Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Asia ei taida edetä" - Esitutkinnan johtajuus ei ole vuosien puheista huolimatta siirtymässä poliisilta syyttäjälle

Käräjille ne jutut joka tapauksessa päättyvät olipa tutkinnanjohtajana sitten poliisi tai tulevaisuudessa mahdollisesti syyttäjä. Kuva: Juha Peurala

Oikeudenkäytön suomalainen erikoisuus eli poliisivetoinen esitutkinta on ja pysyy. Esitutkinnan vetovastuun siirtämisestä syyttäjille on puhuttu vuosia, mutta asia ei ole edennyt.

Syyttäjävetoista esitutkintaa ovat haikailleet muun muassa tuomariliitto ja asianajajaliitto.

Tuomariliiton kannanotto on ajalta, jolloin sen puheenjohtaja oli hovioikeudenneuvos Aki Rasilainen Itä-Suomen hovioikeudesta.

– Silloin tällöin hovioikeus on kiinnittänyt huomiota siihen, miten esitutkinta on hoidettu. Joskus syytteelle on käynyt huonosti, jos esitutkinnassa on ollut puutteita.

Asianajajaliiton tuorein kannanotto on kahden vuoden takaa.

– Asia ei taida edetä, arvelee pääsihteeri Minna Melender. Hän uskoo syyttäjävetoisuuden hyötyihin varsinkin talousrikosjutuissa. Syyttäjä kykenisi poliisia paremmin karsimaan valtavasta aineistosta rönsyt pois.

"Ei erityisen ajankohtainen"

Lakimiesliiton mielestä asia ei ole nyt erityisen ajankohtainen. Toiminnanjohtaja Jore Tilanderin mielestä rikosprosessien nopeuttamiseksi ja laadun parantamiseksi olisi pikemminkin turvattava kaikkien ketjussa toimivien, siis myös syyttäjän, riittävät voimavarat.

Hallitusneuvos Katariina Jahkola oikeusministeriöstä muistuttaa, että syyttäjällä on jo nyt vahva asema esitutkinnassa. Vähänkin vaativissa jutuissa poliisilla ja syyttäjällä on lakiin kirjattu velvollisuus tehdä yhteistyötä. Tämä korostui esitutkinta- ja pakkokeinolain uudistuksessa 2014.

Ensi kesänä on tarkoitus käynnistää esitutkinta- ja pakkokeinolain tarkistustyö oikeusministeriön ja sisäministeriön yhteisenä hankkeena. Katariina Jahkolan mukaan toistaiseksi ei ole ilmennyt tarvetta arvioida tuossa yhteydessä kysymystä esitutkinnan johtajuudesta.

– Esitutkintayhteistyön toimivuus on keskeinen asia. Seuraamme sitä.

Esitutkinnan syyttäjävetoisuutta on perusteltu sen käytöllä useimmissa EU-maissa, muun muassa Ruotsissa. Muitten maitten järjestelmät eivät kuitenkaan luo Suomelle painetta seurata niitten esimerkkiä.

– Tärkeintä on, että syyttäjä ja esitutkintaviranomaiset toimivat esitutkinnan käynnistämisestä lähtien tiiviissä yhteistyössä. Rikosvastuun toteutuminen edellyttää, että myös viranomaisten resursoinnissa otetaan huomioon esitutkintayhteistyön edellyttämät tarpeet syyttäjälaitoksessa.

Oikeusministeri ei ole Jahkolan mukaan virkamiehiä asiassa ohjeistanut. Edellisellä oikeusministerikaudellaan Anna-Maja Henriksson (r.) ei suoralta kädeltä torjunut esitutkinnan ohjien antamista syyttäjille.

Asianajajaliiton mielestä esitutkinnan siirtäminen syyttäjävetoiseksi tehostaisi varsinkin laajojen talousrikosten tutkintaa. Kuva: Anssi Hietamaa

Muutos vaatisi lisää syyttäjiä

Suomen Syyttäjäyhdistys ei kaipaa muutosta nykyiseen käytäntöön, jossa syyttäjä kytkeytyy juttuun poliisin tutkinnanjohtajan tekemän ennakkoilmoituksen perusteella.

– Esitutkinnassa syyttäjä keskittyy siihen, mitä rikosta asiassa on syytä epäillä ja poliisi tutkii, kiteyttää syyttäjäyhdistyksen puheenjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto.

Hän kuitenkin toivoo, että poliisin ja syyttäjän esitutkintayhteistyö määriteltäisiin laissa nykyistä selkeämmin.

Esitutkinnan vetovastuun siirtäminen poliisilta syyttäjille vaatisi Haaviston mielestä syyttäjien määrän kolminkertaistamisen ja kouluttamisen tehtävään.

Oikeudessa käsiteltävät pakkokeinoasiat Jukka Haavisto sen sijaan on valmis ottamaan syyttäjien hoidettavaksi. Nyt esimerkiksi vangitsemisvaatimuksen esittää poliisin tutkinnanjohtaja.

– Toivon, että tätä mietittäisiin pakkokeinolain tarkistamisen yhteydessä.

Nyt syyttäjä toimii tutkinnanjohtajana jutuissa, joissa rikoksesta epäiltynä on poliisimies.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi