Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaksi hakenut moittii hakuprosessia ylenkatsovaksi ja epäreiluksi – näin vastaa Lahden kaupungin Mika Mäkinen

Lahtelainen Riikka Salokannel sanoo olevansa pätevämpi hakija kuin kumpikaan viimeiseen vaiheeseen selvinneistä. Lahden kaupungin konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen kertoo, miten prosessi hänen mielestään meni.

Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen kertoo, että kaikki haastatteluun asti päässeet haastateltiin tismalleen samalla tavalla, jotta prosessi olisi kaikille samanlainen. Mäkinen oli yksi kolmesta ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaa haastatelleista. Kuva: Katja Luoma

Lahtelainen Riikka Salokannel kritisoi voimakkaasti ESS:n jutun kommentointiosiossa ja  julkisessa Facebook-päivityksessään hakuprosessia, joka käytiin Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan valitsemiseksi. Tehtävään valittiin Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toiminut Milla Bruneau (kok.), mutta 22 hakijasta ensimmäiseen haastatteluun kutsuttiin viisi henkilöä, ja Salokannel oli yksi heistä.

Perjantaina julkaistussa pitkässä päivityksessä Salokannel kirjoittaa muun muassa näin: "Päällimmäiseksi jäi vaikutelma, että haastattelu oli lähinnä siksi, että saadaan hakuprosessin muoto täytettyä, ei siksi, että olisi oikeasti etsitty sitä, kuka on paras tehtävään."

Salokannel sanoo nyt ESS:lle, että haastattelu oli hänen mielestään ylenkatsova. Salokannel kertoo olleensa haastattelussa noin 50 minuuttia, ja sinä aikana "rekrytointifirman edustaja" kyseli kysymyksiä paperista lukien. Kaupungin henkilöstöjohtaja Anne-Maj Salmi kirjasi Salokanteleen mukaan vastauksia ylös, ja Lahden kaupungin konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen oli haastattelussa läsnä vain kaiutinpuhelun välityksellä.

– Hän kysyi minulta tasan yhden kysymyksen eli tiedänkö, mikä oli edellinen ympäristöpääkaupunki. Koko haastattelun aikana mistään vastauksestani ei syntynyt keskustelua, siirryttiin vain seuraavaan kysymykseen, Salokannel sanoo.

Hän kertoo lukeneensa lehdestä, että valitsijaraatia ilahdutti se, että Bruneau pystyy aloittamaan työnsä heti maanantaina.

– Olisin minäkin pystynyt, mutta tätä ei minulta missään vaiheessa kysytty. Kysyttiin vain, koska voisin aloittaa, ja kerroin, että laitoin hakemukseen muistaakseni jonkin päivämäärän syyskuussa. Mutta totta kai olisin tarvittaessa voinut aloittaa vaikka heti maanantaina.

"Kaikilta hakijoilta kysyttiin samat kysymykset"

Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen ei ole nähnyt Salokanteleen Facebook-päivitystä, mutta vahvistaa, että oli henkilökohtaisista syistä ensimmäisen vaiheen haastatteluissa läsnä kaiutinpuhelun välityksellä. Mäkinen sanoo, että toinen vaihtoehto olisi ollut siirtää haastattelujen tekoa, ja siihen ei haluttu mennä, koska hankejohtajan valinnalla oli kiire. Mäkinen ei myöskään halunnut jäädä kokonaan pois haastatteluista, joten kaiutinpuhelu oli sopivin vaihtoehto.

Edelleen Mäkinen vahvistaa, että haastatteluissa olivat läsnä paikan päällä Anne-Maj Salmi sekä psykologi. Mäkisen mukaan jokaiseen haastatteluun oli varattu aikaa tunti, ja käytännössä haastattelut kestivät 50–55 minuuttia.

– Kysymyspatteristo oli laadittu tehtävän vaatimustason mukaan. Olimme etukäteen sopineet, että yksi meistä kysyy kysymykset, muut keskittyvät vastauksiin. Olemme tehneet samalla tekniikalla monia muitakin haastatteluja, Mäkinen kertoo.

Mäkinen sanoo, että kaikilta hakijoilta kysyttiin tismalleen samat kysymykset tismalleen samalla tavalla.

– Näin tehtiin, jotta prosessi olisi kaikille samanlainen, jo hakijoiden oikeusturvan takia. Tämä oli meille hyvin tärkeä asia.

Mäkinen sanoo olleensa mukana monissa rekrytointiprosesseissa, ja nyt käytetty haastattelutapa on hänestä toiminut hyvin.

– Kysymykset tuovat kyllä esiin sen, miten kukin reagoi mihinkin kysymykseen ja siten erot hakijoiden välillä.

"Miksi tällaisia lehmänkauppoja saa tehdä?"

Salokanteleen mielestä "koko hakuprosessi on ollut epäasiallinen".

– Se tehtiin niin, että nimitys pedattiin Bruneaulle valmiiksi. En tunne Bruneauta henkilökohtaisesti, enkä toistakaan toiseen haastatteluun edenneistä, mutta olisin ollut pätevämpi hankejohtajaksi kuin kumpikaan heistä, Salokannel sanoo.

Bruneaun ohella viimeiseen hakuvaiheeseen selvisi helsinkiläinen yrittäjä Sami Tornikoski. Salokannel kertoo, että hänellä, kuten Bruneaullakin, on medianomin koulutus.

– Lisäksi minulla on paljon sen päälle, kuten Turun yliopistosta ympäristön suojelun cum laude abrobatur -tason opinnot. Olen ollut Lahden seudun kehitysyhtiön kehitysjohtajan tehtävässä, jossa vastuullani oli strategisten osaamiskärkien cleantechin ja designin johtaminen. Olen asunut Kanadassa ja tehnyt muun muassa siellä kansainvälisiä tehtäviä. Olin myös 2012 Maailman muotoilupääkaupunkivuoden Lahden edustaja toimeenpanevassa säätiössä ja ohjausryhmissä, Salokannel listaa.

Hän ei kuitenkaan aio riitauttaa nyt tehtyä johtajavalintaa.

– Mietin kyllä tarkkaan, tulenko tämän asian kanssa julki. Mietin, haittaanko omia tulevia rekrytointejani tällä julkitulolla. Mutta en halunnut vaikenemalla antaa tapahtuneelle hiljaista hyväksyntääni.

Salokannel on saanut Fb-päivitykseensä kymmeniä kommentteja, jotka ovat hyvin samanhenkisiä hänen alkuperäisen päivityksensä kanssa.

– Kommenteista näkee, että ihmiset eivät ymmärrä, miksi näin saa tehdä. Miksi tällaisia lehmänkauppoja saa tehdä. Ei auta, vaikka olisi yhtä hyvä tai parempi hakija. Epäreilultahan tämä nyt tuntuu, Salokannel sanoo.

Hän sanoo epäilevänsä, saako Bruneau koko kentän tuen, kaikki joukot liikkeelle ja hankkeen taakse.

– Se on kuitenkin ehto sille, että tällainen hanke kuten ympäristöpääkaupunkihanke onnistuu. En tunne Bruneauta, mutta tunnen itseni, ja minä olisin ollut loistava valinta johtajaksi.

"Lopputulos on hankejohtajan profiilin mukainen henkilö"

Mäkinen sanoo, että kaikki kunnalliset päätökset on mahdollista riitauttaa, mutta perusteluiden pitäisi olla todella hyvät. Hän sanoo, ettei tiedä, millaisissa rekrytointiprosesseissa Salokannel on aiemmin ollut mukana, mutta sanoo kaupungin käyneen läpi "täysin normaalin hakuprosessin". Mäkisen mukaan viisi henkeä valittiin hakemuksen perusteella ensimmäiseen haastatteluun, ja sitten kolme hakijaa tippui pois "haastatteluissa esiin tulleiden seikkojen perusteella".

– Haastattelutilanne kertoo paljon hakijasta ja siitä, mikä on hänen tapansa toimia eri tilanteissa. Valitsijaraadilla oli täysi yksimielisyys kahdesta parhaasta hakijasta, ja Bruneaun valinta perustui kokonaisarvioon. Lopputulos on hankejohtajan profiilin mukainen henkilö. Valitun ihmisen täytyy pystyä organisoimaan, johtamaan, hankkimaan rahoitusta ja raportoimaan prosessin kulusta.

Miten pahasti nyt julkisuudessa vellova poru ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajavalinnasta haittaa itse hanketta ja Lahden mainetta?

– Ei tällä keskustelulla ole kokonaisuuden kannalta isoa merkitystä. Uskon, että jo pian ihmisten huomio on itse hankkeessa.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi