Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Sivistyslautakunta tyrmäsi kuuden uuden päällikköviran perustamisen – "Uutta mallia ei pidä kehittää virat tai tittelit edellä, vaan koulujen tarpeet edellä"

Perusopetuksen aluepäälliköiden työt loppuvat vuodenvaihteessa. Lautakunta kehottaa virkakoneistoa valmistelemaan korvaavaa mallia.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) kertoo lautakunnan pyytäneen vaihtoehtoisia malleja nykyiselle aluemallille, mutta viranhaltijat ovat kieltäytyneet niitä valmistelemasta. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden sivistyslautakunta päätti tiistaina torpata sivistysjohtaja Tiina Granqvistin esityksen perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen aluepäälliköiden virkojen perustamisen.

Granqvist esitti, että sivistyslautakunta esittäisi edelleen kaupunginhallitukselle kolmen aluepäällikön viran perustamista perusopetukseen ja kolmen aluepäällikön viran perustamista varhaiskasvatukseen 1.1.2020 lukien.

Lautakunta hylkäsi Granqvistin ehdotuksen yksimielisesti.

Granqvist jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Palaute on ollut sen suuntaista, että päätökset tulee ylhäältä päin saneltuna ilman, että opettajat ja rehtorit tietävät, mitä ja miksi on päätetty. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.)

Lautakunta antoi sivistysjohtajalle valmistelukehotuksen uudesta mallista. Uusi malli tulee lautakunnan mukaan laatia yhteistyössä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja nuorisopalveluiden sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa.

Kolmen vuoden kokeilu

Viimeiset kolme vuotta perusopetuksessa on toiminut kokeiluluontoisesti kolmen aluepäällikön malli, joka lakkaa vuoden vaihteessa.

Aluepäälliköt ovat toimineet alueensa koulujen rehtoreiden esimiehinä. Aluepäälliköt ovat vastanneet muun muassa palvelualueensa toiminnan kehittämisestä, koulujen opetus- ja kasvatustyön ohjauksesta, tukipalveluiden koordinoinnista, taloudesta ja verkostotoiminnan kehittämisestä.

Malli on koettu opettajien keskuudessa hierarkkiseksi.

Karua palautetta opettajilta

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan Maria Mäkysen (sd.) mukaan lautakunta oli yhtä mieltä siitä, ettei kolme vuotta käytössä ollut malli toimi riittävällä tavalla.

Mäkynen sanoo, että hän ja koko lautakunta on saanut paljon palautetta kaupungin opetushenkilökunnalta siitä, ettei pian päättyvä kokeilu ole vastannut sille asetettuja tavoitteita. Jotkut ovat kokeneet asioiden menneen kokeilun aikana huonompaan suuntaan.

– Palaute on ollut sen suuntaista, että päätökset tulee ylhäältä päin saneltuna ilman, että opettajat ja rehtorit tietävät, mitä ja miksi on päätetty. On aika hälyttävää, jos kokeilun tarkoituksena on ollut parantaa yhteistyötä ja tulokset ovatkin olleet päinvastaisia. Lautakunta oli yksimielinen siitä, että jotain muuta täytyy lähteä kehittämään.

Uutta mallia lautakunta odottaa viranhaltijoilta vuoden loppuun mennessä. Vaikka aluepäälliköiden virat lakkaavat, rahat jätetään budjettiin, jotta uuden mallin toteuttamiseen riittää resursseja.

– Emme voi olettaa, että uusi malli on valmis vuoden alkuun mennessä.

Sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) sanoo, että uuden "massiivisen hallinnollisen tason" pystyttäminen olisi ollut väärin. "Ei enää yhtään lisää pomojen pullakahvipalavereja". Kuva: Elias Lahtinen

Vaihtoehtoja pyydetty

Lautakunta ehti pyytää jo kahteen eri otteeseen viranhaltijoilta vaihtoehtoisia malleja nyt käytössä olevan mallin rinnalle, jotta eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia olisi ollut mahdollista vertailla.

– Viranhaltijat ovat kieltäytyneet tähän saakka valmistelemasta vaihtoehtoisia malleja.

Mäkysen mukaan niukat resurssit on kohdistettava ”hallintohimmelin rakentamisen” sijaan arjen toiminnan tukemiseen.

– Uutta mallia ei pidä kehittää virat tai tittelit edellä, vaan koulujen tarpeet edellä.

Sivistysjohtaja Tiina Granqvistin esitys tyrmättiin lautakunnassa. Kuva: Mirja Hussain

Lautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) sanoo, että johtamisorganisaation paisuttamisen sijaan tarvitaan panostuksia ruohonjuuritason toimintaan.

– Ei enää yhtään lisää pomojen pullakahvipalavereja. Johtaminen on tietenkin tärkeää, mutta tällaisen massiivisen hallinnollisen tason pystyttäminen olisi ollut moraalisesti väärin.

Niinistön mukaan nykyinen järjestelmä ei ole ollut tarpeeksi tehokas kohentamaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

– Vähät rahat pitää käyttää tarkkaan harkiten ja etsiä kaikkein vaikuttavimmat toimenpiteet.

Granqvist vastaa: Yhden esimiehen alaisten määrä ei saa olla liian suuri

Granqvistin mielestä aluemalli olisi soveltunut pysyväksi ratkaisuksi, vaikka kehitettävää mallissa yhä paljon onkin.

– Aluemalli luotiin kuntien [Lahden ja Nastolan] yhdistyessä, kun kaupunki kasvoi ja sivistystoimeen tuli paljon uusia palveluyksiköitä. Sivistyspalvelut on yli 2 000 työntekijän organisaatio ja johtamismalli pitää olla sen mukainen. Kehittämiseen ja esimiestyöhön tarvitaan panostusta niin, että yhden esimiehen alaisten määrä ei ole liian suuri, Granqvist perustelee lautakunnan hylkäämää esitystä sähköpostitse.

Granqvistilla ei omien sanojensa mukaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin jättää eriävä mielipide asiaan.

– Jätin eriävän mielipiteen, koska resurssit aluemallin johtamiseen ja kehittämiseen ovat nyt katkolla enkä ota vastuuta siitä, jos asiat eivät resurssien vähäisyyden vuoksi etene asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Sivistyslautakunnan päätöksen mukaisesti kuitenkin mennään. Käärimme hihat ja teemme parhaamme.

Granqvistin mukaan aluejohtomallia on kehitetty vuosia, joten vaihtoehtoisten mallien tuottaminen lyhyessä ajassa ei olisi ollut mahdollista.

– Tämän olen kertonut lautakunnan puheenjohtajille ja myös sivistyslautakunnalle etukäteen seminaarissa. Vaihtoehtoisia suunnitelmia ei ole, alamme nyt työn alusta.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi