Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä jäädään opiskelemaan kotikonnuille – katso, mihin kouluihin ja aloille Lahdesta ja muualta maakunnasta haettiin ja päästiin

Kotimaakuntaan jäämisessä houkuttavat ystävät, vanhempien tuki ja taloudellinen turva, kertoo tutkija Elli Heikkilä.

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja Marko Kaira muutti Lahteen Vantaalta. – Halusin elämääni uusia tuulia ja ihmisiä, sairaahoitajaksi opiskeleva Kaira kertoo. Kuva: Ronja Koskinen

Päijät-Hämeessä jäädään kotimaakuntaan opiskelemaan, selviää opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta. Asikkalasta, Heinolasta, Hollolasta, Lahdesta ja Orimattilasta päästiin eniten opiskelemaan Lahden ammattikorkeakouluun (Lamk). Samoissa viidessä kunnassa Lamk oli myös yleisin ensimmäiseksi hakutoiveeksi laitettu oppilaitos ja Sysmässä ja Hartolassa haetuin ammattikorkeakoulu.

Esimerkiksi Lahdessa Lamk suorastaan jyräsi sekä hakijoiden että opiskelupaikan vastaanottaneiden keskuudessa. Lamkin laittoi ensisijaiseksi hakukohteeksi 970 hakijaa. Seuraavaksi suosituimpaan kohteeseen eli Helsingin yliopistoon haki 404 ensisijaisesti lahtelaista eli alle puolet Lamkin määrästä.

Vielä selvempi ero oli paikan vastaanottaneissa. Lamkissa aloittaa syksyllä 315 lahtelaista. Toiseksi eniten Lahdesta tulleita aloittaa Tampereen yliopistossa ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, molemmissa 54.

Kuva: Anssi Hietamaa

Suuressa elämänmuutoksessa kaivataan pysyvyyttä

Opiskeluajasta kuitenkin puhutaan usein elämänvaiheena, jolloin omiin juuriin otetaan etäisyyttä ja lähdetään katsomaan suuren maailman menoa. Miksi päijäthämäläiset jäävät silti näin sankoin joukoin kotimaakuntaan opiskelemaan?

– Ammattikorkeakoulu on alueella näkyvä toimija, joten se tuntuu monista tutulta. Joillekin muutto toiseen kaupunkiin voi myös olla taloudellisesti haastavaa, Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Lamkon puheenjohtaja Marko Kaira pohtii.

Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä on Kairan kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa opiskelupaikan saaminen on niin suuri elämänmuutos, että nuori saattaa kaivata muissa asioissa tuttuutta ja pysyvyyttä. Turvaverkko on tärkeä.

– Etenkin vuosien varrella kerätty ystäväpiiri ja mahdollinen kumppani ovat merkittäviä asioita. Vanhemmat saattavat auttaa esimerkiksi ruokahuollossa, Heikkilä kertoo.

Kuva: Anssi Hietamaa

Hyvät yhteydet Helsinkiin ovat ratkaisevassa roolissa

Taloudellisesti valintaan saattavat vaikuttaa myös pääkaupunkiseutuun verrattuna alhainen vuokrataso ja työpaikka kotikunnassa. Hänen mukaansa Lahdesta ei välttämättä ole kovaa hinkua pois myöskään siksi, että Helsinki on niin lähellä.

– Suuren kaupungin tunnelmaa on helppo käydä haistelemassa viikonloppureissulla, joten sinne ei ehkä koeta samanlaista tarvetta muuttaa, Heikkilä toteaa.

Lahdelle kotimaakuntaan jäävät opiskelijat ovat hänestä hieno asia ja suuri voimavara. Kun opiskelijat ovat rakentaneet elämäänsä pitkään Lahteen, on suurempi todennäköisyys, että he jäävät kaupunkiin valmistumisen jälkeenkin. Se tosin vaatii myös työpaikkoja.

Lahdella voi kuitenkin Heikkilän mukaan olla hyvä ote myös pääkaupunkiseudulta töitä saavista opiskelijoista sujuvien pendelöintiyhteyksien ansiosta.

Kuva: Anssi Hietamaa

Muualta tullaan fysioterapeutin ja luovien alojen koulutuksen perässä

Ylivoimainen enemmistö Lamkissa tänä syksynä aloittavista opiskelijoista on lähes kaikilla aloilla päijäthämäläisiä. Alemmista amk-tutkinnoista ainoastaan fysioterapeutti-, medianomi- sekä muotoilu-alan koulutuksissa jostain muusta maakunnasta on tullut enemmän paikan vastaanottaneita kuin Päijät-Hämeestä.

Yksi heistä on Mikkelistä Lahteen muuttava Karoliina Muukka, joka aloittaa elokuussa opinnot teollisen muotoilun linjalla.

– Lahti ei ole liian iso tällaiselle pikkukaupungin tytölle. Kavereita ja kulttuuria on pääkaupunkiseudulla ja vanhemmat ovat Mikkelissä, joten Lahden sijainti on täydellinen. Kaupunki on myös monipuolinen. Täällä on paljon liikuntamahdollisuuksia ja muuta menoa, Muukka perustelee opiskelukaupungin valintaansa.

Lue myös: Välivuosi voi vaihtua opiskeluksi – kauppakorkeakoulun uusi väylä tarjosi mahdollisuuden lahtelaiselle Anna Huotarille
 
Kuva: Anssi Hietamaa
Kuva: Anssi Hietamaa
Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi