Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tänään alkavan Postin lakon piirissä yli 20 työntekijää Lahdessa – "Tes-shoppailussa halutaan halvempi sopimus, joka ei sovellu tälle alalle"

Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.–4. syyskuuta. Kuva: Sami Lettojärvi

Postin asiakkaiden on tällä viikolla syytä varautua viivästyksiin, kun Postissa alkavat lakot. Lakkojen vaikutuksen laajuus ei ole vielä selvillä. Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.–4. syyskuuta. Työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina kello 22 jälkeen.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti torstaina käynnistävänsä lakot Postissa sen jälkeen, kun Posti ilmoitti, että noin 700:n Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa. Työntekijät siirtyvät Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin.

PAUn liittohallituksen puheenjohtaja Heidi Nieminen toivoo, että Posti peruisi päätöksen työehtojen muutoksista. Jos näin ei tapahdu, PAU on valmis uusiin työtaistelutoimiin.

– Porukka on kuitenkin sitä mieltä, että he haluavat taistella työehtojensa puolesta ja ovat valmiita taisteluun. Postin osalta tämä tulee vaarantamaan pakettiliiketoiminnan koko loppuvuoden osalta, Nieminen sanoo.

Lakon piiriin kuuluu Lahden Kujalassa 20–30 työntekijää. Orimattilan Pennalaa lakko ei koske, sillä siellä ei ole käsittelyä eikä lajittelua vaan varastointia.

– Kujalan väki on järkyttynyttä ja suuttunutta siitä, miten työnantaja voi olla näin töykeä ja moraaliton. Tes-shoppailussa halutaan halvempi työehtosopimus, joka ei sovellu tälle alalle, sanoo PAUn Lahden osaston puheenjohtaja Eija Kokkonen.

PAUn mukaan Teollisuusliiton sopimukseen siirrettävien työntekijöiden palkka alenee keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia.

– Posti on valtion firma ja tekee työehtoshoppailua. Ihmiset joutuvat hakemaan tukea Kelalta. On moraalitonta siirtää palkka yhteiskunnan maksettavaksi, Kokkonen huomauttaa.

Postin mukaan työntekijöiden palkkarakenne muuttuu siten, että työntekijän kiinteä palkka on nykyistä pienempi. Työntekijöitä palkitaan jatkossa työn laadusta, asiakastyytyväisyydestä ja tuottavuudesta.

Lakko ei koske terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä lähetyksiä, joten ateriakuljetukset, laboratorionäytteet ja verikuljetukset hoidetaan normaalisti.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi