Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Videokamerat tulossa käräjäsaleihin – tallenne nopeuttaisi hovioikeuskäsittelyä

Käräjäsaleihin suunnitellaan uutta tekniikkaa, jonka avulla henkilötodistelu voidaan videoida mahdollista hovioikeuskäsittelyä varten. Kuva: Juha Peurala

Tekniikka on tulossa avuksi, kun tuomioistuimista otetaan nykyistä enemmän tehoja irti. Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi käräjäoikeudessa esitettävän todistelun taltioiminen.

Jos juttu päätyy hovioikeuteen, se voi tutustua videotallenteeseen eikä käräjäoikeudessa kuultuja henkilöitä enää tarvitse kuulla uudelleen hovioikeudessa.

Rikosasiassa tällä on merkitystä uhrin kannalta, kun hänen ei tarvitse kohdata tekijää uudelleen hovioikeudessa.

Hovioikeudenneuvos Aki Rasilainen Itä-Suomen hovioikeudesta kannattaa videoimista jo ennen oikeuskäsittelyä, esitutkinnassa.

– Esitutkinnassa kuultava on kahden kesken poliisin kanssa ja kertoo tapahtumista vapaasti, hän perustelee. Oikeussalissa on läsnä muita ihmisiä, myös yleisöä, eikä kerronta välttämättä ole niin vapaata.

Rasilainen muistuttaa, että videointia käytetään jo muun muassa lapsiin kohdistuneitten seksuaalirikosten tutkinnassa. Kokemukset siitä ovat olleet hyviä.

Hovioikeudessa vastaajat esittävät joskus väitteitä siitä, että poliisi olisi kuulustelussa painostanut heitä. Videotallenteelta väitteen todenperäisyys olisi arvioitavissa.

Videon katselu "tylsää"

Henkilötodistelun tallentamista koskeva oikeusministeriön arviomuistio valmistui keväällä. Muun muassa Suomen Lakimiesliitto kannatti lausunnossaan kertomusten tallentamista jo esitutkintavaiheessa.

Suomen Asianajajaliitto perää lausunnossaan tallenteilta niin korkeaa laatua, ettei todistajaa sen takia tarvitse kuulla uudelleen hovioikeudessa – varsinkin jos on kyse muutaman vuoden takaisista tapahtumista.

Liiton pääsihteeri Minna Melender kannattaa hänkin todistelun taltioimista jo esitutkinnassa, sillä kuultavan muisti tuskin paranee siitä, että tapahtumien ja kuulemisen välinen aika kasvaa.

Hän pitää tärkeänä tallenteen editointimahdollisuutta, sillä hovioikeudelle voi olla puuduttavaa katsoa koko aineisto. Välittömään kuulemiseen verrattuna videon seuraaminen on tylsää.

Kustannukset säästöjä suuremmat

Arviomuistion mukaan todistelun taltioimisen kustannukset olisivat todennäköisesti suuremmat kuin uudistuksesta saatava hyöty.

Vuotuisten käyttökustannusten arvioidaan asettuvan haarukkaan 0,3–1,25 miljoonaa euroa.

Seuraavaksi uudistusta ryhdytään valmistelemaan työryhmässä. Sitä ei ole vielä asetettu.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi