Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tylytti Rinteen hallituksen talouspolitiikkaa: "Mutta kun sitä rahaa ei ole"

Petteri Orpon mukaan lahtelaisen kokoomuskansanedustajan puuttuminen on "iso lovi" eduskuntaryhmässä. Orpo onnitteli Lahtea ympäristöpääkaupunkitittelistä ja kehotti muita suomalaiskaupunkeja ottamaan Lahdesta mallia.

Lahdessa vieraillut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tervehti Inkeri Jäppistä perjantaina ennen kuin aloitti Antti Rinteen (sd.) hallituksen talouspolitiiikan moittimisen. Kuva: Anssi Hietamaa

Kesän rentojen kuukausien jälkeen oppositiopuolue kokoomus on valmis haastamaan täydellä voimalla Antti Rinteen (sd.) hallituksen, sanoo perjantaina Lahdessa vieraillut puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo.

– Se on helppoa. Sen verran paljon heikkouksia hallituksen ohjelmasta ja tekemisistä löytyy.

Kauppakeskus Triossa kahvilaan pakkautuneet ihmiset saivat kuulla täyslaidallisen siitä, kuinka heikkona Orpo pitää hallituksen talouspoliittista linjaa.

Kokoomus saa olla kokoomus, kun oppositiossa ei tarvitse kompromisseja tehdä. Petteri Orpo

Orpo kritisoi jo keväällä hallituksen ohjelman olevan rakennettu "höttöiselle pohjalle". Maailmalta kantautuneet huonot talousuutiset Saksasta, Kiinasta, Yhdysvalloista ja Britanniasta ovat vieneet Orpolta loputkin uskonrippeet hallituksen ohjelmaa kohtaan. Maailmantalouden alkaessa sakata Suomen hallituksen olisi pikaisesti muutettava talouspolitiikkansa linjaa, Orpo vaatii.

– Ohjelman perusta ei ole kunnossa. Se ei ole hyväksi Suomelle ja perustuu huonoon taloudenpitoon. Nyt lunastetaan vaalilupauksia laittamalla miljardi euroa rahaa eri puolille sinänsä tärkeisiin asioihin, mutta kun sitä rahaa ei ole. Sen sijaan, että he jakavat velkarahaa, pitäisi keskittyä talouden ja työllisyyden parantamiseen.

Kokoomus esitteli omia keinojaan työllisyyden parantamiseksi aiemmin tällä viikolla.

Puolue muun muassa katkaisi eläkeputken, porrastaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja tekisi perhevapaauudistuksen siten, että kotihoidontuki korvattaisiin hoitorahalla.

Lahdelle kehuja ympäristöosaamisesta

Orpo yhtyy niihin onnitteluihin, joita Lahti on ottanut vastaan kesällä saadusta Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -tittelistä.

Hän kehottaa kaupunkia markkinoimaan näkyvästi saavutustaan. Muiden suomalaiskaupunkien on syytä ottaa Lahdesta mallia, turkulainen Orpo sanoo.

Orpon mukaan suurin osa suomalaisista jakaa huolen ilmasto- ja ympäristöasioista. Hän kertoi havainneensa esimerkiksi oman 15-vuotiaan tyttärensä kärsivän ilmastoahdistuksesta. Ahdistuneiden ihmisten yksittäisten tekojen sijaan pääpaino pitää olla isoissa, globaaleissa teoissa, Orpo sanoo.

Petteri Orpo onnitteli Lahtea ympäristöpääkaupunkitittelistä ja kehotti muita suomalaiskaupunkeja ottamaan Lahdesta mallia. Kuva: Anssi Hietamaa

Brasilialaiset tuotteet boikottiin?

Ihmisten ilmastoahdistusta tuskin helpottaa viime aikojen uutiset Amazonin alueen jättimäisistä metsäpaloista. Orpon mielestä Suomen ja EU:n on toimittava mahdollisimman ponnekkaasti, jotta Brasilia ottaa kriisitilanteen vakavasti. Esimerkiksi kauppapoliittiset pakotekeinot ovat yksi vaihtoehto saada Brasilian "erikoinen presidentti" [Jair Bolsonaro] kuuntelemaan, Orpo sanoo.

– Yksi vaihtoehto on kerta kaikkiaan laittaa brasilialaiset tuotteet boikottiin EU:n laajuisesti.

"Oppositiossa ei tarvitse kompromisseja tehdä"

Kokoomus aikoo panosta oppositiossa ollessaan ohjelmatyöhön. Orpo myöntää, ettei puolueen tulevaisuuden visioinnille ole pitkään kestäneen hallitustaipaleen aikana jäänyt riittävästi aikaa.

Kokoomus haluaa erityisesti korjata koulutusleikkauksissa kolhiintunutta mainettaan sivistyspuolueena, Orpo sanoo.

Kokoomuksen kansanedustajat kiertävät aiempaa ahkerammin ympäri Suomea kuulemassa, mitä puolueen odotetaan tulevaisuudessa tekevän, Orpo lupaa.

– Kokoomus saa olla kokoomus, kun oppositiossa ei tarvitse kompromisseja tehdä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vieraili perjantaina Lahdessa. Kuva: Anssi Hietamaa

Lahtelaisedustajan puute harmittaa

Hämäläinen kokoomusedustus on eduskuntaryhmässä kolmen kansanedustajan kokoinen: orimattilalainen Kalle Jokinen, forssalainen Sanni Grahn-Laasonen ja loppilainen Timo Heinonen.

Lahti on Suomen suurin kaupunki, josta ei ole kokoomuslaista kansanedustajaa. Edellinen lahtelainen kokoomuslainen kansanedustaja oli Ilkka Viljanen, joka putosi kevään 2011 vaaleissa.

Orpo ei halua ainakaan julkisesti arvioida, mistä lahtelaisten kokoomuslaisten heikko menestys eduskuntavaaleissa johtuu.

Sen hän kuitenkin sanoo, että lahtelaisen kokoomuskansanedustajan puuttuminen on "iso lovi" eduskuntaryhmässä.

– Meidän yksiselitteinen tavoite on se, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen meillä on vähintään yksi [hämäläinen] kansanedustaja lisää. Silloin siinä on tilaa lahtelaiselle.

Petteri Orpon haastattelu Radio Voimassa kuunneltavissa täällä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi