Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kokoomuksen valtuustoryhmästä eroava Jorma Ratia: "Ei ole vaikeaa arvata, ketkä ryhmää pyörittävät"

Jorma Ratia aikoo toimia loppuvaltuustokauden omassa ryhmässään. Hän kertoo olleensa pettynyt kokoomusryhmän toimintaan jo edellisestä valtuustokaudesta lähtien. Kuva: Juha Tanhua

Ympäristöpääkaupunkihankkeen hankejohtajan rekrytointi oli Jorma Ratialle (kok.) "kirsikka kakun päällä", joka sinetöi päätöksen erota kokoomuksen valtuustoryhmästä Lahdessa.

– Kävin asiasta aika kiukkuista keskustelua ryhmässä ja voin julkisuuteenkin sanoa, että nimitysprosessi oli törkeä. Saara Vauramo olisi ollut hankkeeseen pätevä ja riittävä johtaja, mutta nyt perustetaan virkaa viran päälle.

Ratian mukaan erimielisyydet hänen ja kokoomuksen valtuustoryhmän ison linjan välillä ulottuvat kuitenkin jo viime valtuustokaudelle.

– Vanhoja ei kannata kauheasti kaivella, mutta esimerkiksi hyvinvointiyhtymän perustaminen oli sellainen asia, missä en nähnyt järkeä. Päätös tehtiin kiireessä, kun haluttiin kaupunginjohtaja [Jyrki] Myllyvirran sanoin olla eturintamassa, kun sote tulee.

Muutama henkilö hallitsee kokoomusryhmää

Erotiedotteessaan Ratia syyttää kovin sanoin ryhmänsä jäseniä oman edun tavoittelusta, laskelmoinnista ja omien työpaikkojen säilyttämisestä. Ratian mukaan kokoomuksen valtuustoryhmän enemmistö on näiden muutaman henkilön hallittavana.

Ketkä ovat muutamat henkilöt, jotka ryhmän enemmistöä pyörittävät?

– Ei se ole vaikea kenenkään arvata, kun katsoo, kuka milläkin pallilla istuu. Juha Rostedt (kok.) istuu jo kolmatta kautta peräkkäin kaupunginhallituksessa, mikä on erikoista. Tiedetään, ettei hänellä ole siviilivirkaa tai työtä, vaan toimeentulo tulee kaupungintalolta.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajille eli Rostedtille ja Aleksi Mäntylälle (vihr.) maksetaan tehtävästä 30 000 euron vuosipalkkio. Sirkku Hildén (sd.) saa kaupunginhallituksen puheenjohtajana 60 000 euron vuosipalkkion.

Ratian mielestä tulevaa pormestarimalliakin tehdään, jotta se tarjoaisi vakinaista toimeentuloa poliitikoille, joilla sitä muuten ei ole.

Kokoomuksen valtuustoryhmästä eroava Jorma Ratia on huolissaan kaupunginvaltuuston heikentyneestä roolista. Kuva: Sami Lettojärvi

Ryhmän nimeksi Lahti ensin

Ratia kertoo pysyttelevänsä loppuvaltuustokauden yhden hengen ryhmässään, jonka nimeksi hän on ilmoittanut Lahti ensin.

– "Vielä virtaa" olisi ollut hyvä ryhmän nimi, mutta se ei taida kelvata, kun lain mukaan ryhmän nimen pitää olla asiallinen.

Omien poliittisten toimintamahdollisuuksiensa Ratia arvioi ryhmästä eroamisen myötä heikkenevän, tosin hän on yleisemminkin huolissaan valtuuston heikentyneestä vaikutusvallasta.

– Kun hyvinvointikuntayhtymä perustettiin, on valtuustolle jäänyt iloinen maksaja rooli. Lautakunnille ja viranhaltijoille on annettu lisää valtaa. Kun kaupunginhallituksen esityslistoja katselee, niin sielläkin on paljon ihan diipadaapaa. Mikä sitten on valtuuston nykyrooli? Ratia kysyy.

Jorma Ratia aikoo toimia loppuvaltuustokauden omassa ryhmässään. Hän kertoo olleensa pettynyt kokoomusryhmän toimintaan jo edellisestä valtuustokaudesta lähtien.

Lue myös: Oliko valtuutetuille esiteltyjen KymiRing-materiaalien avoimuus poikkeuksellista vai vitsi – asiasta väännetään yhä Lahdessa
Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi