Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Valtaisat nyyttikestit saivat lahtelaiset riemuihinsa – Katso kuvat taivaan alla vietetystä illallistapahtumasta

Illallinen Suomen taivaan alla -tapahtuma keräsi Lahteen Väinö Hovilan puistotielle satoja osallistujia, jotka tulivat paikalle runsailla eväillä. Illan aikana selvisi sekin, mitä lahtelaiset arvostavat.

Hollolalainen Sari Manni (vas.) sekä lahtelaiset Tiina Ikävalko (etualalla) ja Tarja Suovesi (oik.) olivat varustautuneet kukkaseppeleillä. Kuva: Ronja Koskinen

Pöytärivistö Väinö Hovilan puistotiellä Päijänteenkadun varrella ei ehdi pitkään olla valmiina, kun ensimmäiset ruokailijat saapuvat. Illallinen Suomen taivaan alla -tapahtuma on vetänyt väkeä perjantai-iltana paikalle paljon enemmän kuin halukkaita mahtuu mukaan.

Valkeilla liinoilla peiteltyjä pöytiä on puistotiellä yhteensä noin 200 metriä. Pöytiä on 80, ja jos sopu sijaa antaa, jokaiseen mahtuu kahdeksan ruokailijaa. Se merkitsee, että paikkoja on 640 illastajalle. Alkuillasta enää kaksi pöytää odottaa vieraitaan. Tulijoista osa on vielä töissä.

Tapahtuma perustuu nyyttikestiperiaatteelle. Pariskunnat ja seurueet tuovat siis itse omat ruokansa ja juomansa.

Pöydät oli katettu runsailla herkuilla ravintolatyyliin. Kuva: Ronja Koskinen

Ruokaa laidasta laitaan

Pöydän antimista näkyy, että saapujat haluavat ottaa yhteisestä ulkoruokailuhetkestä kaiken irti. Kylmälaukuista ja kasseista kaivetaan esiin suppilovahveropiirakoita, pitsoja, kanasalaattia, tabascoa ja makeita jälkiruokia.

Laseihin kaadetaan punaviiniä, kuohuviiniä tai vaikkapa minttuvettä. Ja lopuksi juodaan tietysti kahvikupilliset.

Lahtelainen Heli Koskinen piti Illallinen Suomen taivaan alla -tapahtumaa ainutkertaisena. Kuva: Ronja Koskinen

Lahtelainen Sami Kivimäki kertoo, että hänen seurueensa viihtyy yhdessä aterioimisen parissa.

– Tämä tapahtuma mätsää (so. sopii) siihen hyvin.

Samaan seurueeseen kuulunut Heli Jurkkola aprikoi, kannattaisiko illalliset vastedes järjestää kesäkuukausina. Toisaalta taas paikalle tuodut lyhdyt pääsevät hänen mielestään syksyn hämärissä paremmin oikeuksiinsa kuin valoisimpana vuodenaikana.

Tunnelma on hyvä, vakuuttivat Roni Hyytiäinen (vas.), Anne Hännikäinen, Piipu Kivinen, Mika Kivinen ja Sari Hännikäinen. Kuva: Ronja Koskinen

Valssilla aloitettiin

Haitaristi Jarno Kuusisto aloittaa illan urakkansa "Syysunelmia"-valssilla. Pöytiinsä asettuvat ihmiset ovat hilpeällä tuulella ja kehuvat yhdessäolon tunnelmaa vuolaasti. Ihmiset osaavat ruuan lisäksi arvostaa toistensa seuraa.

– Ollaan tautisen tyytyväisiä, että Lahden kaupunki järjestää tällaista, kiittää lahtelainen Juha Onnelainen.

Ulkoilmaillallisen järjestäjinä ovat myös Yhteismaa ry ja Lahti City ry. Piknik-tilaisuus on osa Lahti Fringe Festivalia, johon kuuluu monia eri tapahtumia ympäri kaupunkia.

Muusikko Jarno Kuusisto viihdytti yleisöä vanhalla tanssimusiikilla. Jatsikin olisi onnistunut, jos sitä olisi pyydetty. Kuva: Ronja Koskinen

Sateelta vältyttiin

Juha-veljensä kanssa samaan seurueeseen kuuluva Markku Onnelainen paljastaa, että sateen varalta oli käyty keskustelua vaihtoehtoisesta ruokailupaikasta.

B-suunnitelmaa ei kuitenkaan tarvita. Säiden haltija pysyy tapahtumalle armollisena.

Lahtelainen Mari Järvinen on pakannut mukaan helposti katettavaa ja nautittavaa antipastoa.

– Sitä ei tarvitse pitää lämpimänä ja jokainen voi ottaa, mitä haluaa. Leivän kanssa menee kaikki.

Järvinen ilmoittaa seurueen pysyvän paikalla niin kauan, kunnes kaikki ruoka on syöty.

– Ja naapurin ruuat myös, täydentää aviomies Rauli Järvinen.

Lahtelaisen Mika Kivisen seurue tunnustautuu ruuanlaiton ystäväksi. Hyvä ruoka maistuu ulkosalla lisäksi vielä paremmalta kuin sisällä.

– Sen huomasi jo armeijassa. Siellä syötiin paljon ulkona, muistelee Kivinen.

Osalla piknik-väestä oli mukanaan kevyttä naposteltavaa, mutta monilla oli raskaampi ruokalista useine ruokineen. Kuva: Ronja Koskinen

Hieno ympäristö

Väinö Hovilan puistotie lähellä keskustaa saa yleisöltä yleistä kiitosta tilaisuuden järjestämispaikkana. Puistotie tarjoaa illastajille idyllisen ympäristön, johon liikenteen melu ei kuulu, mutta silti ei olla missään korvessa.

Lahdessa oli vastaava tapahtuma kaksi vuotta sitten. Silloin aterioitiin Torikadulla.

– Tämä ympäristö on siihen verrattuna huikea. Täällä on ihanan rauhallista, ihastelee lähipiirinsä kanssa piknikille tullut Iiris Salomaa.

Väinö Hovilan puistotielle pystytetyt pöydät olivat lähes täysiä jo alkuillasta. Kuva: Ronja Koskinen

Tapahtumajärjestäjiltä toivottiin lisää pöytiä, jotta entistä useampi pääsisi jatkossa osalliseksi yhdessäolon riemusta.

Nyt kaikki paikat näet varattiin internetissä suunnilleen kahdessa minuutissa. Tosin jonoon jääneistä osa pääsi vielä mukaan, kun paikkavarauksia peruuntui.

Malja hyvälle mielelle. Lahtelaispariskunta Mari ja Rauli Järvinen aloittivat illan Sirpa Tapio-Olanderin seurassa. Kuva: Ronja Koskinen

Ikähaitari on iso

Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen arvioi ulkoilmapiknikin kiinnostavan ihmisiä aina 20-vuotiaista 80-vuotiaisiin. Perjantainen tilaisuus kiinnosti muun muassa yritysten henkilöstöä, joiden työpaikka on kaupungin keskustassa lähellä piknik-aluetta.

Virtanen harmittelee, että hän ei muistanut tilata kirkonkellojen soittoa joukkoillallisen alkamisajankohtaan.

– Olisi ollut kivaa aloittaa ruokailu kirkonkellojen soidessa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Paikallismediat

Lue seuraavaksi