Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vauvakeinuun juuttumisesta tuli ulkomailla some-ilmiö - Lahden seudun ainoa tapaus löytyy Orimattilasta

Enimmäkseen tahattomat kiipeliin joutumiset työllistävät Päijät-Hämeen palomiehiä viikottain. Yleensä kyse on käden tai jalan jäämisestä puristuksiin, mutta Orimattilassa nähtiin suorastaan kansainvälistä pulaan joutumista.

Vauvakeinuja ei ole mitoitettu teineille tai sitä vanhemmille henkilöille. Kuva: Petri Koivisto

Sosiaalisessa mediassa leviää useita kuvia ja videoita, joissa teini-ikäiset nuoret ahtautuvat leikkikenttien vauvakeinuihin eivätkä pääse niistä omin avuin pois. Kuvien ja videoiden perusteella näyttää siltä, että satimeen jääneillä nuorilla on useimmissa tapauksissa vain hauskaa.

Orimattilassa nähtiin viime viikon tiistaina vastaavanlainen tilanne, kun 15-vuotias tyttö oli mennyt pikkulapsille tarkoitettuun vauvakeinuun. Hän pääsi tiukasta pinteestä pois vasta, kun Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen yksikkö tuli apuun.

Pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallion tiedossa ei ole muita vastaavia tapauksia. Toisaalta lievimmät niistä eivät välttämättä tulisikaan pelastuslaitoksen johdon tietoon, jos autettu henkilö on ollut kunnossa ja päässyt poistumaan paikalta omin avuin.

Ongelma on vieras myös Helsingin pelastuslaitokselle.

– Lasten ja nuorten turvallisuuteen liittyy ilmiötasolla aivan muita asioita, arvioi Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala.

Helppo mennä, vaikea poistua

Lahden kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala ei myöskään ole kuullut, että joku olisi tieten tahtoen juuttunut liian pieneen leikkivälineeseen.

Kujala huomauttaa, että vauvakeinuun voi olla helppo solahtaa sisään, mutta vaikeampaa on päästä sieltä irti. Nuorella tai aikuisella etenkin reisien koko tekee poistumisyritykset vaikeiksi, kun istuinosa on suunniteltu pikkulapsen mitoille.

Istuimesta on haastavaa poistua myös siksi, että ketjujen varassa oleva keinu nousee käyttäjänsä mukana ylös, kun hän yrittää sieltä pois.

Nuorisoa sen paremmin kuin ketään muutakaan on vaikea estää tekemästä tyhmyyksiä leikkikentillä, koska niihin on vapaa pääsy.

– Itse en arvosta kieltokylttejä. "Ei yli 12-vuotiaille" tai "Ei yli 30-kiloisille" kuulostaisi erikoiselta, huomauttaa Kirsi Kujala.

Apua tarvitaan viikottain

Muihin kuin vauvakeinuihin juuttumisia sen sijaan tapahtuu Lahdessa viikottain. Tapausten määrä on Veli-Pekka Niemikallion mukaan pysynyt jokseenkin samana aina 1980-luvun lopulta lähtien.

Pelastusyksiköitä tarvitaan muun muassa silloin, kun henkilön jalka on rappukäytävän portaikossa jäänyt jumiin kaiteen pystytankojen väliin. Käsiä puolestaan on irrotettu pinnasänkyjen pinnojen välistä.

– On niitäkin tapauksia, että on alettu pelleillä ja kokeiltu jotain mielenkiintoista, sanoo Niemikallio.

Ihmiset ovat myös saattaneet takertua kengännauhoistaan johonkin, ja jos kenkää ei ole omin avuin saatu pois jalasta, on ainoaksi keinoksi jäänyt soittaa numeroon 112.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi