Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Palkitseminen on pörssijohtajien etuoikeus – "Usein yrityksen tulos ei ole erityisesti johtajan ansiota"

STTK:n ekonomistin mukaan palkitsemisen käytänteissä on parannettavaa.

Kuvituskuva

Suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja palkkiot ylsivät viime vuonna jälleen uuteen ennätykseensä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ekonomistin Antti Koskelan mukaan suomen pörssijohtajien palkkakehitys kulkee käsi kädessä kansainvälisen kehityksen kanssa. Nousukausi ei vaikuta palkansaajien ansioihin merkittävästi, mutta sataa johtajien laariin optiopalkitsemisen ansiosta. Optiopalkitsemisessa pörssijohtaja palkitaan yhtiön tuloksen perusteella.

– Usein yrityksen tulos ei ole erityisesti johtajan ansiota. Siksi olisi hyvä, että johtajien onnistuminen pystyttäisiin todentamaan ja erottelemaan, millainen osuus johtajalla on ollut tuloksen kasvuun, Koskela sanoo.

Johtajien palkkakehitys on irtaantunut muiden palkkakehityksestä. Ainoa pidäke palkkojen ja rahabonusten nousulle on pörssiyhtiön hallitus, joka päättää johtajien palkitsemisesta. Koskelan mukaan useilla pörssiyhtiöillä on palkkiotoimikuntia, ja on viitteitä siitä, että usein toimikunnissa tuttu porukka junailee toisilleen isoja palkkioita.

Kaikille kuuluu oma reilu osuus tuloksesta. Antti Koskela

Toisaalta kilpailukykyisten palkkojen uskotaan estävän huippujohtajien karkaamisen ulkomaille.

– En ole ikinä kuullut, että johtaja sanoisi tienaavansa liikaa. Ennemmin palkkioita perustellaan sillä, että esimerkiksi Yhdysvalloissa johtajat tienaavat vielä enemmän, Koskela sanoo.

Palkansaajien palkkiojärjestelmät puutteellisia

STTK korostaa, että palkitseminen ei voi eikä saa olla vain ylimmän johdon etuoikeus. Koskelan mukaan myös palkansaajilla pitäisi olla palkkiojärjestelmiä, jotka eivät toistaiseksi ole yleistyneet Suomessa. Syyksi tähän Koskinen arvelee motivaation puutteen.

– Kaikille kuuluu oma reilu osuus tuloksesta. Oikeudenmukaista palkitsemista vaikeuttaa se, että toimivia ja kannustavia palkitsemisjärjestelmiä käytetään liian vähän.

Toisaalta Suomi on muiden Pohjoismaiden tapaan vielä pienten tuloerojen maa. Taloustieteellisen tutkimuksen perusteella pienet tuloerot lisäävät hyvinvointia ja talouskasvua.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi