Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Kommentti: Eipä tarvitse tonkia käymäläjätettä syödäkseen

Kuva: Katja Luoma

Ryhmä- ja yksityiskeskusteluja, musiikkiterapiaa, jumalanpalveluksia, esitelmiä, opintokursseja, sielunhoitoa sairaille – siinä joitakin Hennalan keskitysleirin kasvatusosaston oppeja sadan vuoden takaa. Osa keinoista, kuten yksilö- ja ryhmäkeskustelut, ovat edelleen käytössä terveydenhuollossa.

Tuija Wetterstrandin Hennalan helvetti -teos kertoo sotavankien parhaaksi suunnitelluista toimenpiteistä, jotka kuitenkin jäivät nälän, sairauksien ja mielivaltaisen julmuuden jalkoihin. Kun ihmiseltä viedään kaikki, vain hengissä pysyminen kiinnostaa, ja siinä ruoka auttaa enemmän kuin kirjat.

Toukokuussa 1918 sotavankilaitoksen johto kielsi omaisia tuomasta vangeille ruokapaketteja.

Ote Wetterstrandin kirjasta: "Ainakin kaikki olivat tasa-arvoisia, kun kenelläkään ei ollut ruokaa. Luurangoksi laihtuneet tai vaarallisesti pöhöttyneet vangit voihkivat kurjaa oloaan. Ruoaksi kelpasi mikä vain: ruoho, puunkuoret, sillinpäät ja jopa käymäläjätteen seasta tongitut nahanpalat."

Vaikka Wetterstrand kertoi haastattelun yhteydessä jättäneensä paljon julmuuksien kuvauksia pois teoksesta, sen lukeminen ahdistaa silti. Mutta aiheen kuuluukin ahdistaa.

Myös lahtelaiselta Marjo Liukkoselta ilmestyy syyskuussa Hennala-aiheinen teos Teloitusjonossa – Hennalan miesvankien kohtalot 1918–1919. Viime vuonna Liukkonen julkaisi teoksen Hennalan naismurhat 1918.

Emme saa koskaan unohtaa, miten lyhyt on henkäys sivistyksestä äärimmäisen pimeän puolelle.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi