Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jos Lahden koululaisille ei ruoka maistu, kauppa käy sovelluksen avulla – kysytyimpiä ovat laatikkoruoat ja kiusaukset

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut torjuu ruokahävikkiä monin tavoin. Yksi keino on myydä ylijäämäruokaa. Joka päivä myytävää ei kuitenkaan ole. Ylijäämäruoka maksaa kilolta vähemmän kuin monet leivät.

Ruokapalveluvastaava Jutta Viitanen punnitsee ylijääneellä herkkukeitolla täytetyn rasian. Sitten se menee jäähdytyskaappiin. Asiakkaat saavat mukaansa kylmät annokset. Kuva: Sami Kuusivirta

Maanantaina Tiirismaan lukiossa tarjoiltiin lounaalla herkkukeittoa. Aivan kaikki ei kadonnut opiskelijoiden suihin: ruokailun jälkeen ruokapalveluvastaava Jutta Viitanen siirsi jäähdytyskaappiin seitsemän rasiallista keittoa. Hän kirjasi rasiat myyntiin ResQ Club -sovelluksen kautta alle puoli tuntia ruokailun päättymisestä.

–  Herkkukeitto on uusi resepti koulun ruokalistalla, ehkä siksi menekki ei ollut aivan odotetun kaltaista, Viitanen arvelee.

Aika usein ruokaa ei jää myytäväksi yhtään. Lähes kaikki myytäväksi päätynyt ruoka löytää ostajan, joten ylijääneen ruoan hävikki on todella vähäistä.

Eniten menee laatikkoruokia ja kiusauksia. Ruokapalveluvastaava Jutta Viitanen

– Jos ruoka ei mene kaupaksi, se valitettavasti heitetään seuraavana päivänä biojätteeseen.

Päijät-Hämeen Ateriapalveluissa ruokahävikkiä on seurattu pitkään, ja hävikin määrä on laskusuunnassa.

– Tämän vuoden alkupuolella eli tammi-kesäkuun aikana hävikki oli yhdeksän prosenttia pienempi kuin viime vuonna vastaavana aikana, kertoo projektityöntekijä Outi Luukkonen.

Projektityöntekijä Outi Luukkonen kertoo, että ruokahävikkiä vähentämään pystyneet koulut palkitaan jäätelöllä. Kuva: Sami Kuusivirta

Kannustusta esillä

Tällä viikolla vietetään ruokahävikkiviikkoa, joka näkyy Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden toimipisteissä. Hävikin vähentämiseen kannustetaan erilaisilla julisteilla ja muistutuksilla. Biojäteastian luona on myös seinällä paperi, josta voi katsoa päivittäisen ruokahävikin kilomäärän.

Ruokailija voi vähentää hävikkiä syömällä lautasensa tyhjäksi. Ateriayhtiöllä on käytössään monia keinoja: menekin ennakointi, huolellinen ruokien tilaaminen, oikeankokoiset tarjoiluastiat, varaston hallinta, reseptiikan noudattaminen ja jaksottainen ruoanvalmistus.

Jutta Viitanen asettelee keittorasiat jäähdytyskaappiin. Kuva: Sami Kuusivirta

Paljon vakioasiakkaita

Jos ruokaa jää, se viilennetään nopeasti jäähdytyskaapissa. ResQ Club -sovelluksen kautta ruokaa voi ostaa heti puolen päivän jälkeen, mutta sen voi noutaa vasta puoli kahden aikaan, kun rasiat ovat jäähtyneet. Tiirismaan lukiosta ostettu ylijäämäruoka on haettava aikuiskoulutuskeskuksen kahvila-ravintola Lakin tiskiltä viimeistään kello 17.15. Tiirismaan lukio toimii samoissa tiloissa, ja opiskelijoiden ruokala on kahvilan vieressä.

– Täällä myynti toimii hyvin, kun kahvila on auki näin pitkään, Jutta Viitanen sanoo.

Hän kertoo, että ruokaa ostavissa on monia vakioasiakkaita, niin perheenäitejä kuin eläkeläisiäkin. Ylijäämäruoan nouto käy nopeasti, koska se on jo sovelluksen avulla maksettu.

– Eniten menee laatikkoruokia ja kiusauksia. Joskus asiakas on ostanut kerralla jopa useita rasiallisia Palermon pastaa.

Palermon pasta on yksi lahtelaiskoululaisten suosikkiruoista.

Keitto myydään noin 950 gramman annoksina. Kuva: Sami Kuusivirta

Henkilökunnalle kolmesta koulusta

Ylijäämäruoka maksaa neljä euroa kilolta. Maanantailta jäänyttä keittoa mahtuu korkeaan rasiaan noin 950 grammaa.

Tiirismaan lukion hävikkiruokaa on myyty sovelluksen kautta jo pari vuotta.

Kouluruokaa myydään myös kolmelta muulta koululta, mutta vain henkilökunnalle. Ahtialan ja Kärpäsen kouluilta sekä Nastopolista henkilökunta voi ostaa ylijäänyttä ruokaa.

– Myyntiä ei ole koulun ulkopuolisille asiakkaille, koska koulujen ovet ovat lukossa turvallisuussyistä, Outi Luukkonen sanoo.

Tiirismaan lukion ruokakin tulee Ahtialan koulusta, jossa on valmistuskeittiö. Tiirismaan keittiö on palvelukeittiö.

Lue myös: Yli sata halusi mukaan kestävän elämäntavan kokeiluun Päijät-Hämeessä
Ruokahävikki

Vähentämisen varaa on

Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen toimipisteissä tarjoillaan yhteensä 25 000 ateriaa päivittäin. Koulujen ja päiväkotien lisäksi yhtiö vastaa esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän aterioista.

Yhtiö seuraa ruokahävikkiä, joka on laskenut jo pitkään. Tarkkoja lukuja ei ole saatavilla.

Suomessa ruokahävikkiä syntyy alkutuotannosta kotitalouksiin saakka yhteensä 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa, kun mukaan lasketaan koko tuotantoketju maanviljelystä alkaen.

Yksittäisen kuluttajan ruokahävikki on Luonnonvara­keskuksen mukaan 20–25 kiloa henkeä kohden vuodessa. Tähän on laskettu mukaan alun perin syömäkelpoinen ruoka, joka jää syömättä.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi