Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Väkeä vähentävä Koskisen oy varautuu suhdanteiden synkkenemiseen - "Silloin asioita pitää harkita uudemman kerran"

Koskisen oy:n puunjalostustuotteista valtaosa menee vientiin ympäri maailman. Jos kohdemaissa talous tökkii, se näkyy heti kärköläläisyhtiön tilauskannassa. Kuva: Mirja Hussain / arkisto

Kärköläläinen Koskisen oy on heikentyneiden puunjalostusmarkkinoiden vuoksi aloittamassa yhteistoimintaneuvottelut. Henkilöstöä aiotaan vähentää enintään 65 työntekijällä. Uusia toiminnan sopeuttamiskeinoja varaudutaan etsimään, jos alan kannattavuus heikkenee vielä nykyisestä.

Koskisen-konsernin toimitusjohtajan Jukka Pahtan mukaan on vaikea ottaa kantaa, riittävätkö nyt vireillä olevat henkilöstövähennykset pitkän päälle.

– Yleismaailmallinen tilanne on hyvin epävarma ja on riski, että se kääntyy hyvinkin voimakkaaksi laskusuhdanteeksi. Silloin asioita pitää harkita uudemman kerran. Nyt käynnissä olevat valmistelut perustuvat nykyhetken tilanteeseen.

Pienimmän haitan tie

Yt-neuvottelut on tarkoitus viedä läpi lokakuun loppuun mennessä. Pahtan mukaan vähennykset pyritään tekemään niin, että henkilöstölle aiheutuva haitta olisi mahdollisimman pieni. Sitä varten käydään läpi kaikki mahdolliset keinot.

– Tulemme toimimaan viranomaisten kanssa, jotta pystymme löytämään muita työllistäviä keinoja ja tukemaan meiltä vähennetyn henkilökunnan työllistymistä Koskisen ulkopuolella.

Irtisanomisten yhteydessä vähennetään myös työvuoroja levyteollisuudesta. Tähän asti töitä on tehty kolmessa vuorossa seitsemänä päivänä viikossa, mutta nyt sunnuntaivuoroista luovutaan.

– Sunnuntaityö on Suomessa arvokasta. Kun kysyntä on vähentynyt, sopeutamme tuotantoa niin, että kalliit vuorot jäävät pois, perustelee Pahta.

Käänne huonompaan

Puunjalostusalan hyvä suhdanne alkoi hyytyä viime vuoden syksyllä, jolloin sekä sahateollisuuden että levyteollisuuden tuotteiden kysyntä kääntyi laskuun. Samalla myös hinnat alkoivat pudota, tavara seisoi varastoissa ja alan kannattavuus heikkeni. Muutos näkyi lomautuksina alan yrityksissä.

Koskisen oy:llä on jo viimeisen kahden vuoden aikana pönkitetty yhtiön kilpailukykyä muun muassa järjestämällä liiketoimintoja sekä niiden rahoitusta uudelleen. Kesällä konsernista myytiin taloteollisuuden toiminnot kansainväliselle sijoitusyhtiölle Mimir Invest Ab:lle. Se ei riittänyt.

– Omista aktiivisista toimistamme huolimatta käynnissä oleva maailmanpoliittinen kuohunta ja kauppapoliittiset taistot lisäävät merkittävästi epävarmuutta myös meidän toimintaympäristössämme, arvioi toimitusjohtaja Jukka Pahta.

Koskisen oy:n sahateollisuuden puolella tuotantoa jatketaan kuitenkin entiseen malliin.

Satoja asiakkaita

Koskisen-konsernin tuotannosta suurin osa menee vientiin yli 60 maahan sadoille asiakkaille. Koivuvaneria menee Keski-Eurooppaan ja sahateollisuuden tuotteita Aasiaan, Lähi-Itään ja Pohjois-Afrikkaan.

– Iso osa tuotannosta etenkin levyteollisuden puolella menee rakentamisen ja ajoneuvoteollisuuden asiakkaille. Siellä kun aktiviteetti pienenee, se näkyy meidän tilauskannassamme, huomauttaa Jukka Pahta.

Yhtiön pääluottamusmies Lauri Sallila ei halua kommentoida yt-neuvotteluja millään tavoin.

Koskisen oy työllistää kotimaassa ja ulkomailla yhteensä yli tuhat henkilöä. Yrityksellä on tuotantoa myös Venäjällä ja Puolassa.

Juttua muokattu 5.9. 2019 klo 20.45. Yhtiön johto ei ole ilmoittanut harkitsevansa lisäirtisanomisista.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi