Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Haussa 20–40-vuotias miellyttävä ja hoikka halliemäntä" – lahtelaisen yrityksen työpaikkailmoitus oli yhdenvertaisuuslain vastainen

Kuvakaappaus Facebook-ryhmästä. Kuva: Kuvakaappaus

Sosiaalisessa mediassa jaettiin sunnuntaina Joutjärven palloilukeskuksen työpaikkailmoitusta. Työpaikkailmoituksia oli kiinnitetty muutaman palloilukeskuksen lähistöllä sijaitsevan kerrostalon alaoveen, mistä se oli levinnyt Facebookiin.

Huomion hakemuksessa herätti haettavalle halliemännälle esitetyt toivomukset. Ilmoituksessa halliemännän toivottiin olevan "hoikka, miellyttävä ja iältään 20–40-vuotias." Yli 41 000 jäsenen ryhmässä heräsi vilkas keskustelu ilmoituksen laillisuudesta.

Mieskin voi työskennellä emäntänä

Yhdenvertaisuuslaki kieltää työntekijöiden asettamisen eriarvoiseen asemaan. Työnantaja ei saa asettaa valittavalle työntekijälle sellaisia ammattitaito- tai koulutusvaatimuksia, jotka eivät ole tehtävän kannalta perusteltuja.

Palloilukeskuksen työpaikkailmoitus ei ole yhdenvertaisuuslain mukainen, toteaa työsuojelun vastuualueen ylitarkastaja Jenny Rintala Etelä-Suomen aluehallintovirastosta (avi).

Yhdenvertaisuuslaissa on mainittu, ettei ikä saa olla syrjimisperuste. Myöskään hakijaan liittyvät muut ulkonäköseikat, kuten paino ei oikeuta syrjintään. Sen sijaan miellyttävyyden toiveelle asiakaspalvelutyössä ei pitäisi olla estettä, Rintala arvioi.

Haen työhön kunniallisia ihmisiä. En ymmärrä, mitä lainvastaista siinä on. Palloilukeskusyrittäjä

Palloiluhallin tiskille haettiin emäntää. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara toteaa, että vaikka ilmoituksessa ei sanota suoraan, että tehtävään toivotaan naista, niin halliemäntä-nimike viittaa siihen.

Suomessa on satoja mies-päätteistä ammattinimikettä, jotka eivät määritä tekijänsä sukupuolta. Myös miehen pitäisi voida siis toimia halliemäntänä. Sukupuolten asettaminen työnhaussa eriarvoiseen asemaan on tasa-arvolain mukaan kielletty.

Palloilukeskusyrittäjä kertoo, että ei tiennyt, että ilmoitukseen kirjatut kriteerit olisivat lainvastaisia. Hänen mukaansa ilmoituksessa esitetyt toiveet on todettu 40 vuoden työkokemuksen perusteella hyviksi.

– Haen työhön kunniallisia ihmisiä. En ymmärrä, mitä lainvastaista siinä on, hän ihmettelee.

Hakemuksia tehtävään oli tullut tiistaiaamupäivään mennessä hyvin vähän, ja haku ilmoituksessa mainituilla toiveilla on edelleen auki.

Aville ja tasa-arvovaltuutetulle tulee kymmeniä ilmoituksia

Työpaikkailmoitukset ehtivät olla yrittäjän mukaan kerrostalojen ovessa noin vuorokauden. Ne poistettiin maanantaina, eikä yrittäjä halua kommentoida asiaa enempää.

Maarianvaaran mukaan ilmoittamisen kestolla tai laajuudella ei ole merkitystä, vaan sen sisällöllä ja sillä, että se on ollut julkisesti esillä.

Työnantaja puolustelee toimintaansa tyypillisesti inhimillisellä virheellä, kuten huolimattomalla sanavalinnalla. Työsuojelun ylitarkastaja Jenny Rintala

Tasa-arvovaltuutettu ottaa vuosittain vastaan yli kymmenen kirjallista ja puhelimitse tehtyä ilmoitusta työpaikkailmoittelusta, jossa ilmenee sukupuolista syrjintää.

– Tulee ilmoituksia, että haetaan kätevää nuorta naista johonkin kioskiin myyntityöhön tai vastaavaan.

Myös Etelä-Suomen aviin tulee tasaisesti ilmoituksia syrjivästä ilmoittelusta. Viime vuonna työsuojeluviranomainen seurasi työpaikkailmoittelua pääasiassa Etelä-Suomen alueella ja totesi 17 ilmoituksessa syrjintää.

Työnantajat vetoavat inhimillisiin virheisiin

Rintalan mukaan on tyypillistä, että kaikki työnantajat eivät tiedä, millaisia kriteereitä työpaikkailmoituksessa on hyväksyttävää esittää.

Hän mainitsee ilmaisun "nuori insinööri", jonka voidaan katsoa olevan ikäsyrjinnän vuoksi yhdenvertaisuuslain vastainen.

– Työnantaja puolustelee toimintaansa tyypillisesti inhimillisellä virheellä, kuten huolimattomalla sanavalinnalla, Rintala toteaa.

Avin selvityksessä viime vuodelta tyypillisin syrjintäperuste oli se, että hakijalta edellytettiin Suomen kansallisuutta tai täydellistä suomen kielen osaamista.

Tasa-arvovaltuutettu voi viedä syrjivää ilmoittelua koskevan asian yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan. Lautakunta voi kieltää syrjivän ilmoittelun uusimisen tai jatkamisen, tarvittaessa sakon uhalla. Työsuojeluviranomainen voi viedä asian työnantajan osalta syyteharkintaan rikoslain työsyrjintäkiellon rikkomisena.

Joissain tapauksissa on perusteltua hakea työtehtävään joko naista tai miestä. Esimerkiksi näyttelijöiden ja henkilökohtaisten avustajien palkkauksessa työn luonne voi vaatia sukupuolikriteereitä.

Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi