Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymä laittaa päijäthämäläisten juomatavat syyniin: "Kun pitää säästää, ehkäisy on tapa, jolla se kannattaa tehdä"

Jokainen hyvinvointiyhtymän terveyspalvelujen asiakas vastaa jatkossa alkoholin käyttökyselyyn. Kyselyllä pyritään puuttumaan alkoholin riskikäyttöön jo varhaisessa vaiheessa.

Hyvinvointiyhtymän alkoholin liikakäyttöä seulovan kyselyn tarkoituksena on saada päijäthämäläiset pohtimaan omaa alkoholinkäyttöään. Kuva: Antti Sepponen

Kuinka usein juot olutta, viiniä tai muita alkoholijuomia? Kuinka monta annosta alkoholia yleensä olet ottanut, niinä päivinä, jolloin käytit alkoholia? Kuinka usein olet juonut kerralla kuusi tai useampia annoksia?

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä alkaa kysyä terveyspalveluiden asiakkailta heidän alkoholin käytöstään. Pitkässä juoksussa tavoitteena on ehkäistä alkoholin liikakulutuksesta aiheutuvia haittoja, kuten inhimillistä kärsimystä sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuskasvua.

Kysely otetaan käyttöön vaiheittain erikois- ja avoterveydenhuollon yksiköissä aina syyskuun alusta lähtien. Marraskuun loppuun mennessä kyselyn pitäisi olla käytössä kaikkialla.

Hyviä tuloksia jo viiden minuutin neuvonnalla

Käytännössä homma menee niin, että jokainen Päijät-Hämeen erikois- tai avoterveydenhuollon palveluja käyttävä vastaa kolmeen kysymykseen, jolla selvitetään alkoholin kulutusta. Mikäli testi osoittaa henkilön alkoholinkäytön kuuluvan riskirajan yläpuolelle, tekee terveyspalvelun työntekijä henkilölle mini-intervention, jossa asiakkaan alkoholinkäytöstä keskustellaan.

Ohjausryhmän puheenjohtaja ja hyvinvointiyhtymän hallintoylilääkäri Maria Virkki sekä Susanna Leimio esittelivät alkoholin riskikäyttöä kartoittavaa kyselyä medialle perjantaina 23. elokuuta. Kuva: Ruska Paronen

Tarkoituksena on puuttua henkilön alkoholin liikakäyttöön jo varhaisessa vaiheessa sekä saada ihmiset pohtimaan omaa alkoholin käyttöään.

– Kyseessä ei ole giljotiini. Tässä ei moralisoida tai olla kukkahattutätejä, vaan työntekijät ovat koulutettu keskustelemaan aiheesta neutraalisti. Tarkoitus on antaa henkilölle tukea ja tarpeen mukaan ohjata esimerkiksi päihdepalvelujen piiriin, kertoo Päijät-Hämeen ehkäisevän työn seutukoordinaattori Susanna Leimio.

Vaikka tehokkainta lyhytneuvonta olisi 10–15 minuutin kestoisena, sanoo Leimio, että pelkästään jo viisi minuuttia kestävä neuvonta vähentää tutkitusti alkoholin riski- ja haitallista käyttöä.

Päijät-Hämeen miehet johtavat alkoholin liikakäytön tilastoja

Jopa joka kolmas päijäthämäläinen juo riskikäytön rajoilla. Valtakunnallisen Sotkanetin tilastojen mukaan alkoholia liikaa käyttävien osuus Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella oli vuonna 2018 yhteensä 38 prosenttia. Leimion mukaan huomattavaa on, että ikääntyneiden juominen on Päijät-Hämeessä lähes yhtä yleistä kuin työikäisten.

Kyseisillä annosmäärillä sairastavuus lisääntyy ja kuolleisuusriski suurentuu merkittävästi. Kuva: Anssi Hietamaa

Kaikkiaan päijäthämäläisten alkoholin kulutus vastaa suurin piirtein koko maan yleistä tasoa. Kuitenkin alkoholia liikaa käyttävien työikäisten miesten määrä on Päijät-Hämeessä koko maan korkein, 42,9 prosenttia.

Ennaltaehkäisyllä sote-menot kuriin

Alkoholiin liittyy paljon erilaisia haittavaikutuksia, kuten tapaturmia, vammoja taikka neurologisia sekä mielenterveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia. Alkoholin on tutkittu myös linkittyvän peräti seitsemään eri syöpään.

– Alkoholi aiheuttaa paljon kustannuksia terveydenhuollolle. On koko maakunnan tulevaisuuden kannalta tärkeää, että hyvää terveyttä tuetaan ennaltaehkäisevin toimin, ohjausryhmän puheenjohtaja ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallintoylilääkäri Maria Virkki sanoo.

Myös Leimio painottaa ennaltaehkäisyn vaikutusta sote-kustannuksiin.

– Kun pitää säästää, ehkäisy on tapa, jolla se kannattaa tehdä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa ennaltaehkäisy tehdään, sitä halvemmaksi se tulee, Leimio sanoo.

Yhtymän kysely laajuudessaan valtakunnan ensimmäinen

Hyvinvointiyhtymä on hyödyntänyt samaa alkoholinkäyttöä koskevaa kyselyä Akuutti 24:ssa vuodesta 2017 lähtien. Kyseistä Audit C -kyselyä käytetään myös laajasti muualla Suomessa.

Virkin mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on ensimmäinen taho Suomessa, joka laajentaa kyselyn käyttöä koskemaan kaikkia erikois- ja avoterveydenhuollon palveluitaan.

– Tehokkainta ehkäisy on, kun se tehdään koko väestöön, eikä valikoidusti tietyille ihmisille, Leimio muistuttaa.

Leimion mukaan kyselyyn ei tarvitse vastata jokaisen terveyskeskuskäynnin yhteydessä. Työntekijä näkee tietokoneeltaan, jos henkilö on jo kerran vastannut kyselyyn.

– Kysely tehdään kuitenkin uudelleen, jos edellisestä vastauskerrasta on kulunut yli puoli vuotta, Leimio sanoo.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi