Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden uimarantojen vedet ovat hyvässä kunnossa – tänä kesänä sinilevähavaintoja on tehty varsin vähän

Levän valtaaman veden tunnistaa vihreästä väristä. Kuva: Aku Isotalo

Lahden yleisten uimarantojen vedenlaatu on nyt hyvä, selviää loppukesän uimavesinäytteistä. Kesän viimeiset näytteet otettiin 6. elokuuta ja niissä oli ainoastaan vähäisiä havaintoja sinilevästä. Vain Herrasmannin uimarannalla levää oli runsaasti.

Näytteenottotuloksia voi käydä katsomassa Lahden kaupungin verkkosivuilta.

Näytteitä ottava Lahden ympäristöterveys teki tänä kesänä yhteensä 17 sinilevän tarkkailukierrosta Lahden yleisille uimarannoille. Kokonaisuudessaan levähavainnot olivat tänä kesänä melko vähäisiä.

Sinilevä ei ollut suuri haitta tänä kesänä

Tänä kesänä runsaita sinilevähavaintoja on tehty Lahdessa elokuussa ainoastaan kahtena päivänä Herrasmannin ja Merrasjärven rantaviivan läheisyydessä. Sinileväesiintymät jäivät kuitenkin hyvin hetkellisiksi ja paikallisiksi.

Pieni määrä sinilevää ei ole haitallista, mutta suihkussa käyminen uimisen jälkeen on kuitenkin suositeltavaa.

– Vähäinen määrä sinilevää uimavedessä näyttää pieniltä vihreiltä hiukkasilta. Mikäli vettä ottaa pulloon, sinilevähiukkaset nousevat pintaan noin tunnin kuluessa. Sinilevä ei jää kiinni keppiin vaan hajoaa kosketuksesta, ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä Lahden ympäristöterveydestä sanoo.

Jos sinilevää on paljon, se värjää veden vihreäksi tai muodostaa lähelle rantaa veden pinnalla kelluvia lauttoja. Sinileväisessä vedessä uimista ei suositella terveyssyistä.

– Suosittelemme että uimarannan käyttäjät perehtyvät sinilevän havainnointiin, koska sinilevätilanteet voivat vaihdella nopeasti ja runsaat sinileväesiintymät ovat mahdollisia Lahden yleisillä uimarannoilla, Niemelä sanoo.

Aikaisempina kesinä runsaita sinileväesiintymiä Lahdessa on havaittu Ankkurin rantapuiston, Hevosniemen, Merrasjärven, Mukkulan Kartanon puiston ja Möysän uimarannoilla.

Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi