Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Launeen uusi monitoimitalo Lähde on jo pystyssä – "Puolet opetustiloista on avointa tilaa, puolet perinteisiä luokkia"

Launeen koulun vuosikausia kestäneet ongelmat ovat pian ohi.

Keskusaukio on uudiskoulun sydän. Kuva: Sami Lettojärvi

Launeen koulun rehtori Esko Taipale vetäisee tottuneesti päälleen rakennustyömaan turvavarusteet.

Uuden koulun työmaa käynnistyi keväällä 2018, ja sen jälkeen Taipale on vieraillut paikan päällä säännöllisesti erilaisissa kokouksissa.

Rehtorilla on takanaan kaikkiaan 15 vuoden poikkeustila, johon sisältyvät vanhan koulun peruskorjaus, sisäilmaongelmat ja niitä seuranneet vuodet jättimäisessä parakkikoulussa.

Nyt näkyy jo valoa tunnelin päässä. Lahden Launeella tähän sanomaan sisältyy erikoismerkitys, sillä koulun vieressä näkyy kaksikin tunneliaukkoa. Ne ovat tulevan ohitustien Liipolan tunnelin suuaukot. Ohitustien työmaa on aivan parakkikoulun kupeessa, mikä on tarkoittanut lisää mietittävää koulun pyörittäjille.

Launeella rakennetaan sekä monitoimitaloa että kehätietä. Kuva: Antti Yrjönen

Valo ilmaisee tietenkin myös toivoa ja iloa, ja niitä koulutyömaa tuottaa joka päivä. Aikataulu on pitänyt ja muhkuraisen tähden muotoinen rakennus on jo pystyssä. Valmista on rakentajan puolesta ensi keväänä ja muuttamaan päästään ensi kesänä.

Monta eri käyttöä

Launeen koulu laajenee uudisrakennuksen myötä monitoimitaloksi, johon sijoittuvat yhdistyneet Launeen ja Salinkallion koulut eli luokat 1-9, päiväkoti, esikoulu, nuorisotila ja jakelukeittiö.

Käyttäjiä tulee kaikkiaan yli tuhat, kun vanhassa Launeen yhtenäiskoulussa kävi päivittäin 500–700 lasta.

Nimikin vaihtuu Launeen monitoimitalo Lähteeksi. Nimi viittaa Launeen lähteeseen, josta kaupunki pumppaa pohjavettä asukkailleen.

Pinta-ala on liikuntatiloineen noin hehtaari eli 10 000 neliötä. Tähden muotoisella ratkaisulla vältytään pitkiltä käytäviltä ja niiden hukkaneliöiltä. Keskellä on avara aukio istumaportaineen.

– Valmiusaste on noin 70 prosenttia, arvioi rakentajayhtiö Skanskan tuotantoinsinööri Tero Karhu.

Pikkulasten sängyt ovat jo paikoillaan, esittelee Tero Karhu. Kuva: Sami Lettojärvi

Pisimmällä ollaan siivekkeessä, johon sijoittuvat pienimmät lapset. Karhu vetäisee malliksi auki seinäkaapin oven, jolloin sieltä laskeutuu pikkuinen kerrossänky.

Betonia kaikkialla

Kaikkialla näkyy ja tuoksuu betoni. Sitä on tuotu Lahden Kujalassa sijaitsevalta betoniasemalta jopa sata kuutiota päivässä.

Pelätyin uhka tässä vaiheessa on, tuleeko koulusta varmasti sisäilmaltaan terve ja turvallinen. Lahden seudullakin on nähty surullisia esimerkkejä tuliteristä kouluista, joissa käyttäjät ovat saaneet oireita.

– Kaikki lähtee suunnittelusta, tähdentää yksikönjohtaja Jarkko Koskipalo Skanska Talonrakennus-yhtiöstä.

Skanska rakentaa parhaillaan myös Lahden Kivimaan koulun uudisosia.

Koskipalon mukaan Se antaa hyötyä hankinnoissa ja myös omaa henkilöstöä on mahdollista hyödyntää, koska hankkeet ovat eri vaiheissa.

Uudiskoulun suunnitteluun käytettiin paljon aikaa, kaksi vuotta. Monasti koulua suunnitellaan ja rakennetaan yhtaikaa. Hyvä suunnittelu näkyy nyt hyvin etenevänä työmaana, uskovat Skanskan edustajat.

– Erittäin hyvä pohjatyö, kehuu Koskipalo.

Tosin tilaaja eli kaupunki muistutti arkkitehtia reunaehdosta, jonka mukaan rakennukseen haluttiin pitkät räystäät.

Eri ikäiset lapset kulkevat sisään omista ovistaan, joita on käytössä kuusi. Kuva: Sami Lettojärvi

Launeen koulussa hyvää suunnittelua ilmentävät parhaiten katto ja perusta. Katon muoto takaa, että sadevesi valuu koulun ulkopuolelle. Tuulettuva alapohja puolestaan estää maaperän kosteuden nousun sisään. Varmuuden vuoksi alapohjassa on myös oma ilmanvaihtokone. Vanhassa koulussa olivat kompastuskivinä sekä sade- että pohjavesi.

Palkkien sisällä vastukset

Runkoratkaisu perustuu lahtelaisen Peikko-yhtiön onttoihin teräspalkkeihin, jotka täytettiin betonilla. Betonin kuivuminen palkeissa varmistettiin valuun upotetuilla sähkövastuksilla. Muovimattoja ei tule mihinkään, vaan lattiat ovat kiillotettua betonia.

Lapset olisivat toivoneet jopa uimahallia! Rehtori Esko Taipale

Alun alkaen rakennuksesta piti myös tulla tuhat neliöitä suurempi, mutta rahan ja tontin rakennusoikeuden niukkuus rajoittivat unelmia. Taipale uskoo, että näissäkin neliöissä pärjätään.

Opetustilaa on nyt Lahden tavoittelemat alle kahdeksan neliötä oppilasta kohden. Lisätila olisi tarkoittanut esimerkiksi kahta musiikin ja kuvaamataidon luokkaa, toinen pienille, toinen isoille koululaisille.

– Lapset olisivat toivoneet jopa uimahallia!

Kouluparakit rakennustyömaiden keskellä ovat ankea ympäristö. Kuva: Antti Yrjönen

Monisiipisyys tarkoittaa, että koulun sisätilat ja pihat rajataan eri-ikäisille käyttäjille. Ulko-oviakin on peräti kahdeksan, joista kuusi on oppilaiden käytössä. Sisätiloja voidaan muunnella avattavien seinien avulla. Kantavia rakenteita ovat vain ulkoseinät ja sisäpilarit.

– Mutta olemme varoneet luomasta kaaosta. Puolet opetustiloista on avointa tilaa, johon voi muodostaa erilaisia oppimisympäristöjä, puolet perinteisiä luokkia, joita voi myös yhdistää, kertoo Taipale.

Pihan erikoisuus on Sokeritopan mäen betoniportaikko, joka oli käytössä jo vanhassa koulussa. Uudisrakennuksen myötä pihaa pudotettiin pari metriä ja portaikko laajeni alaspäin sen myötä.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi