Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kaupungintalon puutarhajuhlassa pääsi vierailemaan entisessä putkassa ja kopauttamaan valtuuston puheenjohtajan nuijaa

Puutarhajuhla oli osa Lahti Fringe -kaupunkifestivaalia, joka huipentuu lauantaina 7. syyskuuta.

Sofia Korvenranta, 1, tutustui valtuustosaliin äitinsä Heidi Korvenrannan kanssa. Kuva: Pirjo Kamppila

Tuhat ilmaista konserttilippuja ja parituhatta kakkukahvia olivat hyvä syy saapua Lahden kaupungintalon puistoon lauantaina. Samalla saattoi kävellä sisään itse kaupungintaloon ja ihastella sen komeita sisätiloja. Sisällä ja ulkona sai myös annoksen elävää musiikkia.

Vieraitten nuorinta ikäluokka edusti Sofia Korvenranta (1,5) joka tepasteli rohkeasti valtuustosalin puheenjohtajan korokkeen edessä. Linnea (9) ja Ellen (7) Lustig lepuuttivat hiukan myöhemmin jalkojaan Tyrmässä eli kaupungintalon alakerran entisessä putkassa, nykyisessä kahvilassa. Ellen oli rohjennut kiivetä valtuuston puheenjohtajan korkeaselkäiselle tuolille ja vieläpä lyönyt nuijalla pöytään.

– Kun ei tietokone toiminut, hän selitti.

Kuva: Pirjo Kamppila

Tyttöihin tekivät vaikutuksen kaupungintalon katot, patsaat ja valokuvat kaupungintalon tulipalosta vuonna 1981. Äiti Kirsi Lustig selitti samalla edustuksellisen demokratian periaatetta. Se oli ainakin Linnealle ennestään tuttu Myllyojan koulusta, jossa valitaan kustakin luokasta luottamushenkilöt.

Annika Kuusela sekä Linnea, Ellen ja Kirsi Lustig tutustuivat entiseen putkaan. Kuva: Pirjo Kamppila

Kaupungintalon puutarhassa esiteltiin niin kaupungin pysäköintipaikkapolitiikkaa kuin Nastolan Uudenkylä ponitallin eläimiä. Minishetlanninponi Donna suhtautui maltilla kaupunkihulinaan.

Myös kaupunginjohtaja Pekka Timonen kätteli kärsivällisesti työhuoneeseensa virranneet kaupunkilaiset.

– Siivosin kyllä vähän työpöytää, hän tunnusti.

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen huoneessa oli tungosta. Kuva: Pirjo Kamppila

Iltapäivällä oli tarjolla kaksi opastettua kävelykierrosta ydinkeskustassa. Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen avarsi tavallisten kaduntallaajien näkemyksiä esimerkiksi Vuorikadun ja Mariankadun risteyksessä: 29 – Tässä kannatta pyörähtää ympäri. Vain tästä näkyvät hyppyrimäet, kaupungintalo ja Ristinkirkko.

Tästä aukeaa ainutlaatuinen näkymä. Kuva: Pirjo Kamppila

Erkonkadulta puolestaan näkyy radiomasto ja vanha kansakoulu, joka on taas palannut koulukäyttöön Lahden yhteiskoulun omistuksessa.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että kun kerran rakennetaan kunnolla, rakennus taipuu moneen käyttöön.

Hän vakuutti, että kaupunki sallii usein sisätilojen muutoksen, jotta vanha rakennus ylipäätään säästyisi purkamiselta.

– Tämän rakennuksen haaste ovat upeat ikkunat.

Näkymä vanhaan Lahden kauppalaan on ripustettu kaupungintalon seinälle. Kuva: Pirjo Kamppila

Kierros jatkui vanhan linja-autoaseman suuntaan: 29 – Sen aula on edelleen julkinen tila, sen läpi voi kävellä. Vanhat valaisimet on kunnostettu.

Vanha konserttitalo uusine asuintorneineen on viime aikoina ollut esillä monessa valossa. Karvinen-Jussilainen kuittasi tilanteen opaskierroksella lyhyesti:

– Minua harmittaa liikaa. En voi sanoa mitään.

Katukierroksen kohteet kartalla. Kuva: Pirjo Kamppila

Aleksanterinkatu on aina ollut Lahden pääväylä, vanha Viipurintie, jonka muistoksi katu muuttuu huomaamatta Karjalankaduksi. Alunperin Aleksanterinkadun piti päättyä komeaan julkiseen rakennukseen Fellmannin puistossa, mutta se ei toteutunut. Nyt maisema muuttuu, kun vanhan linja-autoaseman taakse alkaa nousta uusia kerrostaloja.

Ihmeelliset mäet

Reipasvauhtisella kierroksella tuli taas todistettua, että Lahti on mäkinen kaupunki. Arkkitehti opasti ottamaan siitä ilon irti:

– Katsokaa Rautatienkatua, Kirkkokatua ja Vesijärvenkatua: ne pakenevat taivaalle! Pohjanmaalla kasvaneena en lakkaa hämmästelemästä näitä mäkiä.

Puutarhajuhla oli osa Fringe-kaupunkifestivaalia, joka selitti muun muassa sinisiin trikoisiin sonnustautuneen miehen, joka aamulla torin kulmilla vakuutti takaavansa kaupunkilaisten turvallisuuden.

Fedor Grigorev loihti sävelmiä pulloista. Kuva: Pirjo Kamppila

Monenlaiset katusoittajat elävöittivät katukuvaa myöhemminkin päivällä. Erikoisin oli Pietarista saapunut musisoija Fedor Grigorev, joka käytti instrumenttinaan vedellä täytettyjä pulloja. Niitä kilisyttämällä syntyi yllättävän monipuolinen äänimaisema.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Paikallismediat

Lue seuraavaksi