Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Aikamoinen hakuralli" saatiin päätökseen – tuore hankejohtaja Milla Bruneau kertoo, kuinka ympäristöpääkaupunkihanke näkyy lahtelaisten arjessa

Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaksi valittu Bruneau kertoo, kuinka vihreä hän itse on ja mitä hän ajattelee yksityisautoilusta keskustassa.

Lahtelainen Milla Bruneau on Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaja. Tehtävässä on puolen vuoden koeaika, ja määräaikainen pesti päättyy huhtikuussa 2022. Kuva: Katja Luoma

Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajaksi valittu Milla Bruneau ei ole juuri nukkunut edellisenä yönä. Hän kertoo jännittäneensä hakuprosessin lopputulemaa "ihan hirveästi".

– Huh-huh. Olihan tämä hakuprosessi aikamoinen ralli. Mutta hälyn tekivät muut kuin minä itse. Henkilökohtaisesti olen saanut loppuun asti kannustusta ja viestejä, joissa sanotaan, että älä vain luovu prosessista, Bruneau sanoo.

"Aikamoinen hakuralli" viittaa siihen, että Bruneau ehdittiin jo valita hankkeen johtajaksi elokuussa, mutta nimitys peruttiin siitä aiheutuneen kohun vuoksi. Pulinaa herätti se, ettei ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan pestiä pantu julkiseen hakuun. Lopulta pantiin, ja kalkkiviivoille selvisi 22 hakijan joukosta Bruneau ja helsinkiläinen Avarana oy:n toimitusjohtaja Sami Tornikoski.

Tornikoski oli ainakin paperilla kova vastahakija – parikymmentä vuotta erilaisissa kansainvälisissä ympäristösektorin tehtävissä, ja työkokemusta löytyy muun muassa WWF:stä ja YK:sta. Bruneau sanoo nyt, ettei tutustunut kilpakumppaninsa ansioluetteloon, eikä tunne Tornikoskea.

– Valintaprosessin testivaihe oli intensiivinen, ja opin prosessissa paljon. Mielestäni pääsen nyt hankkeen johtajana yhdistämään monia intohimojani johtajan kokemukseeni. Saamani palautteen perusteella monen mielestä on Lahden etu, että juuri minut valittiin. Vaikka hanke on kansainvälinen, se on ennen muuta paikallinen, lahtelainen Bruneau sanoo.

Milla Bruneau kertoo, että hänellä olisi ollut monta muutakin vaihtoehtoa työpaikaksi. "En loppujen lopuksi miettinyt päätöstä kovin kauaa, vaikka kaikki menikin uusiksi. Sitoudun täysillä Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeeseen", hän sanoo. Kuva: Katja Luoma

Bruneau sanoo, ettei Suomessa aina muisteta, miten edistyksellisiä täällä ollaan muun maailman silmissä. Kierrätysjärjestelmä on viritetty huippukuntoon ja Lahden oma ylpeyden aihe on biopolttoaineella toimiva lämpölaitos Kymijärvi III. Bruneaun mielestä lämpölaitoksen kautta moni lahtelainen osallistuu kuin huomaamattaan vihreiden tekojen tekemiseen. Mutta kuinka vihreä on Bruneau itse?

– Ostimme juuri kesällä kaasuauton. Mieheni joutuu ajamaan työkseen yli 100 000 kilometriä vuodessa, joten auton valinnalla on iso merkitys. Asumme keskustassa, joten itse en tarvitse enää autoa juuri lainkaan. Kävelen tai kuljen fillarilla suurimman osan matkoistani, Bruneau avaa omia vihreitä valintojaan.

Hän kertoo perheen naisten pohtivan paljon vaatekulutustaan, ja kolme naista pystyykin käyttämään osin samoja vaatteita tai kenkiä. Perheessä torjutaan myös ruokahävikkiä pitämällä jääkaappi mieluummin liian tyhjänä kuin täytenä. Bruneau kertoo, että kaupasta haetaan melkeinpä päivittäin se, mitä kunakin päivänä tarvitaan. Punaista lihaakin syödään enää vähän.

– Kun tekee vihreitä valintoja, on hyvä antaa itselleen aikaa muutokseen. Esimerkiksi liikkumistapa on pitkälti tottumiskysymys. Minäkin olen entinen himoautoilija. Mutta totta kai omia valintojani helpottaa se, että asun keskustassa. Monille, kuten yrittäjille, auto voi olla välttämättömyys.

Lahti lobbasi itseään vuoden 2020 vihreäksi pääkaupungiksi 10-henkisellä joukolla. Mukana olivat kokoomuksen Milla Bruneau (takana vasemmalla) ja Juha Rostedt sekä Pekka Komu (sd.) ja Aleksi Mäntylä (vihr.). Viranhaltijoista ympäristöjohtaja Saara Vauramolla oli iso osa esityksessä. Kuva: Kimmo Kangas

Mitä tulee ympäristöpääkaupunkihankkeeseen, Bruneau korostaa tiedottamisen tärkeyttä. Hän sanoo haluavansa pitää huolen siitä, että ihmiset ymmärtävät, miksi juuri Lahti sai tittelin, ja miksi Lahti on edelläkävijä ympäristöasioissa. Hankkeen keskeiset teemat pitää osata kertoa yleisölle niin paikallisesti kuin kansainvälisesti.

– Lahdella on nyt tekemisen paikka. Meillä on mahdollisuus muuttaa Lahden tarina, sillä kukaan ei voi ottaa Green Capital -titteliä meiltä pois. Meidän pitää kertoa, miten yritykset, yhdistykset ja kaikki halukkaat pääsevät hankkeeseen mukaan. Rima pitää panna tosi korkealle. Tässä on Lahden tilaisuus olla esillä seuraavat 30 kuukautta.

Bruneau tiedostaa, että ihmisillä voi tulla ähky, jos ympäristöteemaa tuutataan joka tuutista kuukausitolkulla.

– On tämän hankkeen tehtävä pitää ihmisten mielenkiintoa yllä, ettei takki ole tyhjä siinä vaiheessa, kun varsinainen teemavuosi alkaa.

Hän mainitsee useampaan kertaan, että on tärkeää kuunnella myös ympäristökaupunkihankkeen kritisoijia. Niitä, joiden mielestä hanke on "ihmisten elämää hankaloittavaa viherpiiperrystä".

– Päinvastoin, hankkeen tarkoitus on tehdä elämästä parempaa. Arki jatkuu niin kuin ennenkin. Hanke voi näkyä ihmisten arjessa vaikka roskisten määrän lisääntymisenä. Katuja ei tarvitse sulkea eikä kieltää yksityisautoilua keskustassa.

Lahtelaisessa pubissa pidettiin Green Capital -valvojaisia kesäkuussa. Näin tuuletettiin, kun Lahden voitto selvisi. Kuva: Antti Yrjönen

Bruneau huomauttaa, että hankkeen on tarkoitus luoda pitkäaikaisia ympäristövaikutuksia, joiden onnistumista voidaan mitata vasta vuosien päästä. Erilaiset yhteistyöprojektit esimerkiksi yritysten ja oppilaitosten kanssa ovat nopeammin näkyviä, konkreettisia toimia.

– Olen poliitikkona tottunut siihen, etteivät kaikki työn jäljet näy heti, vaan vasta pitkän ajan kuluttua. Mutta tärkeää on, että hankkeen eri vaiheista tiedotetaan, ja ensimmäinen tiedotuskampanja alkaa varmasti tässä syksyllä.

Maanantaina Bruneau kävelee uudelle työpaikalleen BW-Toweriin. Bruneauta on varoitettu siitä, että työtä tulee olemaan hurjan paljon.

– Tämä on minun ensimmäinen työpaikkani Lahdessa, jos kesätöitä ei lasketa mukaan. Moni kaupunkilainen saattaa luulla, että valtuustotyö on työtä, mutta se on luottamustoimi. Pendelöin vuosikausia Helsinkiin töihin, joten nyt on mahtavaa tehdä töitä Lahdessa.

"Molemmat tosi hyviä hakijoita"

Lahden kaupungin henkilöstöjohtaja Anne-Maj Salmi kertoo, että molemmat hakijat, niin Bruneau kuin Tornikoski, olivat raadin mielestä "tosi hyviä hakijoita" ja soveltuvia tehtäväänsä myös testien perusteella. Mitään yllätyksiä ei testeissä tullut Salmen mukaan ilmi.

– Päätöstä harkittiin tarkkaan. Kokonaisarviossa Bruneau oli pikkuisen parempi. Hän on todella pätevä ja hyvä ihminen tähän työhön, ja täällä ollaan tosi iloisia, että Milla tulee maanantaina töihin, Salmi sanoo.

Sami Tornikoski sanoo ESS:lle, ettei alunperin edes ajatellut hakevansa palkkatöihin, mutta ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaminen kiinnosti niin paljon, että hän päätti yrittää. Vaikka valinta ei osunut Tornikoskeen, hän sanoo olevansa "oikein hyvissä tunnelmissa".

– Ei harmita yhtään. Prosessi Lahden kaupungin kanssa sujui hyvässä hengessä, eikä minulla jäänyt mitään hampaankoloon. Päinvastoin, nautin hakuprosessista. Nyt jatkan oman yritykseni johtamista ja sen liiketoiminnan kehittämistä.

Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaminen oli Tornikoskesta "erittäin mielenkiintoisen oloinen tehtävä".

– Mutta teen jo nyt erittäin mielenkiintoista työtä. Avarana tarjoaa asiantuntijapalveluita, jotka liittyvät ympäristöasioihin ja kestävään kehitykseen. Ne ovat henkilökohtaisesti sydäntäni lähellä.

Tornikoski kertoo kuulleensa hankejohtajan hakuun liittyvistä käänteistä vasta haettuaan työtä.

– En kiinnittänyt noihin kiemuroihin mitään huomiota.

Milla Bruneaun haastattelun Radio Voimassa voit kuunnella täältä.

Lue myös: Liikuntakeskus Pajulahden toimitusjohtaja vaihtuu
Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

Milla Bruneau, 46

Koulutukseltaan medianomi. Yellow Film & TV:n vanhempi neuvonantaja ja hallituksen jäsen sekä osakas.

Työskennellyt televisio- ja elokuvatuotannoissa yli 20 vuotta.

Lahden kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2012 ja valtuuston puheenjohtajana vuodesta 2017.

Oli keväällä ehdolla eduskuntaan yltäen varasijalle. Hän sai vaaleissa 4 857 ääntä.

Naimisissa, kaksi lasta.

Ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajan määräaikainen pesti päättyy 30. huhtikuuta 2022. Tehtävässä on puolen vuoden koeaika.

Bruneaun kokonaispalkka on 8 300 euroa kuukaudessa.

Hän luopuu Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan tehtävästä, mutta jatkaa valtuustotyötä normaalisti.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi