksistä ja on valitettavaa, että tässä kävi näin. Jorma tunnetaan suorapuheisena miehenä, joka sanoo mielipiteensä hankalistakin asioista. Eron syyt ja tausta ovat tiedossa, mutta en halua niitä kommentoida.

Myös Rostedt toteaa, ettei "alennu kommentoimaan" Ratian väitteitä erimielisyyksien syistä.

Kokoomusryhmän johtajalla Hannu Rahkosella ei ole tiedossa, että valtuustoryhmästä olisi lähdössä uusia jäseniä.

– Meillä ryhmässä aikuiset ihmiset pystyvät vaihtamaan mielipiteitä aikuisten ihmisten tavoin. Meillä on kuitenkin yhteinen tavoite turvata lahtelaisten palvelut ja samaan aikaan kannamme vastuuta taloudesta.

Rahkonen ei hyväksy lainkaan Ratian väitettä siitä, että ympäristökaupunkijohtajan haku olisi ollut moitittava saati kuntalaisia halventavaa.

– Jos luottamushenkilö hakee työpaikkaa tai häntä siihen pyydetään, niin ei siitä voi moittia. Kokoomuksen valtuustoryhmällä ei asiaan ollut osuutta. On kiusallista, että kaikilla ei ole riittävästi tietoa siitä, mitä vihreissä pääkaupungeissa on aiemmin saatu aikaan ja mihin hankkeella Lahdessa pyritään.

Rostedt moittii sitä, että kokoomusryhmän kuuluvimmat kriitikot ovat olleet poissa esittelytilaisuuksista.

– Henkilöt, jotka asiaa ovat eniten kritisoineet, eivät olleet ryhmässä paikalla kun valinnan perusteista kerrottiin. He kuitenkin kommentoivat asiaa mediassa. Valtuustoinfossa avattiin miten ja miksi hakua on hoidettu. Sieltäkin kriitikot olivat pois.

McCarron aikoo jatkaa ryhmässä

Yksi valtuuston puheenjohtajan Milla Bruneaun (kok.) valintaa kritisoineista ryhmätovereista oli Francis McCarron. Hän jakaa osittain Ratian kritiikin.

– Olen pohtinut aivan samoja asioita kuin Ratia ja siksi ymmärrän hyvin, että häneltä on mitta täyttynyt. Itse olen tullut siihen tulokseen, että koska en ole ennenkään marssinut ulos, en tälläkään kertaa tee niin.

Francis McCarron (kok.) jakaa Jorma Ratian kritiikkiä, mutta aikoo jatkaa kokoomuksen valtuustoryhmässä. Kuva: Juha Peurala

McCarron korostaa, että Bruneau on ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaksi pätevä ja tulee hoitamaan tehtävän varmasti hyvin.

– Hänet siihen kaupungin johdossa haluttiin. Piste. Tämän kanssa eletään, mutta toimintatapojen on nyt pakko muuttua. Kaveripestejä ei tässä kaupungissa voi enää hyväksyä.

McCarronin mukaan politiikassa mukana olevien on syytä vakavasti miettiä, miltä asiat kansalaisten mielestä näyttävät. Hänen mielestään politiikassa on mukana liikaa henkilöitä, joiden tulot ovat riippuvaisia valtiosta tai kunnasta.

– Tämä julkisen sektorin eliitti on se, mikä koko ajan enemmän alkaa nyppiä ihmisiä yhä enemmän – ja ihan hyvästä syystä.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi