Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tyhjentyneiden rakennusten kohtaama ilkivalta on yleistä Lahdessa, tänä kesänä Tapanilakoti on kärsinyt jatkuvasta vandalismista – "Tyhjillään olon aikana aiheutunut varmaan lähes sadan tuhannen lasku"

Tapanilakotia remontoiva Juha Kukkonen harkitsi pahimpina hetkinä jopa yövartijan palkkaamista kiinteistöön. Kuva: Ronja Koskinen

Tapanilakodin entistä vanhainkotia remontoidaan parhaillaan asumiskäyttöön. Viime vuonna Lahden kaupungin kiinteistöissä tehty ilkivalta aiheutti noin 58 tuhannen euron kustannukset.

Lahtelaiskiinteistöjen kohtaama ilkivalta aiheuttaa harmia ja kuluja kaupungille ja yksityisille toimijoille. Viime vuonna Lahden Tilakeskuksen kiinteistöissä tehty ilkivalta aiheutti noin 58 tuhannen euron kustannukset. Etenkin tyhjilleen jääneet tai remontoitavat kohteet houkuttelevat kutsumattomia vieraita.

– Ilkivalta on hyvin yleistä. Hyvänä esimerkkinä on Tiirismaan koulu. Myös Salinkallion koulussa alkoi heti ilkivalta, kun koulu jäi tyhjäksi, sanoo toimitilajohtaja Jouni Arola. Viime syksynä tyhjentyneen koulurakennuksen ikkunoita on rikottu myös tämän kesän aikana.

Vahingonteoilta ei ole välttynyt myöskään parasta aikaa remontoitava Tapanilakodin kiinteistö. Tilat omistavan Juha Kukkosen mukaan ilkivalta taukosi vasta elokuun puolivälissä, kun sisälle asennettiin valvontakamerat.

– Sinä aikana kun tämä on ollut tyhjillään, ilkivalta on aiheuttanut varmaan lähes sadan tuhannen euron laskun, Kukkonen arvioi. Hän osti rakennukset Tapanilan Kartanokodit -yhtiönsä nimiin viime syksynä.

– Sen jälkeen 65 ovea on rikottu vaihtokuntoon ja ikkunoita on hajotettu noin 70. Ikkunoissa on jo kolmas uusintakierros meneillään. Ei ole kivaa täytellä jatkuvasti rikosilmoituksia ja käydä vakuutusyhtiön kanssa keskusteluja korvauksista, sanoo Kukkonen. Entistä vanhainkotia kunnostetaan vuokrataloksi, jossa kerrosten asukkaat jakavat yhteisen keittiön, oleskelutilan, kodinhoitotilan ja saunan.

Ikkunoiden ja ovien rikkomisen lisäksi Tapanilakodin seiniä, peilejä ja lamppuja on töhritty tusseilla ja maaleilla. Kuva: Ronja Koskinen
Tapanilakodissa on rikottu viime syksystä lähtien noin 70 ikkunaa. Kuva: Ronja Koskinen

Vahingontekijät pääosin nuoria, anastajat varttuneempia

Työmaille kohdistuu Lahden alueella kymmeniä rikoksia vuosittain. Pääosin kyse on vahingonteoista ja anastuksista, kertoo Hämeen poliisilaitoksen rikosylikomisario Martti Hirvonen.

– Vahingonteoissa tekijät ovat usein nuoria poikia ja anastusrikoksissa nuoria aikuisia tai varttuneempia, Hirvonen kertoo. Tyypillisesti kohteiksi joutuvat syrjäiset työmaat. Hirvosen mukaan moni työmaakohteen tai aution rakennuksen tuhotyö jää ilmoittamatta poliisille vähäisen vahingon tai pian tapahtuvan purkamisen vuoksi. Tyypillistä on myös se, että anastettua tavaraa on vaikea jäljittää. Rikokset selviävätkin usein muiden tapausten tutkinnan yhteydessä.

Juha Kukkonen on omistanut Tapanilakodin rakennukset viime syksystä lähtien. Kuva: Ronja Koskinen

Syyllisten tavoittaminen voi olla hankalaa valvontakameroista huolimatta

Tapanilakotia remontoiva Kukkonen kokee, että syyllisiä on hankala saada vastuuseen kameravalvonnasta huolimatta. Valvontakamerakuvista hän on todennut kutsumattomien vieraiden olleen pääosin alaikäisiä.

– Ilmoitin lastensuojeluun ja pyysin, voisivatko he auttaa tunnistuksessa. He ilmoittivat, että eivät voi tunnistaa henkilöitä valvontakamerakuvista. Koululta ilmoitettiin samoin. Nauhat ovat poliisilla, mutta heillä on rajalliset resurssit. Henkilöt kulkevat yhä vapaina, Kukkonen sanoo. Hän toivoisi viranomaisilta tehokkaampaa yhteistyötä, jotta häiriökäyttäytyjien toimiin voitaisiin puuttua ripeämmin.

– Jos nuoret eivät joudu vastuuseen, he voivat ajautua entistä pahempaan kierteeseen, Kukkonen miettii. Rikosylikomisario Hirvosen mukaan valvontakameranauhat tulee toimittaa heti poliisille.

– Toimivaltuus tunnistamiseen on poliisilla.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi