Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tulos painumassa liki 40 miljoonaa euroa pakkaselle – toinen yt-kierros todennäköinen, palveluverkkoa harvennetaan

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tulos näyttää vajoavan keväistä ennustetta pahemmin pakkaselle. Tuoreen ennusteen mukaan alijäämä on kasvamassa liki 40 miljoonaan euroon, kun keväällä ennuste oli noin 34 miljoonaa euroa. Kuva: Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tulos näyttää vajoavan keväistä ennustetta pahemmin pakkaselle. Tuoreen ennusteen mukaan alijäämä on kasvamassa liki 40 miljoonaan euroon, kun keväällä ennuste oli noin 34 miljoonaa euroa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän onkin löydettävä meneillään olevien säästöihin tähtäävien yt-neuvotteluiden lisäksi säästötoimenpiteitä, yhtymä tiedottaa.

– Alkuvuoden kustannuskehitys ei ole taittunut, vaan vuoden 2019 alijäämä on tuoreen ennusteen mukaan kasvamassa 38,9 miljoonaan euroon. Keväällä yhtymän tuloksen arvioitiin muodostuvan 33,8 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, yhtymän tiedotteessa kerrotaan.

Yhtymän mukaan ostot yliopistosairaaloista ovat lisääntyneet. Myös palveluiden ostot ovat kasvaneet ikääntymisen vuoksi, tiedotteessa kerrotaan.

Lastensuojelun laitoshoidon menot sekä lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden kustannukset ovat kasvaneet odotettua enemmän.

Myös yhtymän henkilöstökulut ovat kasvaneet ennakoitua enemmän palkkausjärjestelmän yhtenäistämisen vuoksi. Työvoimaa on jouduttu vuokraamaan yhtymän ulkopuolelta aiempaa enemmän.

Yhtymän toimitilojen vuokrakulut ovat kasvaneet alkuvuonna reilut kaksi miljoonaa euroa.

– Tilanne on vakava ja herättää huolta, mutta on muistettava, että taloudellisesti kestämätön tilanne on kehittynyt useamman vuoden kuluessa. Myös tasapainottamiseen saatetaan tarvita useampi vuosi, sanoo yhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola yhtymän tiedotteessa.

Erholan mukaan kuluvan vuoden budjetin ylittyminen lisää painetta jatkaa yt-neuvotteluja toisella kierroksella ensi vuonna tai kasvattaa ensi vuodelle kaavailtua alijäämää.

Erhola pitää väistämättömänä, että yhtymän palveluverkkoa joudutaan tiivistämään.

– Oleellisinta on kuitenkin turvata maakunnan tasolla riittävät ja yhdenvertaiset palvelut kaikille alueen asukkaille.

Yt-neuvotteluilla 15 miljoonan euron säästötavoite

Yhtymä tavoittelee elokuussa käynnistetyllä yt-menettelyllä 15 miljoonan euron pysyviä vuotuisia säästöjä. Henkilöstön vähennystarpeen on arvioitu olevan 250 henkilötyövuotta. Yt-menettely koskee koko organisaatiota, kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä. Yt-neuvotteluiden rinnalla yhtymässä toteutetaan jo aiemmin sovittuja talouden tasapainottamiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Yhtymän on kaikissa tilanteissa huolehdittava, että asiakas- ja potilasturvallisuus ei vaarannu yt-prosessin takia, toimitusjohtaja Erhola sanoo tiedotteessa.

Myös henkilöstön ylenmääräistä kuormitusta on pyrittävä välttämään, tiedotteessa sanotaan.

– Käynnissä oleva yt-menettely viedään hallitusti loppuun, ja siinä on ehdottoman tärkeä onnistua. Menettelyyn joutuminen on raskas ja vaikea koettelemus koko henkilöstölle, joka on jo osallistunut kiitettävällä tavalla säästötoimien hakuun.

Henkilöstöltä 1 200 aloitetta

Yhtymän henkilöstöltä on tullut eri kanavien kautta noin 1 200 aloitetta säästö- ja kehittämistoimenpiteistä.

– Nyt on välttämätöntä turvata työrauha sekä työskennellä tiiviisti yhdessä poliittisten päättäjien ja omistajakuntien virkamiesten kanssa, jotta kokonaisuudessa onnistutaan. Kuntien kanssa käyty keskustelu on ollut pääosin rakentavaa. Vaikka tilanne on erittäin vaikea, siitä kuitenkin selvitään, Erhola kommentoi tiedotteessa.

Lue myös: Hyvinvointiyhtymän uudelle toimitusjohtajalle 13 500 euron kuukausipalkka ja autoetu
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi