Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Rakas joki, mutta uimaan ei kukaan tohdi

Valokuvausta, retkeilyä ja kalastusta Porvoonjoella

Tönnönkosken silta ja myllypaikka kuuluvat valtakunnallisesti arvokkaaseen Porvoonjokilaakson maisema-alueeseen. Kuva: Antti Sepponen

Porvoonjoki on tärkeä elementti orimattilalaisille, kertoo kaupungin järjestämä kysely. Joella käydään kalassa, valokuvaamassa ja luontoretkillä. Vastauksia tuli digikanavia pitkin kaikkiaan 64 viikon aikana.

– Eniten kiinnitti huomiota se, että vain kolme vastaajaa oli uskaltanut uida Porvoonjoessa, kertoo ympäristönsuojelusihteeri Kirsi Liukkonen-Hämäläinen.

Porvoonjokea rasittavat Lahden jätevedet, jotka puhdistettunakin herättävät epäluuloja. Joen varressa Orimattilassa ei nykyisin ole yhtään virallista uimapaikkaa, joten siitä ei myöskään oteta jatkuvasti vesinäytteitä kesän aikana.

– Kysy keltä tahansa kaupunkilaiselta, niin ei kukaan uskalla uimaan. En itsekään ole käynyt, vakka olen asunut joen rannalla.

Lisää huolta Orimattilassa aiheuttaa se, että Lahti on saanut luvan johtaa myös sadevedet Porvoonjokeen, tosin Hennalan laskeutusaltaiden kautta.

– Kunpa ihmiset saisivat joskus jokensa takaisin!

Kyselyn vastausten perusteella Tönnön kylän valtakunnallisesti arvokas maisema-alue koettiin kauneimmaksi osaksi Porvoonjokea. Hyvänä kakkosena tuli Virenojan Myllynkulman alue.

– Vastaajat olivat tutustuneet yllättävän monipuolisesti Porvoonjoen kala- ja lintukantaan. Vastaajien mukaan Porvoonjoella saukon näkeminen on yleisempää kuin hirven!

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi