Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Norjan veriripuliepidemia huolettaa lahtelaisia koiranomistajia

14-vuotiaan Moona-koiran omistaja Tiina Onnelainen kuljettaa lemmikkiään varmuuden vuoksi lyhyessä talutushihnassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Norjassa ainakin 25 koiraa on kuollut verisen ripulin jälkeen. Lahtelaisklinikoille on tullut viime päivinä jokusia huolestuneita yhteydenottoja.

Koirien kuolemiin Norjan Oslossa johtanut tarttuva veriripulitauti on huolettanut myös lahtelaisia koiranomistajia. Päijät-Hämeen Eläinlääkäriaseman eläintenhoitaja Marika Virta kertoo, että klinikalle on tullut viime päivinä jokusia yhteydenottoja.

– Kyllähän ihmiset ovat kiinnostuneita asiasta ja kyselevät, hän sanoo.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan ainakin 25 koiraa on kuollut verisen ripulin jälkeen. Sairastuneita on ilmoitettu olleen 30–40. Oireiden nopean etenemisen vuoksi viranomaiset arvelevat, että kyseessä on virus.

"Kaikki on mahdollista"

Suomen Kennelliitto kehottaa koiranomistajia erityiseen varovaisuuteen myös Suomessa. Tarkkana kannattaa olla etenkin koirapuistoissa ja lemmikkien kuonokontakteissa.

Tiistaina Lahdessa 14-vuotiasta Moona-lemmikkiään ulkoiluttanut Tiina Onnelainen on seurannut uutisointia Norjasta. Hän ei pidä mahdottomana sitä, että virus leviäisi Suomeen naapurimaassa käyneen eläimen tuomana.

– Kaikki on mahdollista ja varovainen pitää olla. Itse en käytä koiraani koirapuistoissa, Onnelainen kertoo.

Suomen Kennelliitto ei aio peruuttaa koiranäyttelyiden järjestämistä, mutta Norjassa asuvat koirat eivät toistaiseksi voi niihin osallistua.

Onnelainen ulkoiluttaa tavallisestikin koiraansa lyhyessä talutushihnassa, jotta tämä ei pääse hallitsemattomasti tekemään tuttavuutta vieraiden eläinten kanssa. Vaikka Onnelainen suhtautuukin koiraansa suojelevasti, hän peräänkuuluttaa koiranomistajilta maltillista asennetta.

– Syksyisin kun kasvusto muuttuu, koirilla on vatsanväänteitä ja ripulia normaalistikin.

Salpakankaalla yhteydenottoja ei tavallista enempää

Salpakankaan eläinklinikalle ei ole viime päivinä tullut koirien ripulia koskevia yhteydenottoja tavallista enempää. Norjan tapauksista on kuitenkin keskusteltu asiakkaiden kanssa, kertoo klinikkamanageri Tiina Valjento. Hänen mukaansa Kennelliiton kehotusta kuonokontaktin rajoittamiseen on syytä noudattaa.

– Emme ole kuitenkaan mitään tavallista radikaalimpaa linjaa ottaneet asian takia, sillä Suomessa ei ole toistaiseksi virallisesti tavattu näitä tapauksia, hän sanoo.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi