Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden torikauppa sinnittelee, vaikka yrittäjien määrä on vähentynyt – Tori Ruponen ahkeroi aamusta iltaan

Tori Ruposen kuusikymmenvuotinen taival Lahden torilla on vaatinut aamuherätyksiä kolmessa polvessa.

Jari Rinne pakkaa marjat ja vihannekset kuorma-autoon kylmävarastosta. Kuva: Juha Peurala

Lahden torikauppa on supistunut vuosien saatossa. Vielä vuonna 1959 tori oli täynnä myyjiä. Silloin Ansu Ruponen perusti oman torikojunsa Mariankadun kohdalle. Yhdestä myyntiruudusta aloitettu Tori Ruponen on porskuttanut siitä asti, ja nyt myyntiruutuja on jo kuusitoista.

Aikoinaan jokaisella torikauppiaalla piti olla lakisääteinen valkoinen takki, ja ihmiset saapuivat kaupoille aikaisin. Nyt 60 vuotta myöhemmin kaupunki herää vasta kahdeksalta ja valkoiset takit ovat vaihtuneet paikallisen vaatemerkin puseroihin.

Kuva: Juha Peurala

Ruposen tytär Kirsi Rinne puolisoineen on jatkanut yrittämistä, ja arki alkaa yhä ennen kukonlaulua. Jari Rinteen elokuinen työpäivä käynnistyy ennen kuutta Vanhatiellä Holmassa. Tänään ei sentään tarvinnut herätä puoli kolmelta ja lähteä Helsinkiin tukkuun.

Kuva: Juha Peurala

– Appiukkoni rakennutti tämän kylmähallin vuonna 1985. Paikalliset viljelijät toimittavat vihannekset tänne, ja ajan kuorman aamuisin torille, Rinne kertoo.

Kylmiöstä lähtee mukaan runsas valikoima vihanneksia ja marjoja. Peruna tulee Santamäeltä Paimelasta ja vadelma Vilppulan tilalta Asikkalasta. Mansikat poimitaan Heinjoen tilalta Padasjoelta ja salaatti kasvatetaan Husulan puutarhassa.

– Haluamme myydä mahdollisimman paikallisia tuotteita. Olemme tehneet yhteistyötä monien viljelijöiden kanssa jo vuosikymmeniä. Sillä tavalla me paikalliset yrittäjät autamme toisiamme, Rinne sanoo ja kärrää kasan vihanneslaatikoita rekan kyytiin.

Kuva: Juha Peurala

Myyntiin menevät kantarellit ovat Virosta, sillä niitä ei ole nyt ollut saatavilla. Rinteen mukaan haastavinta torikauppiaan ammatissa on tavaran hankinta. Silloin, kun marjoja tai vihanneksia on tarjolla rajoitetusti, venyvät työviikot jopa 80 tuntisiksi. Rinteen työpäivä saattaa loppua vasta seitsemältä illalla, ja kotona ehtii lepäämään vain hetken.

Kuva: Juha Peurala

– Varsinkin tällaisena pulavuonna täytyy lähteä usein Helsinkiin tukkuun. Tänä kesänä olen ajanut sinne varmaan 40 aamuna.

Kuva: Juha Peurala

Torimyynti vaatii yrittäjiltä toimeliaisuutta

Kun auto on pakattu täyteen, on aika suunnata myyntipaikalle. Lahden torilla on kahviloiden lisäksi kaksi yritystä, jotka ovat saaneet luvan pitää tiskejään paikoillaan läpi kesän. Rinteen perheen aamu on niin kiireinen, ettei homma luonnistuisi, jos koju täytyisi pystyttää ja purkaa päivittäin.

Kuva: Juha Peurala

Puoli seitsemältä Rinne kaartaa torille, jossa on vielä hiljaista. Sumun seasta pilkottava aurinko lupaa hyvää toripäivää. Rinteen mukaan kauppa on täysin sään armoilla, mutta uskollisimmat asiakkaat käyvät ostoksilla vaikka sataisi.

Kuva: Juha Peurala

Tuotteiden asettelu myyntipisteelle vie liki kaksi tuntia. Pian avuksi saapuvat vaimo ja pitkäaikainen työntekijä Matias Laaksonen.

Kuva: Juha Peurala
Kuva: Juha Peurala

Tori Ruposella on tiivis työyhteisö, johon kuuluu kesäisin yksitoista työntekijää, mukaan lukien perheen pojat Rasmus ja Roni. Näin elokuussa osa on jo palannut takaisin opintojen pariin, mutta Laaksonen siskoineen ja Rinteet ovat vielä töissä.

Kuva: Juha Peurala

25-vuotias Rasmus Rinne on vastuussa vuonna 2005 aloitetusta torikahvilasta, jonka aamujärjestelyt aloitetaan jo viideltä. Kun yrityksen kiireinen aika painottuu kesään, ehtivät yrittäjät lomailla muutaman kuukauden talvisin.

– Pyöritän kesät kahvilaa ja talvikaudella olen ollut sukellusohjaajana Thaimaassa, Rasmus Rinne kertoo.

Kuva: Juha Peurala

Rinteen pojille tori kävi tutuksi jo lapsena, ja perheyrityksessä työskentely on tuntunut hyvältä. Kenties nuori sukupolvi jatkaa kauppaa tulevaisuudessakin. Rinteen mukaan yrittämisessä on paljon sellaista työtä, joka ei näy asiakkaalle.

– Kesä on aina rankka rypistys, mutta ei tätä tekisi, jos ei oikeasti tykkäisi, Rinne sanoo.

Pikkuhiljaa torille alkaa valua kansalaisia torikahvien toivossa. Myös Roni Rinne saapuu vihanneskojulle. Lamkissa liiketaloutta opiskeleva Rinne on niin ikään viihtynyt torilla.

Kuva: Juha Peurala

Työ vaatii yrittäjältä kirjaimellisesti yrittämistä, eikä kauppaa pysty pyörittämään ilman hyvää työporukkaa.

Kuva: Juha Peurala

Kirsi Rinteen mielestä torikaupalla on tärkeä merkitys kaupungin vireystilan ylläpitäjänä. Aamukahvilla kuulee päivän uutiset, ja kokoontuminen on monille perinne, jossa tapaa ystäviä. Myös torikauppiaat puhaltavat yhteen hiileen.

– Uskon, että torilla on suuri merkitys ihmisten elämässä, Kirsi Rinne pohtii.

Kuva: Juha Peurala

Torikauppaan liittyy myös haasteita

Lahden tori-isännän Timo Arasolan mukaan torikauppa on vuosi vuodelta vaikeampaa. Kauppiaiden määrä vähenee, ja tiukat säädökset tuovat lisähaasteensa yrittämiseen.

– Lahdessa kauppiaita ja asiakkaita on onneksi vielä ihan hyvin, Arasola kertoo.

Tämä on rankkaa hommaa, mutta ei tätä tekisi, jos ei oikeasti tykkäisi. Rasmus Rinne

Torin tarjonta on vuosien saatossa huvennut, ja esimerkiksi kalatiskin pitäminen on Arasolan mukaan nykyisin kannattamatonta, sillä se edellyttää kalliita investointeja hygieniasäädösten kattamiseksi.

Toinen haaste kaupalle on kauppiaiden ikääntyminen. Torikauppiaiden keski-ikä on jo melko korkea, ja kauppiaan eläköityessä jatkajaa on lähes mahdotonta löytää.

Arasolan mukaan toriparkki on ollut merkittävä investointi, joka on lisännyt kauppaa. Kun kilpailua käydään lämmitettyjen markettien kanssa, on parkkihalli hyvä kilpailuvaltti.

Toisaalta elinvoimainen tori tarvitsee kaupan lisäksi tapahtumia ja ympäröivää elämää.

– Terassit ja ravintolat torin laidalla tuovat asiakkaita. Tori on myös paljon enemmän kuin vain kauppapaikka, ihmiset kohtaavat täällä, Arasola sanoo.

Perheyritys

Tori Ruponen

Ansu Ruponen perusti Tori Ruposen vuonna 1959. Hän saattaa yhä torilla piipahtaessaan tehdä yhdet torikaupat.

Yritystä ovat jatkaneet Ruposen tytär Kirsi Rinne ja puolisonsa Jari Rinne, joka on yrityksen toimitusjohtaja.

Myös perheen pojat Rasmus Rinne ja Roni Rinne ovat olleet koko ikänsä mukana toiminnassa.

Torikahvila perustettiin myyntikojun viereen vuonna 2005.

Tori Ruponen työllistää kesäisin 11 henkilöä.

Ruposen torikausi alkaa vapusta ja kestää marraskuulle.

Keväisin Rinteet kiertävät puutarhamessuilla ympäri Suomea.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi