Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden sivistyslautakunta haluaa miljoonan lisää ryhmäkokojen pienentämiseen – "Perusasteelle yksinkertaisesti tarvitaan lisää resursseja"

Lautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.) arvioi miljoonalisäyksen läpäisevän kaupunginvaltuuston seulan. Lautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) "ei menetä yöuniaan", vaikka äänestikin lisärahaa vastaan.

Lahden sivistyslautakunta esittää ensi vuoden budjettiin miljoonan euron lisärahaa ryhmäkokojen pienentämiseen. Kuva: Marko Puumalainen

Lahden sivistyslautakunta esittää miljoonan euron lisärahaa ryhmäkokojen pienentämiseen ensi vuodelle.

Lautakunta päätti asiasta tiistaina äänestyksen jälkeen äänin 9–3.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan Maria Mäkysen (sd.) arvion mukaan miljoonan euron lisäraha läpäisee myös valtuuston seulan budjettikäsittelyn yhteydessä.

Lautakunnassa miljoonan lisäyksen kannalla olivat SDP:n, vihreiden, perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton edustajat. Kokoomuslaiset äänestivät miljoonan lisäystä vastaan.

Valtuusto päättää ensi vuoden talousarviosta joulukuussa.

"Miljoona vastaa vain aivan kriittisimpään tarpeeseen"

Lisäraha on tarkoitus ohjata koulukohtaisten tarpeiden mukaisesti esimerkiksi ryhmäkokojen pienentämiseen, erityisopettajien ja avustajien palkkaamiseen sekä jakotuntien lisäämiseen.

– Lautakunta ei halua lyödä lukkoon sitä, miten rahat tulisi käyttää, koska koulujen tarpeet eroavat paljon toisistaan. Joissain kouluissa on tarvetta panostaa alkuopetukseen, kun taas toisissa kouluissa tarvetta voi olla uusille erityisopettajille, Mäkynen sanoo.

Sivistyslautakunnan puheenjohtajan Maria Mäkysen (sd.) mukaan miljoonalla vastataan "vain aivan kriittisimpään tarpeeseen". Kuva: Sami Kuusivirta

Kuluvalle vuodelle ryhmäkokojen pienentämiseen on ollut käytössä 700 000 euroa, jonka päälle nyt esitetty miljoona euroa tulisi.

– Perusasteelle yksinkertaisesti tarvitaan lisää resursseja, jotta paljon puhetta aiheuttanut inkluusiomalli saadaan toimimaan. Erityisen tuen ja tehostetun tuen tarvitsijoita on Lahdessa keskivertoa merkittävästi enemmän, mutta resurssit ovat olleet verrokkikaupunkeihin nähden pienimmät. Jotta pääsisimme vertailukaupunkien tasolle, meidän tulisi lisätä neljä miljoonaa euroa opetukseen. Tarve on todella suuri. [Esitetty] miljoona vastaa vain aivan kriittisimpään tarpeeseen.

Mäkysen mukaan SDP, vihreät ja vasemmistoliitto olisivat olleet valmiita suurempaankin summaan, mutta jotta laaja yksimielisyys oli saavutettavissa, päädyttiin miljoonan lisäysesitykseen.

"Kaikki kokoomuslaiset kipuilivat äänestystilanteessa"

Se tulee olemaan velkaa ja alijäämää. Velalla tässä ratsastetaan. Sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.)

Lisärahaa vastaan äänestänyt lautakunnan varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) sanoo, ettei "itke tai menetä yöuniaan", vaikka valtuusto lopulta miljoonan lisäyksen tekisikin.

– Raha ei mene tässä tapauksessa metsään, mutta en voinut sitä puoltaa. Tiedän, että kohde on hyvä. Kaikki kokoomuslaiset kipuilivat äänestystilanteessa.

Niinistön ohella lisämiljoonaa vastaan äänestivät Markus Vierumäki (kok.) ja Reijo Oksanen (kok.).

Niinistö äänesti lisäystä vastaan, koska viranhaltijat olivat etukäteen kertoneet sivistyksen palvelualueen pärjäävän ilmankin.

– Heidän viestinsä oli, että tiukkaa on, mutta näillä voidaan mennä.

– Minun harkintaani vaikutti ennen kaikkea kaupungin budjettikokonaisuus, joka on erityisesti hykyn vuoksi hurja, sanoi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen varapuheenjohtajanakin toimiva Niinistö.

Sari Niinistö (kok.) sanoo, ettei sinänsä vastusta koulujen resurssien parantamista, mutta tiukassa taloudellisessa tilanteessa miljoona tuntui liian suurelta summalta. Kuva: Mirja Hussain

"Velalla tässä ratsastetaan"

Niinistön arvion mukaan lisämiljoonaa ei voi leikata mistään muualta pois – etenkään sivistyksen palvelualueelta –  joten se tulee näkymään suunniteltua suurempana alijäämänä ensi vuoden budjetissa.

Jotta pääsisimme vertailukaupunkien tasolle, meidän tulisi lisätä neljä miljoonaa euroa opetukseen. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen (sd.)

– Se tulee olemaan velkaa ja alijäämää. Velalla tässä ratsastetaan. Se ei tulevaisuuden kannalta ole tietenkään hyvä.

Mäkysen mielestä miljoonan lisäys tulisi nähdä investointina, jolla pystytään pidemmällä aikavälillä saamaan aikaan säästöjä esimerkiksi sote-menoista.

– Ei pidä myöskään vähätellä sitä, että tällä satsauksella pystytään vähentämään opettajien ahdinkoa ja parantamaan heidän työhyvinvointiaan.

Niinistö allekirjoittaa perustelut sinänsä.

– Juuri näiden perusteluiden takia äänestystilanne oli minulle tosi vaikea. Mutta kun rahaa ei vain ole.

100 000 euroa syrjäytymisen ehkäisyyn, 50 000 korkeakouluopintoihin

Lautakunta päätti myös esittää 100 000 euron lisämäärärahaa lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevään harrastustoimintaan. Summalla on mahdollista perustaa kaksi ryhmää sellaisille nuorille, jotka ovat syrjäytymisvaarassa. Ryhmissä on tarkoitus tarjota moniammatillista tukea. Lisämäärärahaa kannatti kahdeksan ja vastusti neljä lautakunnan jäsentä.

Lautakunta myös esittää 50 000 euron lisämäärärahaa lukiokoulutuksen korkeakoulufoorumin rahoitukseen. Määrärahalla pyritään mahdollistamaan korkeakouluopintojen suorittamista osana lukio-opintoja. Määräraha hyväksyttiin lautakunnassa yksimielisesti.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi