Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tiedätkö miten sammutusvesi saadaan palopaikalle? Vanhoja maapaloposteja on poistettu Lahdesta käytöstä iän, kapasiteetin ja kunnon vuoksi

Vapaapalokunta huolehtii sammutusveden järjestämisestä palopaikalle. Kuva: Pelastuslaitos

Oletko aina kuvitellut, että tulipalojen sammutuksessa käytettävä vesi tuodaan palopaikalle paloasemalta ja paloposteista? Se ei menekään aivan niin. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen sammutustehtävien vesihuollosta vastaavat vapaapalokuntien ylläpitämät vesihuoltoryhmät. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen alueella on 20 sopimuspalokuntaa.

Kun Päijät-Hämeen pelastuslaitos saa hälytyksen tulipalosta ja toteaa että sammutusvedelle on tarvetta, päivystävä palomestari soittaa hätäkeskukseen, josta hälytetään vapaapalokuntalaisten ylläpitämä vesihuoltoryhmä palopaikalle.

– Tietenkin meillä on muutama säiliöauto myös paloasemalla, mutta pääasiassa sammutusvesi tulee palopaikalle VPK:n organisoimana, Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Murtonen sanoo.

Pääasiassa sammutusvesi tulee palopaikalle VPK:n organisoimana. Palomestari Juha Murtonen

Palopaikalla sammutusta hoidetaan tavallisesti yhdellä tai kahdella säiliöautolla kerrallaan. Odottamassa on kuitenkin aina 2–3 vedellä täytettyä säiliöautoa. Kun auton vesisäiliö on tyhjä, jonossa oleva auto vaihtuu sen paikalle ja vesihuoltoryhmä huolehtii edellisen säiliöauton täyttämisestä.

– Sammutusvettä voidaan ottaa maavesiposteista, sammutusasemilta, lammista tai järvistä. Olemme Päijät-Hämeessä onnellisessa asemassa, sillä vesistöjä on käytännössä kaikkialla.

Pelastuslaitos suunnittelee

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella on kartta, johon on koottu kaikki Lahden ja lähikuntien maavesipostit, sammutusvesiasemat, lammet ja järvet. Sammutusvesiasemien ylläpidosta ja rakentamisesta vastaa Lahti Aqua, joka kanssa Päijät-Hämeen pelastuslaitos tekee tiivistä yhteistyötä.

– Pelastuslaitos tekee vuosittain tarkastettavan suunnitelman, jossa on määritelty tarpeet sammutusvesiasemille. Me toimimme sitten sen mukaan. Sijoittelukriteereinä on, että sammutusvesiaseman pitää olla saavutettavissa autolla ja virtausta on oltava riittävästi, Lahti Aquan tekninen johtaja Janne Mäkipetäjä sanoo.

Sammutusvesiasemia on Nastolan, Lahden ja Hollolan alueella yhteensä noin 250. Usein ne on kytketty runkojohtoon riittävän virtauksen varmistamiseksi. Ne vastaavat nykyisiin pelastuslaitoksen vaatimuksiin vanhoja maapaloposteja paremmin.

Aiemmin sadan metrin välein

Mäkipetäjän mukaan maapaloposteja oli aikoinaan Lahden kaupungin alueella sadan metrin välein. Monet niistä on nyt poistettu käytöstä.

– Huonon kunnon lisäksi monet maapalopostit ovat olleet niin pieniä, että niistä vedenottaminen nykyisellä sammutuskalustolla ei ole tarkoituksenmukaista, Mäkipetäjä sanoo.

– Emme voi ottaa vettä huonokuntoisesta vesipostista, sillä veden mukana tulevat kivet ja maa-aines saattavat rikkoa pumput, Murtonen lisää.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi