Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Amazonin alueen metsäpalot huolettavat ministeri Skinnaria – "Suhtaudumme tilanteeseen todella vakavasti"

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) sanoo, että EU:n ja Mercosur-maiden välisen kauppasopimuksen yhtenä tavoitteena on Brasilian sitouttaminen ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) kehui Lahdessa tehtyä työtä ilmastomuutoksen torjumiseksi. Se on yksi hallitusohjelman keskeisistä painopisteistä. Kuva: Antti Yrjönen

Tällä viikolla on uutisoitu Amazonin alueen laajoista metsäpaloista. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) sanoo pitävänsä sademetsien tilannetta todella huolestuttavana.

– Asia puhututtaa nyt, ja niin sen pitääkin. Suhtaudumme tilanteeseen todella vakavasti. Suomi EU:n puheenjohtajamaana odottaa Euroopan komissiolta konkreettisia toimia.

Esimerkiksi Hiilivapaa Suomi -kansalaiskampanjan verkkosivuilla ihmisiä kehotetaan lähettämään ministeri Skinnarille vetoomuskirje, jossa häntä pyydetään vaikuttamaan siihen, ettei Mercosur-kauppasopimusta ratifioida ennen kuin Brasilia sitoutuu Pariisin sopimuksen mukaiseen ilmastopolitiikkaan. Tähän kuuluu Amazonin alueen suojelu metsäkadolta ja hallitsemattomilta metsäpaloilta.

Ranska ilmoitti perjantaina vastustavansa EU:n ja Mercosur-maiden välistä kauppasopimusta Brasilian ilmastopolitiikan takia. Brasilia on yksi kauppasopimuksen täysjäsenistä.

Amazonin alueen viimeaikaiset metsäpalot huolettavat ministeri Skinnaria. Kuva: Antti Yrjönen

Ministeri korostaa, ettei sopimus ole vielä voimassa.

– Sopimuksen voimaan saattamisessa menee vielä kohtuullisen pitkään.

Hän lisää, että sopimuksen tavoitteena on myös Brasilian sitouttaminen ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun ja ympäristön suojeluun.

– Näin tehostetaan Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoa.

Suomi pitää kiinni yhteisistä säännöistä

Asia nousi esiin perjantaina Lahden kaupunginkirjastolla, jossa Skinnari vieraili osana hallituksen kirjastokiertuetta.

– Brasilia on sitoutunut Pariisin sopimukseen ja muihin kansainvälisiin sopimuksiin. Suomi on aina lähtenyt siitä, että sopimuksia noudatetaan. Me uskomme ja luotamme siihen kansainväliseen järjestelmään, joka on luotu yhdessä. Tänä päivänä on maita, jotka eivät toimi näin.

Skinnarin mukaan Suomi kantaa globaalia vastuuta. Tämä näkyy esimerkiksi hallitusohjelman kunnianhimoisessa ilmastopolitiikassa. Yksi hallitusohjelman tavoitteista on saada Suomi niin sanotusti hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Lahtelainen Skinnari kiittelee kotikaupungissaan tehtyä työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Lahdessa on tehty esimerkillistä työtä esimerkiksi kivihiilestä luopumisessa.

Skinnari tapasi Lahden kaupunginkirjastolla kiinalaisten koululaisten ryhmän. Skinnari kertoi, että osaa japania paremmin kuin kiinaa ja päätyi käyttämään tulkkia. Kuva: Antti Yrjönen

Ministeri tapasi kaupunginkirjastolla pidetyn tilaisuuden jälkeen kiinalaisten koululaisten ryhmän ja kertoi myös heille Lahdelle myönnetystä Euroopan vihreä pääkaupunki 2021 -tittelistä.

Kehitysyhteistyön painopisteenä Afrikka

Hallitus on ensi vuoden budjetissaan satsaamassa kehitysyhteistyöhön yli 70 miljoonaa euroa aiempaa enemmän. Yksi kehitysyhteistyön painopisteistä on Afrikka.

– Hallitusohjelmassa todetaan, että Suomi laatii Afrikka-strategian. Se kiinnostaa todella paljon Euroopan unionissa.

Strategia tulee ministerin mukaan olemaan todella laajapohjainen. Skinnari sanoo Afrikan olevan keskeisessä roolissa koko maailman tulevaisuuden kannalta.

– On aika tehdä asioita uudella tavalla, entistä tuloksellisemmin. Ongelmia ei ratkaista puhtaasti julkisella rahalla vaan mukaan tarvitaan yksityinen sektori.

Ministerillä on aikaa Lahdelle

Kiireisestä arjestaan huolimatta Skinnari sanoo pystyneensä seuraamaan lahtelaista kunnallispolitiikkaa päivittäin. Hän on aktiivisesti yhteydessä myös päijäthämäläisiin yrityksiin.

– Olemme tavanneet kesän aikana ja tulemme tapaamaan esimerkiksi tänä viikonloppuna.

Kun Ville Skinnari kävi kaupunginkirjastolla edellisen kerrran, hän lainasi Karhuherra Paddington -kirjan 9-vuotiaalle tyttärelleen. Kuva: Antti Yrjönen

Skinnari kertoo olevansa ylpeä siitä, että Lahdesta on tullut yliopistokaupunki. Hän kertoo pohtineensa yliopiston johdon kanssa tälläkin viikolla sitä, miten uusi yliopisto saadaan liitettyä kansainvälisiin yhteistyökokonaisuuksiin.

Lahdella on ministerin mielestä kehitettävää muihin suomalaisiin kaupunkeihin verrattuna.

– Tutkimus- ja kehitysosaamisella on mahdollisuus mennä eteenpäin uuden yliopiston myötä.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi