Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hevosten valtakunta täyttyi haukahduksista – Jokimaan SM-kisoissa mukana 94 kovatasoista palveluskoiraa

Jälkikoirien tottelevaisuuskokeessa testattiin hakemista. Kuvassa suursnautseri Amories Harmonia, omistaja Mari Kortelainen. Kuva: Ronja Koskinen

– Maahan!, huusi Annika Kallio Jokimaan ravikeskuksen kisa-alueella toistamiseen. Hovawart-rotuinen Väinö vain vilkaisi omistajaansa ja jatkoi kuono nurmikossa eteenpäin.

Koira ja ohjaaja saivat nolla pistettä jälkikoirien tottelevaisuuskokeen viimeisestä liikkeestä.

Lahdessa Jokimaan raviradan nurmialueella lauantaina järjestetty koe oli osa palveluskoirien suomenmestaruuskilpailua, joka kisataan perjantaista sunnuntaihin.

– Ei mennyt ihan suunnitellusti, Kallio huokasi harmistuneena tuomareiden ilmoitettua parivaljakon tulokset.

Yhteensä yhdeksän liikkeen sarjassa, joka testaa koiran tottelevaisuutta, voi saada 100 pistettä. Väinö ja omistaja jäivät 68,5 pisteeseen. Maahanmenon lisäksi testattiin muun muassa metrin esteen yli hyppäämistä, noutamista ja luokse tulemista.

Hovawart-uros Väinö rentoutui kisasuorituksen jälkeen. Kuva: Ronja Koskinen

7-vuotias kultaturkkinen Väinö näytti hymyilevän pettyneen Kallion vieressä. Vanha konkari ei aina jaksa lotkauttaa korvaansa, jos tiedossa ei ole herkkupalkkiota.

Aiempina vuosina helposti sujuneet istumiset ja maahanmenot eivät kiinnostaneet Väinöä tällä kertaa.

– Melkein kaikki liikkeet olivat Väinön mielestä seisomista, Kallio ihmetteli.

Palveluskoiriksi kelpaavat tietyt rodut

Tunnelma kilpailualueella oli lauantaina rento ja hyväntuulinen, vaikka kyseessä on kovatasoiset suomenmestaruuskilpailut.

Raviradan parkkipaikka oli täynnä farmariautoja. Avoimista takakonteista kuului vuoroaan odottavien kisailijoiden haukahduksia.

Ohjaajat ja kisaa seuraamaan saapuneet istuskelivat alueen tuoleilla ja monet söivät jäätelöä tai muita herkkuja. Koirat tervehtivät toisiaan. Paikalla oli paljon pentuja. Niistä monet ovat tulevia palveluskoiria, jotka olivat tulleet oppimaan isommilta.

– Myös Väinön lapsi on täällä harjoittelemassa, Kallio kertoi.

Mäntsälästä kisoihin tulleet Kallio ja Väinö viettävät viikonlopun Lahdessa leirintäalueella perinteisesti koiran kasvattajan ja muiden tuttujen kanssa. SM-kilpailu oli neljäs Väinölle ja samalla viimeinen. 7-vuotiaan veijarin on jo Kallion mukaan aika siirtyä muihin kisoihin.

Korkean A-esteen ylittäminen testaa koiran kuntoa. Estettä ylittää suursnautseri Amories Harmonia, jonka omistaa Mari Kortelainen. Kuva: Ronja Koskinen

Hovawarteja on vähän palveluskoirien joukossa. Tänäkin vuonna Väinö oli ainut rotunsa edustaja SM-kisoissa.

– Hovawartit oppivat kyllä nopeasti, mutta niitä on hankala pitää motivoituneina. Rotu ei ole niin miellyttämishaluinen kuin esimerkiksi saksanpaimenkoira, Kallio kertoi.

Palveluskoiriksi kutsutaan koiria, jotka on koulutettu toimimaan ihmisen apuna erilaisissa etsintä- ja suojelutehtävissä, esimerkiksi etsimään kadonneita, rikollisia tai esineitä.

Palvelukoiriksi hyväksytään tietyt rodut, joita on noin 60. Ne ovat perinteisesti keskikokoisia, voimakkaita ja liikkuvia. Tyypillisiä palveluskoirarotuja ovat esimerkiksi saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira.

Kaikki eivät pääse maasto-osuudelle

Palveluskoirien suomenmestaruudesta kisataan lajeissa joita ovat jälki, haku, viesti, opastus, etsintäkoe ja suojelu. Jokaiseen lajiin kuuluu kentällä kisattavan tottelevaisuusosion lisäksi maasto-osio. Lisäksi suojelusta kisaavilla on vielä sunnuntaina suojeluosuus.

Jälkikoe on koemuodoista suosituin. Jälkikoirien tottelevaisuusosiossa lauantaina 15 parhaiten pärjännyttä koiraa pääsee osallistumaan sunnuntain maasto-osuudelle.

Metsäosuudella päässeet koirat jäljestävät sille ennalta vieraan henkilön jälkeä ja etsivät jälkikeppejä.

Lahdessa SM-kilpailu viidettä kertaa

Tänä vuonna SM-kilpailuun osallistui 94 taidokkaasti koulutettua koiraa ohjaajineen.

Tapahtuman pääjärjestäjä on Lahden käyttökoirayhdistys. Mukana järjestelyissä on myös SPL Lahti, SPL Kärkölä, Tuusulan Koirakerho ja Hollolan Koiraharrastajat.

Lahdessa tapahtuma järjestetään viidettä kertaa. Ensimmäisen kerran se järjestettiin 2001. Lauantain kävijämäärä oli noin 200.

– Tunnelma on ollut kiva. Sunnuntaina on varmaan vilkkain päivä ja kävijöitä tulee arviolta 300, kertoi Lahden käyttökoirayhdistyksen rahastonhoitaja Tarja Söderholm pöytänsä takaa.

Tarja Söderholm on Lahden käyttökoirayhdistyksen kunniapuheenjohtaja ja rahastonhoitajana. Kuva: Ronja Koskinen

Söderholm huolehti kilpa-alueella t-paitojen myynnistä ja tapahtumaneuvonnasta. Hän on ollut mukana toiminnassa vuodesta 1982.

Lahden Käyttökoirayhdistys perustettiin noin 88 vuotta sitten ja se on Suomen toiseksi vanhin toiminnassa oleva palveluskoirayhdistys. Käyttökoira on vanhempi nimitys palveluskoiralle.

Lahden Käyttökoirayhdistyksessä on noin 350 jäsentä, joista aktiivisia talkoolaisia on noin 50 henkeä.

Yhdistys järjestää vuosittaisia pentukursseja, koiranäyttelyitä ja kansallisen tason kilpailuita ja käyttäytymiskokeita.

SM-kisoissa palkitaan suomenmestarikoira joka lajista. Palkinnot jaetaan sunnuntaina iltapäivänä.

Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi