Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lamkin opiskelijoiden kärsivällisyys loppumassa – tilat eivät valmistu ja lounaalle on 40 minuutin jonot

Parkkimaksut sekä liikunta- ja hyvinvointitilojen puute ärsyttävät opiskelijoita, jotka kirjoittivat kannanoton.

Niemen kampuksen viivästyneet tilaratkaisut käyvät opiskelijoiden hermoille. Nyt kärsivällisyys on loppumassa. Kuva: Anssi Hietamaa

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat vaativat selitystä luvattujen liikunta- ja hyvinvointitilojen puutteeseen sekä perusteita maksuttomien parkkipaikkojen vähentämiselle.

– Tänä syksynä kohdatut uudistukset ja vanhat tutut puutteet eivät luo millään tasolla sitä vaikutelmaa, jota Lamkista ja Lahdesta halutaan antaa hyvänä paikkana opiskella. Ensivaikutelman voi antaa vain kerran, sanoo puheenjohtaja Marko Kaira Lamkin opiskelijakunnan Lamkon tiedotteessa.

Lamkin tiloista puuttuvat liikunta- ja hyvinvointitilat, joita muun muassa fysioterapiaopiskelijat tarvitsevat opinnoissaan. Nyt he joutuvat suorittamaan opintojaan poissa kampukselta väistötiloissa.

Lamkin tilat omistavan Isku Investin tilavastaava Asko Dahlbom kertoo, että tilat puuttuvat, koska Lamkin kanssa ei ole tehty niistä sopimusta. Suunnitelmat olisivat kyllä valmiina, ja Dahlbomin mukaan yhtiön intressinä on kehittää kiinteistöä.

Lamkin rehtori Turo Kilpeläinen vahvistaa, että liikuntatiloista on tarkoitus sopia syksyllä, kun tarpeet on kartoitettu. Kilpeläinen ei osaa eritellä selkeää syytä viivästymiselle.

– Jostain syystä tilojen järjestäminen on venynyt. Syynä on osin toiminta ja osin talous, eli monia tekijöitä, jotka vaikuttavat toisiinsa.

Kilpeläisen mukaan on hyvä, että aiheesta keskustellaan, ja opiskelijoille tiedotetaan asioiden etenemisestä syksyllä. Asko Dahlbomin mukaan tilojen rakentaminen olisi mahdollista aloittaa heti, kun sopimus syntyy.

Opiskelijoiden mukaan liikunta- ja hyvinvointitilojen oli tarkoitus valmistua alun perin jo keväällä 2019, mutta toisin kävi. Seuraava lupaus oli tilojen valmistuminen tämän lukukauden alkuun mennessä ja nyt valmistuminen on taas siirtynyt loppusyksyyn.

– Kaupalliselle kuntosalitoimijalle tilat Mukkulankadulta kyllä järjestyivät hetkessä. Kampus on pääsääntöisesti viihtyisä paikka olla ja opiskella, mutta yhä esillä olevia puutteita ei voi sivuuttaa olan kohautuksella, Kaira sanoo.

Parkkipaikoistakin murhetta

Toinen opiskelijoita harmittava asia on opiskelijoille tarkoitettujen pysäköintipaikkojen muuttuminen maksulliseksi.

–  Tämä kismittää yhtälailla talossa työskenteleviä, kukapa haluaisi maksaa mutavelliksi sateella muuttuvasta hiekkaparkista euroakaan. Kiinteistön suurimmalta käyttäjäryhmältä, opiskelijoilta, halutaan kerätä roposia kiinteistöyhtiön taskuun. Parkkimaksuillako hyvinvointitilat Lamkille saadaan, Kaira kysyy.

Opiskelijakunnasta huomautetaan myös, että Suomessa 21 korkeakoulua tarjoaa opiskelijoille maksuttoman pysäköinnin.

Kuva: Pirjo Kamppila

Rehtori Kilpeläisen mukaan parkkipaikkojen maksullisuus tuli opiskelijoille yllätyksenä, mikä lisäsi ihmetystä. Opiskelijoille on kuitenkin yhä tarjolla 180 ilmaista autopaikkaa, joita tulee tarvittaessa sata lisää. Lisäksi opiskelijoille on tarjolla sata autopaikkaa, joita saa käyttää 2 euron kuukausihintaan.

Kilpeläisen mukaan kampukselle tulisi päästä myös helposti joukkoliikenteellä, ja vuoroja onkin lisätty viime keväänä.

Kiinteistöstä vastaavan Asko Dahlbomin mukaan kohtuulliset pysäköintimaksut on kohdistettu pääasiassa kiinteistön muiden asiakkaiden vieraille ja toiminnoille.

– Autopaikan kuukausihinta on niin pieni, ettei se liity millään tapaa liikuntatilojen rahoittamiseen, Dahlbom sanoo.

Ruokailuun kohtuuttomat jonot

Myös ISS:n järjestämä opiskelijaruokailu saa opiskelijoilta kitkerää palautetta, sillä ensimmäisinä päivinä ruokaa on jouduttu jonottamaan jopa 40 minuuttia.

– Vuosi sitten aloituksessa tehdyt välttävät suoritukset voidaan vielä osaltaan laittaa opettelun piikkiin, mutta se että opiskelijaravintolassa ei osata varautua toisen lukuvuoden aloitukseen, on jo käsittämätöntä. 40 minuutin jonotus lounasruokailuun on kohtuutonta. Turha tämän jälkeen ihmetellä, jos ruokailijoiden määrä ei ole toivotulla tasolla, kun edes perusasioita ei hallita, Kaira sanoo.

Dahlbomin mukaan harmillinen jonotusaika aiheutui puutteellisesta varautumisesta. Ensimmäisinä päivinä vain kaksi neljästä ruokalinjastosta oli auki. Dahlbomin mukaan jatkossa varautuminen onnistunee paremmin, kun opiskelijoiden lounasajat porrastuvat.

Juttua korjattu 30.8.2019 klo 16.30. Opiskelijoille on tarjolla 100 autopaikkaa, ei 350, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Helmi Hämäläinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi