Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kaupunkikylän yksikönjohtaja: "Erityistukea tarvitsevien aikuisten ja maahanmuuttajien työyhteisöstä olisi muilla opittavaa"

Kaupunkikylän yksikönjohtaja Eveliina Aaltonen kävi kertomassa Radio Voimalla Lahden kaupunginkirjastolle avatusta ekokahvila MeaMannasta ja Kaupunkikylätoiminnasta. Kuva: Minni Salminen

Lahdessa toimivan Kaupunkikylä-työyhteisön taustaorganisaatio on Sylvia-koti-yhdistys, jonka alla toimii useampia itsenäisiä toimintayksiköitä. Kaupunkikylän lisäksi toimintayksiköitä ovat Piendynaamiset maatilat, Hämeenkoskella sijaitseva Myllylähde, Orimattilasta löytyvä Tapolan kyläyhteisö, Sylvia-kodin asumisyksikkö Renkomäessä ja kehitysvammaisten lasten Sylvia-koulu. Kaupunkikylän yksikönjohtaja Eveliina Aaltonen kävi kertomassa Radio Voimalla Lahden kaupunginkirjastolle avatusta uudesta ekokahvilasta MeaMannasta ja Kaupunkikylätoiminnasta.

Kaupunkikylässä on tällä hetkellä 18 asukasta. Kaupunkikylä-työyhteisö työllistää erityistukea tarvitsevia aikuisia ja maahanmuuttajia. Kirjaston MeaMannaan valikoitui kolme henkilöä, jotka ovat ennen olleet Hollolankadun MeaMannassa.

- Meillä oli työkokous kesälomien jälkeen asukkaiden kanssa siitä, ketkä heistä haluaisivat tulla töihin (kirjaston MeaMannaan). Kävimme työpaikkaneuvottelut siitä, miten tehtävä vastaa osaamista, ja mitä valitun henkilökunnan pitää osata. Vanhassa MeaMannassa aloittivat uudet tekijät, ja toimme esille myös sen, että Hollolankadun piste on todella tärkeä paikka. Siellä tarvitaan apua, jotta saamme kirjastolle tuotteita, kertoi Aaltonen.

Työt kirjastolla ovat Aaltosen mukaan sujuneet hyvin, vaikka haasteitakin on.
- Nyt on esimerkiksi kylmiö hajonnut, mutta se ei haittaa, sillä korjaaja on sitä jo korjaamassa. Mitään katastrofaalista ei ole tapahtunut, Aaltonen hymyili.

Kirjastossa pitää huomioida myös se, että siellä on oltava hiljaa.
-  Kirjastohan on perinteisesti paikka, jossa ihmiset keskittyvät. Siellä ei voi pitää kamalasti mekkalaa. Siellä on myös paljon asiakkaita, ja asiakaspalvelu nousee ylitse muiden asioiden. Kirjastolla on kaikenlaisia asiakkaita ja paljon myös iäkkäämpiä ihmisiä, kuvaili Aaltonen.

Kaupunkikylän ja MeaMannan työyhteisöstä olisi Aaltosen mukaan myös muilla työyhteisöillä ja koko yhteiskunnalla opittavaa.
- Tulen juuri kokouksesta, jossa käsittelimme hanketta, joka pyrkii työllistämään ja auttamaan maahanmuuttajia. Eilen vastaavassa palaverissa olleena ja erään henkilön tavanneena, näen sen yhteisöllisyyden ja sosiaalisen voimavaran, mikä tuo itseluottamusta ja vahvuutta yksilölle. Jokaisen kyvyt voivat tulle esille pienessä tai isommassa työyhteisössä, ja sitä kautta voimaantuu sekä yksilö että yhteisö.

Lue myös: Kaksi ehdokasta loppusuoralla ympäristöpääkaupunkihankkeen johtajakisassa – Bruneaun kilpakumppanilla laaja kokemus ympäristösektorin tehtävistä
Minni Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi