Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan avoin haku ei kitkenyt tyytymättömyyttä kokoomusryhmästä: "Suuren luokan skandaali"

Useampi kokoomusvaltuutettu pelkää, että ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan valinnasta jää tahra kokoomuksen kilpeen.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rahkonen ei näe syytä sille, että ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajahaku jättäisi kenellekään mitään hampaankoloon. Kuva: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Rahkonen on tyytyväinen, että puoluetoveri ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau on nyt valittu ympäristöpääkaupunkihankkeen johtoon "proseduurin" mukaisesti.

– Nyt on ollut haku, soveltuvuuskokeet ja arvioinnit. En näe, miksi kenelläkään olisi enää mitään hampaankolossa. Aiemmin ilmaistiin mielipiteitä menettelystä ja siitä, miltä tilanne näyttää.

Rahkosen mukaan olisi erikoista, jos luottamustoimessa oleva henkilö ei voisi tulla valituksi kaupungilla avoimena olevaan tehtävään.

Rahkosen mukaan valintaa valtuuston puheenjohtajaksi käsitellään kokoomuksen ryhmässä piakkoin. Rahkosen mukaan nimi pitäisi olla tiedossa viimeistään 30.9. kokoontuvaan kaupunginhallituksen kokoukseen, mutta mieluummin vielä aiemmin, jos valinta aiheuttaa muutoksia ja kierrätystä luottamustehtäviin.

– Olen itsekin käytettävissä valtuuston puheenjohtajaksi, mutta kyseessä on kaupungin ykköstehtävä, joka varmasti kiinnostaa muitakin ryhmässä.

Jorma Ratia aikoo toimia loppuvaltuustokauden omassa ryhmässään. Hän kertoo olleensa pettynyt kokoomusryhmän toimintaan jo edellisestä valtuustokaudesta lähtien. Kuva: Juha Tanhua

"Härski ja poliittinen nimitys"

Pitkäaikainen kokoomusvaltuutettu Jorma Ratia antaa Bruneaun valinnalle täystyrmäyksen.

– Minusta tämä on suuren luokan skandaali. Alun perin asia salattiin, sitten tehtiin näennäinen haku, mihin se [skandaali] häipyisi? Oli ehdolla akateemisesti koulutettuja ihmisiä ja valittiin medianomi. On sanottu että [Bruneau] on pätevä tehtävään, mutta ei sitä, millä perusteella.

Ratia luonnehtii nimitystä härskiksi ja poliittiseksi. Hän pelkää jupakan kostautuvan seuraavissa vaaleissa.

– Niihin ei ole enää kovin pitkä aika, ja ihmiset eivät helposti unohda. Tämä oli poliittinen itsemurha, ja muut puolueet ovat varmaan hyvillään, että kokoomus ajoi ansaan.

Kaupunginvaltuutettu Hannu Kaasinen uskoo Milla Bruneaun hoitavan ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan tehtävät hyvin, mutta pelkää kokoomuksen uskottavuuden kärsineen. Kuva: Teemu Hämäläinen

"Voisi pestiä minullekin etsiä"

Kokoomuksen valtuutettu Hannu Kaasinen vietti perjantaita autotallilla. Ajatukset Bruneaun valinnasta olivat ristiriitaiset.

– Olihan se mielenkiintoinen valinta. Huhhuh, en pysty oikein kommentoimaan. Milla on varmasti hyvä ja hoitaa homman, vaikka en tiedä, millainen tämä toinen hakija olisi ollut.

Toisaalta tilanne selvästi hiertää.

– Minäkin tässä olen joutomiehenä ja osittain eläkeläisenä, niin voisi pestiä minullekin etsiä. En ihan noin suurta palkkaakaan tarvitse, Kaasinen hymähtää.

Hän ei usko että yksittäinen asia johtaisi esimerkiksi kokoomuksen ryhmän hajoamiseen. Kaasinen kuitenkin ennakoi, että "poru tulee varmasti".

– Meidän uskottavuus on tässä kärsinyt.

Kaasisen mielestä Sari Niinistö (kok.) olisi ollut hyvä valinta seuraavaksi valtuuston puheenjohtajaksi.

– Valitettavasti tämä taitaa tulla hänelle liian nopeasti.

Kaupunginvaltuutettu Sari Niinistö (kok.) sanoo, että hakuprosessin olisi pitänyt alunperinkin olla avoin. Kuva: Elias Lahtinen

"Jääkö jonkinlainen tahra kokoomukseen?"

Sari Niinistö vahvistaa, ettei ole tässä kohdassa käytettävissä valtuuston puheenjohtajaksi.

– Jos tämä asia olisi ollut esillä vaalikauden alussa, olisi siihen voinut suhtautua erilailla. Toivoin, että pääsisin vaikuttamaan sosiaali- ja terveysasioissa ja sivistysasioiden parissa. Olen oikein tyytyväinen nyt hyvinvointiyhtymän hallituksen ja sivistyslautakunnan varapuheenjohtajana.

Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan valintaprosessissa Niinistöäkin huolettavat mahdolliset mainehaitat.

– Kun asia putkahti esiin, ajattelin että olisi ollut järkevää, jos haku olisi ollut avoin ja hakuaika pidempi. Eniten olen huolissani siitä, jääkö tästä jonkinlainen tahra kokoomukseen.

Lue myös: Haluatko nähdä lehmiä ulkoilemassa ja ostaa tuoretta lihaa? Nämä tilat ovat mukana Osta tilalta -päivässä lähialueilla
 
Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi