Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Salpauksen Svinhufvudinkadun tontin maaperässä on ollut öljyä 1990-luvulta asti – nyt edessä on miljoonan euron urakka pohjaveden ja saastuneen maaperän puhdistamiseksi

Kaivuutyöt aiheuttavat Svinhufvudinkadulle painorajoituksen, koska tierakennetta joudutaan tukemaan ylimääräisillä rakenteilla. Kuva: Antti Yrjönen

Hämeen ely-keskus antoi alkuviikosta päätöksen Lahdessa Svinhufvudinkadulla sijaitsevan entisen leipomokiinteistön maaperän ja pohjaveden puhdistamisesta. Svinhufvudinkadun tonteilla 7–11 sijaitseva maaperä ja pohjavesi on pilaantunut 1990-luvulla tontilla toimineen Nelon leipomon leivinuunien lämmitykseen käytetyn polttoöljyn vuoksi. Polttoöljyä oli aikanaan päässyt leipomon öljysäiliön putkistoissa olleen vuodon seurauksena tontin salaojituksen kautta viemäristöön, jonka kautta sitä oli päätynyt Pikku-Vesijärveen. Ongelma havaittiin ensimmäisen kerran 1990-luvun puolivälissä. Tällöin tilannetta yritettiin korjata, mutta tontilla olleiden rakennusten vuoksi maaperään jäi huomattava määrä öljyä.

Lähistöllä on vedenottamoja

Pilaantunutta maata on arviolta noin kymmenen tuhatta kuutiometriä noin 2 500 neliömetrin alueella. Tontti sijaitsee vedenhankinnan kannalta tärkeällä Lahden pohjavesialueella. Puolentoista kilometrin päässä on lähin käytössä oleva vedenottamo, minkä lisäksi lähimmille vesistöille, Vesijärvelle ja Pikku-Vesijärvelle tontilta on matkaa kaksisataa metriä. Tontti ei kuitenkaan ely-keskuksen asiakirjojen mukaan sijaitse varsinaisella pohjavedenmuodostusalueella.

Osa tontin maaperässä olevasta öljystä on valunut maakerrosten läpi ja muodostanut pohjaveden pintaan ohuen kalvon, eli öljyfaasin. Puhdistusprosessissa öljyfaasi pumpataan maasta öljynerottimeen, jossa vesi ja öljy erotetaan toisistaan. Tämän jälkeen öljy kuljetetaan käsittelylaitokseen ja puhdistettu vesi päästetään jätevesiviemäriin, josta se matkaa vedenpuhdistamoon.

Hämeen ely-keskuksen johtavan asiantuntijan Olli Valon mukaan pohjavedessä oleva öljy ei aiheuta akuuttia vaaraa juomavedelle. Vaikka kyseessä on vanha öljypäästö, alueen maakerrokset ovat Valon mukaan paikoin niin tiiviitä, ettei öljy ole päässyt leviämään alueelta niin, että se olisi vaikuttanut pohjaveden laatuun.

– Se on tutkittu ja laskettu, ettei riski ulotu juomavesialueisiin asti. Lisäksi mäkimontun kupeessa oleva urheilukeskuksen vedenottamo, johon pohjavesi tuosta kohtaa virtaa, ei ole käytössä, Valo kertoo.

Valon mukaan nyt tehtävässä pohjaveden puhdistuksessa on kyse pääasiassa ennaltaehkäisevä toimenpide, joka on paras suorittaa maaperän korvaamisen yhteydessä.

– Tässä on nimenomaan tarkoitus suojata pohjavettä, ettei öljy pääse leviämään tai imeytymään veteen ajan saatossa, Valo toteaa.

Salpaus vastuussa puhdistamisesta

Svinhufvudinkadun tontin omistaa nykyään Koulutuskeskus Salpaus, joka vastaa alueen puhdistamisesta. Kiinteistön vanhat rakennukset on purettu ja alue aiotaan muuttaa asuinkäyttöön. Tontti on merkitty asemakaavaan asuinalueeksi, ja siihen on tarkoitus rakentaa kolmen asuinkerrostalon asuinkortteli. Salpauksen teknisen palvelun päällikkö Hannu Toivonen kertoo, että Salpauksella ja asuintalot rakentavalla Lahden taloilla on kahdenkeskinen sopimus, jonka mukaan Salpaus puhdistaa tontin. Tämän jälkeen Lahden talot alkaa rakentaa asuinkorttelia, Mikäli kaavaan ei myönnetä valituslupia. Rakentaminen voidaan aikaisimmillaan aloittaa jo ensi vuonna.

Toivosen mukaan tontin aikaisemmat ympäristöongelmat olivat osittain Salpauksen tiedossa, kun tontti ostettiin, mutta ongelman laajuus selvisi kokonaisuudessaan vasta uusien tutkimusten myötä. Toivosen mukaan on tärkeää, että tontti saadaan nyt kerralla puhtaaksi.

– Tärkeäähän se on, ettei jätetä tuollaisia maahan lapsille, vaan putsataan kaikki tiedossa olevat saasteet pois määräysten mukaisesti, Toivonen painottaa.

Svinhufvudinkatu 7 –11 on nykyisin tyhjillään, mutta puhdistustöiden jälkeen siihen nousee kerrostalokortteli. Kuva: Antti Yrjönen

Työt aloitetaan syksyllä

Pilaantunut maaperä puhdistetaan ely-keskuksen päätöksestä tänä syksynä. Pilaantunut alue on puhdistettava, ettei maaperässä oleva öljy pääse kulkeutumaan pohjaveden mukana jo pilaantuneen alueen ulkopuolelle. Pilaantunut maa-aines poistetaan kaivamalla maaperää tontin itäisestä osasta käsin. Tämän jälkeen maa-aines korvataan puhtaalla aineksella.

Kaivaukset ulottuvat enimmillään jopa seitsemän metrin syvyyteen, mutta ne eivät Toivosen mukaan aiheuta merkittäviä liikenteen uudelleenjärjestelyitä Kartanon kaupunginosassa.

– Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että työmaa aiheuttaisi muuta kuin painorajoituksen Svinhufvudinkadulle, Toivonen toteaa.

Kaivausten yhteydessä alueen pohjavesi puhdistetaan pumppaamalla pohjavedessä oleva öljy pois maaperästä, ja veden laatua tarkkaillaan tämän jälkeen ainakin kolme vuotta, kunnes se on hyvälaatuista. Puhdistuksen jälkeen maaperän riittävä puhtaus selvitetään maaperästä otettavilla näytteillä ja tehdyistä toimenpiteistä laaditaan raportti.

Toivosen mukaan kyseessä ei ole mikään pieni projekti. Alustavien arvioiden mukaan puhdistustöiden kokonaishinta kohoaa todennäköisesti miljoonaan euroon.

– Lopullisia kustannuksiahan ei vielä tiedetä, mutta urakoitsijan kustannusarvio on 460 000 euroa, minkä päälle tulee vielä maa-aineksen käsittelykulut ja tutkimuskulut, että kyllä se siellä miljoonassa pyörii se summa kaiken kaikkiaan, Toivonen toteaa.

Veera Sinervo
veera.sinervo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi