Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden lyseon opiskelijat haastoivat ministeri Skinnaria hallituksen kirjastokiertueella

Lahden lyseon opiskelijat pääsivät tilaisuuden jälkeen yhteiskuvaan Ville Skinnarin kanssa. Kuva: Antti Yrjönen

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) vieraili Lahden kaupunginkirjastossa kertomassa hallitusohjelmasta tänään perjantaina. Lahden lyseon opiskelijat olivat valmistaneet kysymyksiä lahtelaiselle ministerille.
 

Minkä sektorin vientiin Suomen pitäisi teidän mielestänne satsata ulkomaankaupassa? Ajatteletteko, että pysytään entisellä linjalla vai pitäisikö Suomen ottaa vahvemmin askelta kohti luovan talouden vientiä?

Jayla Tammiharju

Luovien alojen, kuten musiikki- ja pelialan, kehittämiseen on panostettu. Business Finland on mukana työssä. Maailmalla kysytään usein, miten olemme onnistuneet kiertotalouden nostamisessa. Elämme kestävän kehityksen aikaa.

Erilaiset järjestelmät ja liikenne sähköistyvät, ja Suomella on sillä alalla paljon annettavaa. Myös Suomen ympäristöosaamiselle on paljon kysyntää.

Kilpailu on kuitenkin kovaa. Paras tuote tai innovaatio ei aina voita.
 

Miksi Suomi on asettanut matalamman tavoitteen kehitysyhteistyön rahoitukseen kuin Fingon vaatima ja YK:n asettama 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, jonka muut Pohjoismaat ovat saavuttaneet?

Anna Lehikoinen

Hallitusohjelma on kunnianhimoinen ja kuljemme polkua, joka vie kohti 0,7 prosentin tavoitetta. Se on yksi syksyn päätehtävistä, jota tehdään muun muassa kansalaisjärjestöjen kanssa.

Keskustelemme paljon siitä, miten ratkaistaan vaikeita ongelmia kuten köyhyyttä. Tähän tähdätään hallituksen laajalla Afrikka-strategialla, joka luo pohjan koko Euroopan unionille. Katsomme tilannetta yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Meidän täytyy saada tuloksia.
 

Onko tiedossanne mahdollisia koulutusleikkauksia? Mikäli on, niin mikä on teidän henkilökohtainen mielipiteenne niistä? Pitäisikö koulutusleikkauksia rajoittaa?

Heikki Pajula

Osaamisesta ja koulutuksesta ei saa leikata. Koulutusleikkausten vaikutukset näkyvät pitkään. On tärkeää parantaa työllisyysastetta ja lisätä työpaikkoja.
 

Koetteko ulkomaankauppaministerinä, että suomalaisilla tulisi olla nykyistä laajempi kielitaito työelämää ajatellen?

Jan Helo

Olen iloinen siitä, että mandariinikiina ja japani ovat tulleet valikoimiin. Ymmärtääkseni myös espanjan opiskelu kiinnostaa monia nuoria. Englannin osaaminen on jo normi. Euroopassa liikkuessa ei voi väheksyä myöskään saksan kielen merkitystä. Sen sijaan Pohjoismaissa ruotsi on tärkeä. Lahden kouluissa on hyvä kielivalikoima. Suomalaiset eivät ole vain kaksikielisiä vaan monikielisiä. On tärkeää uskaltaa käyttää kieltä. Kielioppia tärkeämpää on ymmärretyksi tuleminen.
 

Minkälainen osaamistausta teillä on kehitysyhteistyöhön? Mitkä ovat teidän mielestänne tärkeimmät teemat ja tehtävät tähän liittyen?

Jayla Tammiharju

Tehtäviini kuuluu kehitysyhteistyö ja -politiikka sekä ulkomaankauppa. Muutin 21-vuotiaana Lahdesta Hollantiin, siitä Iso-Britanniaan ja Japaniin. Olen tutustunut erilaisiin kulttuureihin, ihmisiin ja kieliin. Pystyn sujuvasti toimimaan kansainvälisellä kentällä.

Suomi haluaa kantaa globaalia vastuuta. Esimerkiksi Afrikka-strategia on todella tärkeä. Siitä ei ole kovinkaan kauaa, kun Suomi itse sai kehitysapua.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi