Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahteen halutaan anonyymi rekrytointi

Kuva: Mostphotos

Lahden kaupungin halutaan ottavan käyttöön anonyymi rekrytointi.

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Salla Palmi-Felin ja vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Elisa Lientola jättivät asiaa koskevan valtuustoaloitteen maanantaina. Aloitteen allekirjoitti toistakymmentä valtuutettua.

– Anonyymi rekrytointi on yksi tärkeä keino vähentää syrjintää ja myös vetovoimatekijä työnantajalle, aloitteessa todetaan.

Anonyymissä työnhakuprosessissa hakemuksista poistettaisiin hakijan henkilökohtainen tausta, kuten nimi, osoite, ikä, sukupuoli, syntymäpaikka, siviilisääty, perhetiedot, kansalaisuus ja äidinkieli.

– Nimettömän työnhaun on todettu vähentävän esimerkiksi etnisen taustan, sukupuolen, iän ja epätyypillisen työuran perusteella tapahtuvaa epätasapuolista kohtelua ja edistävän siten kaikkien ihmisten mahdollisuuksia tulla rekrytoiduksi.

Jos kaupunki ottaisi anonyymin työnhakuprosessin käyttöön, valitsija saisi ennen työhaastattelua tietoonsa vain hakijoiden ammatin, tutkinnon, tutkintotason, edelliset työsuhteet ja suoritetut työtehtävät sekä niihin liittyvän osaamisen.

– Työhakemusten nimettömyys ja taustatietojen puuttuminen auttavat rekrytoijaa kiinnittämään huomionsa henkilön tehtävän kannalta olennaiseen osaamiseen ja työkokemukseen. Päätös haastatteluun kutsuttavista tehdään puhtaasti henkilön osaamiseen liittyvän tiedon pohjalta, aloitteessa todetaan.

Aloitteessa tähdennetään, ettei nimetön työnhakuprosessi tarkoita sitä, että henkilö valitaan työhön täysin anonyymisti.

– Nimetön prosessi ulottuu ainoastaan haastatteluvaiheeseen asti. Haastattelu ja sen jälkeinen rekrytointiprosessi toteutetaan normaaliin tapaan, aloitteessa todetaan.

Anonyymia rekrytointia on otettu vähitellen käyttöön muissa isoissa kaupungeissa. Ainakin Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kokeilleet anonyymia rekrytointia. Myös monissa muissa kunnissa harkitaan anonyymin rekrytoinnin käyttöönottoa.

Lue myös: Henkilöstöjohtajan virka hakuun Lahdessa
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi