Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rehtori "positiivisen hämmentynyt" asumisen professuuri -avauksesta

Lahjoitusprofessuurin pitää nojata yliopiston vahvuuksiin, sanoo Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa. Kuva: Ronja Koskinen

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa kuvailee oloaan positiivisella tavalla hämmentyneeksi. Hän on juuri saanut kuulla Lahden talojen toimitusjohtajan Jukka Anttosen ilmoille heittämästä ajatuksesta perustaa Lahteen asumisen professuuri.

– Kuulen tästä nyt ensimmäisen kerran ja sanotaanko, ettei tällainen ole tullut mieleen. Kaikki ajatukset ovat kuitenkin reippaita. Jos ajatusta lähtee pyörittämään, niin professuurin pitäisi perustua yliopiston vahvuuksiin. Meillä LUTissa niitä ovat muun muassa energia ja kiertotalous.

Saksan mukaan asumisen professuurista saataisiin todennäköisesti muotoiltua LUTin vahvuuksiin nojautuva oppituoli. Toisaalta perinteisemmin ajateltuna asumisen professuuri voisi sopia myös arkkitehtikoulutuksen yhteyteen.

– Sitä pitäisi tarkasti miettiä, mihin professuuri sopisi, koska Suomen yliopistot kilpailevat ulkomaisten yliopistojen kanssa.

Sinänsä lahjoitusprofessuurin perustaminen ei Saksan mukaan ole välttämättä erityisen monimutkainen asia.

– Tai saa siitä monimutkaisen, mutta me LUTissa tykätään tehdä asioita yksinkertaisesti. Lahjoittaja ja yliopisto keskustelevat ensin keskenään, sopiiko professuuri yliopiston strategiaan. Yleensä lahjoittaja toivoo professuuria tietylle alalle. Sitten vaan kansainvälinen haku käyntiin ja rokki soimaan.

Lue myös: Siltapuiston parkkitalon seinästä lohkesi elementti sisäänkäynnin edustalle – syyksi veikataan kiipeilyä
Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi