Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Laiton kaatopaikka vain laajenee Lahden Uudessakylässä, paikallinen luontoharrastaja syyttää ympäristönvalvontaa toimettomuudesta – "Se on lohduton näky"

Uudenkylän Huhmarmäen laiton kaatopaikka tuli kaupungin ympäristövalvonnan tietoon heinäkuun alussa. Nyt roskaamisesta on tehty rikosilmoitus Hämeen poliisille.

Lahden kaupungin ympäristövalvonta kävi Huhmarmäellä tarkastuskäynnillä jo heinäkuun alkupuolella. Tällöin ympäristöön oli tuotu roskia, joita oli yritetty polttaa paikan päällä metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Kuva: Markku Meriluoto

Lahden Uudenkylän laittomalle kaatopaikalle on tuotu elokuussa runsaasti lisää jätettä ja niitä on myös poltettu. ESS kertoi Huhmarmäen metsätien päähän syntyneestä kaatopaikasta heinäkuun lopussa. Metsätie on suosittu kävelyreitti ja koirien ulkoilutuspaikka, ja paikan sotkeminen onkin puhuttanut alueen asukkaita.

Hämeen poliisin vahvistaa, että tapauksesta on tehty rikosilmoitus, jonka poliisi on ottanut käsittelyyn.

Ongelma kärjistyi heinäkuun aikana

Heinäkuussa metsätien päässä olevalle silokalliolle oli kuljetettu useita peräkärryllisiä irtaimistoa. Tavaroiden joukossa oli muun muassa huonekaluja ja roskasäkkejä. Jätteitä oli poltettu kalliolla. Elokuussa jätettä on levitetty lisää parinsadan metrin matkalle Huhmarmäen metsätien varrelle.

Ympäristö- ja jäteviranomaisten toiminta on ollut nolla. Luontoharrastaja Markku Meriluoto

– Se on lohduton näky. Koko tienvarsi on täynnä roskaa. Sinne on tyhjennetty roskapusseja, asumisjätettä. Niitä on myös poltettu ympäristön puiden kanssa ja silokalliolle aiemmin vietyjä jätteitäkin on käyty uudelleen polttamassa, kertoo luontoharrastaja Markku Meriluoto.

Hän ihmettelee, miksei kaupungin ympäristöviranomainen ryhdy toimiin asian suhteen. Aiemmassa jutussa kerrottiin, että ympäristövalvonta on tehnyt paikalle tarkastuskäynnin heinäkuun alussa. Jos roskaajat selviäisivät, heille voitaisiin antaa siivouskehotus.

– Ympäristö- ja jäteviranomaisten toiminta on ollut nolla. He ehkä odottivat, että syyllinen astuu ovesta sisään, Meriluoto sanoo.

Lahden kaupungin ympäristövalvontaa ei tavoitettu kommentoimaan Huhmarmäen tilannetta.

Meriluoto ehdottaa yhdeksi ratkaisuksi laittomien kaatopaikkojen kitkemiseksi sen, että jätehuolto muuttaisi linjaansa sekajätteen suhteen.

– Toivon, että uusi toimitusjohtaja pohtisi, voisiko sekajätteen viemisen jäteasemille vapauttaa tai jotenkin pikkuisen helpottaa. Peritäänhän meiltä ekomaksuakin. Jos Päijät-Hämeestä kerran löytyy sata tällaista laitonta kaatopaikkaa vuodessa, niin pitäisi tehdä jotain, Meriluoto painottaa.

Huhmarmäen alueelle on levitetty huonekalujen lisäksi roskia, jotka olisi voinut lajitella Päijät-Hämeen kierrätyspisteissä ilmaiseksi. Kuva: Markku Meriluoto

Sekajätemaksun välttää kierrättämällä

Maanantaina tehtävässään aloittanut tuore Päijät-Hämeen Jätehuolto oy:n toimitusjohtaja Johanna Rusasen mukaan on käytännössä mahdotonta vapauttaa sekajätteen keräys niin, että sen vieminen keräyspisteisiin olisi ilmaista.

– Siinä on kuitenkin huomioitava käsittelykulut ja maksut, ja ne kustannukset täytyy jollain tavalla kattaa, hän toteaa.

Rusasen mukaan Huhmarmäen kaltaisia tilanteita ei pääsisi syntymään, jos kaikki ihmiset noudattaisivat lakia ja liittyisivät järjestetyn jätehuollon piiriin. Tällöin jokaisessa kiinteistössä olisi asianmukaiset jäteastiat, joita tyhjennettäisiin lakisääteisin väliajoin. Näin tarvetta ympäristön roskaamiselle syntyisi. Taloyhtiöissä päätökset jätehuollosta tehdään yhteisesti, mutta omakotitalouksissa jätehuoltoon liittymisestä päättää talon asukas itse. Tällöin laista on helpompaa poiketa.

Rusanen huomauttaa, että normaalia kotitalouksissa syntyvää jätettä voi kierrättää ekopisteillä ilmaiseksi, jolloin ei tarvitse maksaa sekajätemaksua. Myös Huhmarmäeltä on löytynyt huonekalujen lisäksi kierrätettävissä olevaa jätettä, jonka lajittelu kierrätyspisteessä ei olisi maksanut senttiäkään.

Huhmarmäen ympäristössä olevat jätteet ovat useiden maanomistajien alueella. Mikäli roskaajia ei saada selville, vastuu jätteiden siivoamisesta siirtyy maanomistajien vasteelle.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi