Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vanhempi, älä kiellä lapsen peliharrastusta: "Lapsella saattaa olla kaikki kaverit ja verkostot netissä"

Nuorille tarkoitettu Xperience Lahti -pelitila avautui Lahden Mariankadulla perjantaina.

Lahden kaupungin nuorisopalveluiden Digihaaste-hankkeen hankekoordinaattori Jari Karjalainen ja Lahden seurakuntayhtymän erityisnuorisotyöntekijä Patrick Alander kutsuvat nuoret perjantaina auenneeseen Lahden uuteen pelitilaan. Kuva: Minni Salminen

Nuorten päihteidenkäyttö näkyy huolestuttavalla tavalla Lahden katukuvassa. Näin sanoo Lahden seurakuntayhtymän erityisnuorisotyöntekijä Patrick Alander Radio Voiman haastattelussa.
- Se on valitettavan huolestuttavaa. Asun itsekin keskustassa ja käyn Mascotissa lähikaupassa, niin kyllähän siinä näkyy monenkirjavaa joukkoa.

- Yritämme parhaamme mukaan toki puuttua, ja olemme sen vuoksi nuorentaneet kohderyhmäämme 5.-6.-luokkalaisiin, että pääsisimme vielä aikaisemmin vaikuttamaan siihen (päihteidenkäyttöön). Toki kun työskentelet pienen marginaaliryhmän kanssa, niin välillä unohtuu se, että kuitenkin suurimmalla osalla nuorista on asiat ihan hyvin.

Aikuisten muistot uppoavat kirjaesimerkkejä paremmin

Alander uskoo, että omien muistojen jakaminen nuorten kanssa koskettaa eri tavalla kuin esimerkkien lukeminen kirjoista.

- Muutamalle kaverilleni kävi niin, että kaveriporukka ja alue muuttuivat. He eivät notkuneetkaan enää Lahden Metsäkankaan koululla, vaan paikat vaihtuivat. Sitten alkoi tulla päihdekokeiluja.

- Olin yhdestä hyvästä ystävästäni erittäin huolissani ja pohdin pitkään, mitä voisin tehdä asian kanssa. Olin silloin 16-vuotias. Soitin kaverini kotiin ja kerroin, että on tämmöinen homma. Otin riskin, että se kaverini hermostuu siitä minulle, mutta sitä kautta saatiin se kaveri sieltä pois. Tällä hetkellä hänellä on kaikki hyvin. Kaikilla vanhoilla kavereillani ei mennyt ihan niin hyvin, Alander kertoo.

Vanhempi, älä tuomitse lapsen peliharrastusta

Radio Voiman haastattelussa yhdessä Alanderin kanssa käyneen Lahden kaupungin nuorisopalveluiden Digihaaste-hankkeen koordinaattorin Jari Karjalaisen mukaan avoimet keskusteluvälit nuoren ja vanhemman välillä ovat tärkeimmät.
- Ei tuomita sitä lapselle tärkeää peliharrastusta, vaan kysytään, mikä siinä on tärkeää ja mikä on se juttu, mikä vetää esimerkiksi sinne peliin. Aika monella saattaa unohtua, että oikeasti lapsella saattaa olla kaikki kaverit ja verkostot sieltä netin kautta olemassa ja se on yksi tapa pitää yhteyttä kavereihin. Se jää monesti hämärän peittoon, kun mietitään vaan, että siellä se istuu omassa huoneessaan ja viettää paljon aikaa tietokoneella, muistuttaa Karjalainen.

Alander kehottaa vanhempia menemään rohkeasti katsomaan, mitä lapset pelaavat. Aikaa voi ottaa vaikka tunnin ja mennä viereen seuraamaan, mitä pelissä tapahtuu, ja keskustella nuoren kanssa pelistä. Alanderin mielestä on tärkeää, ettei peliharrastusta lähdetä heti kieltämään. Hän vertaa tietokonepelaamista Monopoliin tai biljardiin, jotka ovat lähes kaikkien mielestä ihan hyviä harrastuksia.
- Jos sitten pelaat pelikonetta, se pilaa sinun silmät ja sielun.

Alanderin mukaan lapset ovat todella innoissaan, kun he saavat aikuisen viereen seuraamaan pelaamista.
- Huomaa, että heillä on selkeä aikuisennälkä ja he haluavat kertoa pelistään. Se on heille tärkeä juttu. Totta kai jos vanhemmat moittivat, että mitä sinä aina pelaat sitä tyhmää peliä, ei nuorelle tule siitä välttämättä voittajafiilistä.

Lahden keskustaan avautui perjantaina nuorten oma pelitila Xperience Lahti. Karjalainen ja Alander kutsuvat kaikki 10-20-vuotiaat nuoret tutustumaan tiloihin paitsi avajaispäivänä myös jatkossa aukioloaikojen mukaisesti.

Xperience Lahti -pelitila, Mariankatu 16, Lahti
Avajaiset pe 13.9.
Klo 12-14.30 avoimet ovet
Klo 15-17:30 10-12-vuotiaat nuoret
Klo 18-21 13-20-vuotiaat nuoret

Avoinna 17.9.2019 alkaen seuraavasti:

Tiistai klo 16-20 13-20-vuotiaat nuoret
Keskiviikko klo 15-18 10-12-vuotiaat nuoret
Perjantai klo 15-17.30 10-12-vuotiaat nuoret
Perjantai klo 18-21 13-20-vuotiaat nuoret

Kuuntele, kun Jari Karjalainen ja Patrick Alander puhuvat Radio Voiman haastattelussa Xperience-pelitilasta. Samassa haastattelussa pohdittiin myös muun muassa lahtelaisnuorten päihteiden käyttöä.

Minni Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi