Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulujen yhdistymiseen liittyvät uudistukset huolestuttavat henkilöstöä: "Hirvittävän sekava ja epämääräinen prosessi"

– Asioita ei perustella kunnolla, ja kaikki tehdään hirveällä kiireellä, sanoo Lamkin lehtori, joka haluaa esiintyä nimettömänä.

Pääluottamusmies ja sosiaali- ja terveysalan lehtori Taina Heininen-Reimi kokee, että syksyn aikana on paljon tehtävää ennen kuin Lamk ja Saimaan ammattikorkeakoulu ovat valmiit yhdistymään. Kuva: Sami Lettojärvi

Lahden ammattikorkeakoululla (Lamk) on edessä työläs syksy, sillä oppilaitos on yhdistymässä ensi vuoden alussa Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa uudeksi LAB-ammattikorkeakouluksi. Rehtori Turo Kilpeläisen mukaan avoimia kysymyksiä on yhä ratkaistavana.

– On paljon tekemistä, kun kaksi taloa tietojärjestelmineen ja toimintatapoineen laitetaan yhteen. Lähtökohta on, että perustamme kokonaan uuden korkeakoulun ja mietimme, mikä on järkevää ja tehokasta kahden kampuksen mallissa, hän sanoo. Opintosuunnitelmien yhdenmukaistaminen kampusten välillä on jo käynnissä.

– Emme asennoidu niin, että maailma on valmis 1.1.2020. Opimme joka päivä ja parannamme toimintaa sen mukaan.

"Opiskelijan on pystyttävä jatkossakin opiskelemaan Lahdessa"

Kilpeläisen mukaan opiskelijoiden ei tarvitse pelätä opintojen karkaamista Lahden ulkopuolelle.

– Oletusarvo on, että opiskelijan, joka haluaa opiskella Lahdessa, pitää pystyä jatkossakin opiskelemaan täällä. Emme voi velvoittaa liikkumaan Lappeenrannassa, Kilpeläinen sanoo.

Jatkossa kampusten välillä voi opiskella ristiin esimerkiksi verkon välityksellä. Fuusio monipuolistaa tarjontaa molemmissa kaupungeissa.

– Vuodenvaihteessa Lahdessa käynnistyy rakennusmestarikoulutus. ICT-alan koulutuksen viemme hyvin todennäköisesti Lappeenrantaan ensi vuonna, kertoo Kilpeläinen.

Työajan suunnittelu on huolettanut henkilöstöä

Yhdistyminen on aiheuttanut jonkin verran huolta henkilöstön keskuudessa.

– Yhdistymistä vastaan ei ole mitään, mutta prosessi on ollut hirvittävän sekava ja epämääräinen. Asioita ei perustella kunnolla, ja kaikki tehdään hirveällä kiireellä, sanoo Lamkin lehtori, joka haluaa esiintyä nimettömänä.

Opetusalan ammattijärjestön pääluottamusmies, lehtori Taina Heininen-Reimi kertoo, että opetushenkilöstöä on mietityttänyt etenkin työajan suunnittelun uudistuminen. Lamkin opettajien työaika on määritetty siten, että yksi opintopiste vastaa 20 työtuntia. Saimaan ammattikorkeakoulussa vastaava mitoitus on 24 tuntia.

– Tästä pitäisi luoda uusi malli, jota vielä työnantajan kanssa pähkäilemme. Huoli liittyy siihen, että jatkossakin pystyttäisiin tekemään työsuunnittelua tasa-arvoisesti, läpinäkyvästi ja yhteisillä soveltamisen periaatteilla, Heininen-Reimi sanoo.

Rehtori Kilpeläinen ymmärtää, että uudistus huolettaa.

– Kun asioita ei ole päätetty ja herää kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia, syntyy epävarmuutta. Olemme yrittäneet olla niin avoimia kuin mahdollista, hän sanoo.

Kilpeläisen mukaan opintosuunnitelmaa hahmottelevissa työryhmissä ovat sekä opiskelijoiden, opettajien että hallinnon edustukset.

Lue myös: Päijät-Hämeessä jäädään opiskelemaan kotikonnuille – katso, mihin kouluihin ja aloille Lahdesta ja muualta maakunnasta haettiin ja päästiin
 

Ammattikorkeakoulujen ensi vuoden rahoitus epäselvä

Tänä syksynä Lahdessa opinnot aloittaa Lamkin kanssa samaan konserniin kuuluvan Lappeenrannan teknillisen yliopiston 166 maisteriopiskelijaa. Kilpeläinen toivoo määrän kasvavan tulevaisuudessa.

– Keväällä käydään tulosneuvottelut opetus- ja kulttuuriministeriön ja korkeakoulujen kesken. Kyse on siitä, paljonko pystymme neuvottelemaan aloituspaikkoja, hän sanoo.

Kilpeläisen mukaan oman osansa epätietoisuudesta aiheuttaa kysymys siitä, minkä verran ammattikorkeakoulut saavat tulevina vuosina rahoitusta valtiolta.

Valtiovarainministeriö olisi valmis jakamaan ammattikorkeakouluille ensi vuonna viisi miljoonaa euroa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö esittää ammattikorkeakouluille jaettavaksi yhteensä 20 miljoonan euron summaa. Tämä tarkoittaisi LAB-ammattikorkeakoululle vajaata miljoonaa euroa.

– Uutta korkeakoulua luodessa se olisi summa, jolla tekisimme paljon.

Koulutus

LAB

Lahden ammattikorkeakoulu ja Saimaan ammattikorkeakoulu yhdistyvät 1.1.2020 LAB-ammattikorkeakouluksi, jos valtioneuvosto hyväksyy laitoksen toimiluvan.

Uudella ammattikorkeakoululla on kampukset Lahdessa ja Lappeenrannassa. Opiskelijoita on yhteensä 8 500 ja opettajia 360.

LAB on Suomen kuudenneksi suurin ammattikorkeakoulu opiskelijamäärällä mitattuna.

LAB-ammattikorkeakoulu on osa LUT-konsernia, johon kuuluu myös Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi