Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelaispoliisi muistaa UB:n pelätyn edeltäjäjengin – "Siinä oli turhaa pullistelua ja voimannäyttöä"

Rogues Galleryyn liittyneissä oikeudenkäynneissä oli usein poliisimiehitys paikalla. Virkavaltaa oli läsnä muun muassa lokakuussa 2006 Lahden oikeustalolla. Kuva: Sami Lettojärvi

United Brotherhood -rikollisjärjestö syntyi vuonna 2010, kun Natural Born Killers, Rogues Gallery ja M.O.R.E (Me olemme rikollisten eliittiä) yhdistyivät. Voimien yhdistäminen oli ajankohtaista, koska viranomaisten toimet olivat näivettäneet kaikkia kolmea osapuolta.

Rogues Gallery oli ennen fuusiota ehtinyt luoda synkkää mainetta lahtelaisessa alamaailmassa. Nyt jo eläkkeelle siirtynyt lahtelainen poliisi muistaa kyseisen jengin hyvin, koska sen jäsenet olivat hänen mukaansa alkuun hyvin aktiivisia. Kiristysrikokset ja kostamistoimet olivat nimettömänä pysyttelevän poliisin mukaan porukan kotikenttää.

– Siinä oli turhaa pullistelua ja voimannäyttöä, mikä liittyi karisman luomiseen.

Ammattirikollisuuteen kuuluu myös lainvalvojiin kohdistuva uhkailu. Poliisimies itsekään ei välttynyt epäasiallisilta vaikuttamisyrityksiltä.

– Uhkauksia ei tullut suoraan, mutta mutkan kautta kyllä.

Jengityhjiö täyttyi

Rogues Galleryn vahva johtoasema päijäthämäläisessä rikollisuudessa liittyi järjestön perustamista edeltäneisiin tapahtumiin tammikuussa 2000. Lahtelaisessa pitseriassa ammuttiin tuolloin kolme moottoripyöräjengiläistä. Uhreiksi joutuivat Bandidos MC Finlandin silloinen presidentti, samaisen motoristijengin rivijäsen ja Black Rhinos MC:n nokkamies. Teosta tuomittiin kolme lahtelaista miestä elinkautisiin rangaistuksiin.

Tapahtuman aikoihin Lahdessa oli jengityhjiö. Motoristikerho Cannonball MC (CMC) oli menettänyt Lahden osastonsa, jonka jäsenistössä oli tyytymättömyyttä emokerhon toimintaan. Millään muullakaan liiviorganisaatiolla ei ollut osastoa Lahdessa, ja Rogues Gallerya ei ollut vielä perustettu. Kun se perustettiin, tyhjiö täyttyi. Ensin Rogues Galleryn ja sitten United Brotherhoodin värejä kantaville lahtelaisjengiläisille ei ole ilmaantunut haastajia.

Naapurusten välit etäisiä

Rogues Gallery sai useita jäseniä toimintansa lopettaneesta CMC:n Lahden osastosta. Yksi heistä oli tammikuun 2000 pitseriamurhista tuomittu vuonna 1968 syntynyt mies, joka johti Rogues Gallerya vankilasta. Poliisi seurasi hänen johtamistoimintaansa vuosien ajan. Piakkoin linnasta vapautuva mies on siirtymässä tai jo siirtynyt Hells Angelsiin. Samaan suuntaan on lähtenyt myös vuonna 1972 syntynyt mies, joka niin ikään vaikutti Rogues Galleryn täysjäsenenä.

United Brotherhoodin Lahden osaston lähin liivinaapuri on Cannonball MC:n Heinolan osasto. Naapurusten välit ovat keskusrikospoliisin tietojen mukaan jääneet etäisiksi. UB:llä on suhteita Hells Angelsiin, ja CMC puolestaan on hyvissä väleissä Bandidosin kanssa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi