Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Launeen terveysasema kaipaa remonttia

Ensin saneerattavaksi tulisi vuonna 1988 valmistunut osa. "Listalla puhtaasti teknisessä mielessä".

Investointiohjelman mukaan Launeen terveysasemaa saneerattaisiin noin 4 miljoonalla eurolla vuonna 2024. Kuva: Rebecca Lapveteläinen

Lahden Launeen terveysasemakiinteistö tarvitsee lähivuosina laajahkon peruskorjauksen. Kaupungin tilakeskuksen investointiohjelman mukaan Launeen terveysasemaa saneerattaisiin noin 4 miljoonalla eurolla vuonna 2024.

Suunnitelma pohjautuu nykyiseen palveluverkkoon ja rakennusten tekniseen kuntoon. Parhaillaan käynnissä olevaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palveluverkkoselvitystä ei toisin sanoen ole huomioitu.

– Terveysasema on listalla puhtaasti teknisessä mielessä eli muun muassa rakennuksen iän perusteella. Tietysti tilanne muuttuu, jos palveluverkossa asiat muuttuvat, toimitilajohtaja Jouni Arola toteaa.

Siirto kaupunginsairaalaan?

Launeen terveysasema on rakennettu kahdessa vaiheessa. Ensin saneerattavaksi tulisi vuonna 1988 valmistunut isompi osa. Vuonna 1990 valmistunut osa peruskorjattaisiin myöhemmin.

Launeen terveysasemalla toimii Lahden eteläinen lähiklinikka, jonka siirtämistä parin kilometrin päässä sijaitsevaan kaupunginsairaalaan on väläytelty useissa puheenvuoroissa. Äskettäin peruskorjatussa sairaalassa toimivat jo pääterveysasema ja keskustan lähiklinikka.

– En osaa ottaa kantaa siihen, onko kaupunginsairaalassa tilaa eteläisen lähiklinikan toiminnoille. Sen tiedän, että sairaalan tilat on rakennettu saneerauksessa hyvin muuntojoustaviksi, Arola kommentoi mahdollista siirtoa.

Lue myös: Remontoitu Lahden kaupunginsairaala kerää kiitosta: Toimivat, avarat tilat!
 

Pääterveysasemalla varaudutaan tekemään vuosittain toiminnallisia muutoksia ja pienehköjä korjauksia noin 200 000 eurolla. Arola ennakoi, että eteläistä lähiklinikkaa varten olisi tehtävä tätä isompia muutoksia.

Hyvinvointiyhtymän palveluverkkoselvityksen on määrä valmistua syyskuun lopussa.

Arolan mukaan vielä ei ole pohdittu, millaista käyttöä Launeen terveysasemarakennuksella voisi olla, jos sote-toimintoja siirtyy muualle. Kirjasto voisi olla yksi vaihtoehto.

– Sellaista on monen vuoden ajan kuulunut toiveissa, Arola sanoo.

Paavolan hanke suurin

Lahden lähivuosien suurin tilainvestointi on kaikkiaan noin 50 miljoonaa euroa maksava Paavolan kampushanke. Paavolaan muodostuu noin 1 350 lukiolaisen ja lähes tuhannen peruskoululaisen kampus vuosina 2022–2023.

Kaupungintalon perusparannustyöt aloitetaan loppukesästä 2020. Vuoden 2022 loppuun saakka jatkuvan hankkeen kokonaiskustannusarvio on 19,3 miljoonaa euroa. Kivimaan koulun laajennukseen ja vanhan koulurakennuksen korjaamiseen käytetään vuoteen 2023 mennessä runsaat 30 miljoonaa euroa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi