Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Työ tulee tutuksi tekemällä, ei sivusta katsomalla - Lahdessa avataan nuorille polkuja oman näköiseen tulevaisuuteen

Lahden diakonialaitoksen uusi Sote-työpaja tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua varhaiskasvatukseen, vanhustyön tehtäviin ja vapaaehtoistoiminnan ohjaamiseen. Kysymys on silti paljosta muustakin kuin työhön tutustumisesta.

Lahden Diakonialaitoksen työpajan avajaisia vietettiin tiistaina. Työpajan vastaava ohjaaja Saila Immonen (vas.) ja diakoniajohtaja Anne-Maria Karjalainen (oik.) olivat avustamassa, kun Lahden valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau ja Dilan toimitusjohtaja Tiina Mäkelä leikkasivat nauhan. Kuva: Katja Luoma

Nuoren itseluottamus ja itsetuntemus kuntoon. Työn avulla uusia ajatuksia, millaisesta ammatista voisi tulla elämänura ja lisäksi kunnon suunnitelma tavoitteen toteuttamiseen. Ja sitten ei muuta kuin eteenpäin.

Siinä joitakin ajatuksia, joiden varaan Lahden Diakonialaitos (Dila) on perustanut uuden työpajansa nuoria varten. Elokuun alussa käynnistynyt työpaja tarjoaa osallistujilleen tilaisuuden tutustua työelämään, jonka kautta voi avautua jatkomahdollisuuksia opiskeluun ja työmarkkinoille.

Palvelu on tarkoitettu kasvatus-, ohjaus- sekä sosiaali- ja terveysalasta kiinnostuneille. Heistä kukin pääsee valintansa mukaan osallistumaan päiväkodin toimintaan Dilan omistamassa Teemulassa, perehtymään vaikka tapahtumien ohjaamiseen tai viihdyttämään vanhuksia.

Työ lähelle tekijöitä

Työ tuodaan lähelle tekijäänsä, sillä esimerkiksi ikäihmisten Ainon tupa tulee työpajalle varattuihin tiloihin Lahden Ahvenistonkatu 2:een.

– Mennään katsomaan, mitä se käytännön työ on, ettei jäädä pelkästään teorian tasolle, sanoo Sote-työpajan vastaava ohjaaja Saila Immonen.

Pajalaiset saavat itse päättää, mikä heitä eniten kiinnostaa. Immonen kannustaa heitä kuitenkin olemaan avoimia eri vaihtoehdoille.

– Haastan nuoria siihen, että vaikka he ovat kiinnostuneita lapsista, heidän kannattaisi käydä katsomassa myös vanhustyötä.

Pajapäivä alkaa aamuyhdeksältä. Tiloista on Immosen mukaan pyritty tekemään sellaiset, että tulija tuntisi olevansa tervetullut.

– Pyrimme siihen, että tämä on matalan kynnyksen paikka, jonne on kiva tulla.

Vastaava ohjaaja Saila Immonen uskoo Dilan uuden Sote-työpajan saavan jatkossa paljon lisää osallistujia. Kuva: Katja Luoma

Jatkosuunnitelmat valmiiksi

Kun pajajakso on lopuillaan, on aika arvioida, mitä tapahtuu seuraavaksi. Nuorten vahvuuksien löytämisellä on jatkon kannalta suuri merkitys.

– Tarkoitus on, ettei nuori tipu tyhjän päälle, vaan on olemassa jatkosuunnitelma, mitä lähdetään toteuttamaan ja mitä se vaatii, sanoo vastaava ohjaaja Saila Immonen.

Nuoria tulee työpajaan mukaan esimerkiksi TE-palveluiden kautta, nuorisopalveluista tai sosiaali- ja terveystoimesta. Toimintaan on toistaiseksi tullut mukaan kolme osallistujaa.

– Tavoitteena on 15 nuorta, joten vielä on hyvin tilaa, sanoo Dilan diakoniajohtaja Anne-Maria Karjalainen.

Hollolankadun, Sibeliuksenkadun ja Ahvenistonkadun ympäröimä Dila-kortteli antaa Karjalaisen mukaan hyvät edellytykset työpajatoiminnalle. Korttelissa työskentelee noin 300 ihmistä ja asuu miltei 100 ikäihmistä.

Työpaja osui hyvään saumaan

Lahtelainen Essi Korpela on yksi kolmesta työpajan nuoresta. Hän oli aikaisemmin mukana Theatrum Olgassa, joka on Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen opiskelijateatteri. Sen jälkeen hän pyrki opiskelemaan, mutta ei päässyt. Sote-työpaja osui kohdalle juuri sopivaan aikaan, ja kokemusta on jo ehtinyt kertyä muun muassa senioreiden kanssa työskentelystä.

– Olen päässyt kutomaan vanhusten kanssa, keittämään heille kahvia ja pitämään heille seuraa, kertoo Korpela.

Essi Korpela kiittää työpajalaisten hyvää yhteishenkeä. Kohtaamiset uusien ihmisten kanssa ovat olleet arvokkaita, ja työpajan kautta voi aueta tie suurempaan tavoitteeseen eli opiskelemaan nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

Asenteet muuttuvat

Työpaja voi myös murtaa nuorten aikuisten asenteita sote-palvelualoja kohtaan. Käsitykset esimerkiksi vanhustyöstä eivät välttämättä käy yksiin todellisuuden kanssa. Työhön tutustuminen voi Anne-Maria Karjalaisen mukaan kääntää asian niin päin, että nuori ihastuukin vanhuksiin.

Valinta sopivasta työstä jää aina pajan osallistujalle itselleen.

– Me emme päätä asioista, vaan nuorten ääni pääsee kuuluviin, painottaa Karjalainen.

Työpajatoimintaan tulee Karjalaisen mukaan niitäkin nuoria, joilla on takanaan hyvin haastavia elämänvaiheita. Heidän osaltaan on tärkeää jo se, että ravitsemus ja muut normaalin elämänhallinnan perusasiat saadaan kohdalleen.

Kohderyhmä

Vain alle 29-vuotiaille

Lahden diakonialaitoksen työpaja on tarkoitettu alle 29-vuotiaille henkilöille.

Toisena edellytyksenä on, että asianomainen asuu Päijät-Hämeessä.

Maahanmuuttajataustaiselta edellytetään auttavaa suomen kielen taitoa.

Sote-työpajalla on omat toimitilat Lahden Ahvenistonkatu 2:ssa.

Työpaja on saanut valtiolta sekä Lahden Diakoniasäätiöltä kummaltakin 50 000 euroa.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi