Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahteen avattiin uusi Jannika B:n mukaan nimetty avopalveluyksikkö – tarkoitus auttaa päihteitä käyttäviä odottavia äitejä sekä heidän perheitään

Jannikassa vietettiin avajaisia tiistaina. Kuvassa oikealla yksikössä ohjaajana toimiva Marjut Pitkänen, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa eroryhmien vetäjänä.. Kuva: Juha Peurala

Lahdessa on avattu uusi päihteitä käyttäneiden tai käyttävien odottavien äitien sekä vauva- ja taaperoperheiden auttamiseen keskittyvä avopalveluyksikkö. Yksikkö on osa Ensi- ja turvakotien liiton valtakunnallista Pidä kiinni -hoitojärjestelmää, joka on toiminut Suomessa jo 20 vuoden ajan.

Jannika-niminen yksikkö yhdistää päihdekuntoutuksen sekä vauvan ja vanhemman vuorovaikutuksen tukemisen ja se on tarkoitettu koko perheelle. Toiminta perustuu päihteettömyyttä ja varhaista vuorovaikutusta tukevaan yhteisökuntoutukseen, jonka aikana asiakkaat asuvat omassa kodissaan ja käyvät Jannikan tiloissa kolmena arkipäivänä viikossa. Vanhemman tulee kuitenkin olla sen verran hyvässä kunnossa, että tämä pystyy tulemaan kuntoutukseen ja pärjää illat ja viikonloput vauvan kanssa.

Kuntoutus suunnitellaan kunkin perheen yksilöllisistä tarpeista lähtien, ja se sisältää muun muassa yhteisön tukea, yksilötapaamisia sekä vanhempi-lapsi ryhmätoimintaa. Kuntoutusjaksojen pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta pariin vuoteen.

– Meillä opetellaan ihan tavallista, turvallista arkea vauvan kanssa toisten samassa tilanteessa olevien perheiden kanssa, Lahden ensikodin johtaja Sirpa Lampinen kertoo tiedotteessa.

Kuntoutuksessa autetaan samanaikaisesti vanhempaa pääsemään irti päihteistä sekä opetetaan vanhempaa vastaamaan vauvan tarpeisiin.

"Kyse on vakiintuneesta toiminnasta"

Jannikan työntekijät palkattiin huhtikuussa ja ensimmäiset yksilötason tapaamiset tehtiin asiakkaiden kanssa toukokuussa. Yhteisökuntoutus puolestaan alkoi viime viikolla.

Yhteisökuntoutuksen pariin voi päästä esimerkiksi neuvolan tai sosiaalipalveluiden kautta. Tämän lisäksi palvelusta kiinnostuneet, potentiaaliset asiakkaat tai heidän läheisensä voivat olla itse yhteydessä Jannikan henkilökuntaan. Ei ole siis olemassa minkäänlaista hakulomaketta, joka palvelusta kiinnostuneen henkilön tulisi täyttää, vaan yksikköön voi rohkeasti olla itse yhteydessä.

– Moni voi myös luulla, että kyseessä on yksittäinen projekti, mutta kyse on vakiintuneesta, 20 vuotta käynnissä olleesta toiminnasta, Jannikan vastaava sosiaalityöntekijä Kaisa Piikki lisää.

Lue myös: "Nuuskapurkkeja näkee jo 12-vuotiaillakin" – Nuorisopalveluiden uusi jalkautuva työpari on otettu nuorten keskuudessa hyvin vastaan
 

Lahteen avattu palvelu on ensimmäinen laatuaan kaupungissa sekä koko Päijät-Hämeen alueella. Uusi yksikkö tuli tiedotteen mukaan tarpeeseen, sillä huumeiden käyttö ja käytöstä johtuvat ongelmat ovat lisääntyneet Lahden alueella merkittävästi. Kasvaneesta huumeongelmasta kertovat useat tahot kuten poliisi ja lastensuojelu.

Yksikkö on nimetty lahtelaisen muusikko Jannika B:n mukaan. Hän haluaa olla tukemassa omalla panoksellaan alueen lapsiperheitä.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi