Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

SDP:n valtuustoryhmä vaatii Lahden kaupunginjohtajalta selvitystä Milla Bruneaun valinnasta – ”Prosessi on herättänyt paljon kysymyksiä ja ärtymystä”

Francis McCarron (kok.) kutsuu Euroopan ympäristöpääkaupunki -hankkeen johtajavalintatapaa "ylimieliseksi ja vanhanaikaiseksi". Sirkku Hildénillä (sd.) ja Pekka Komulla (sd.) on kovin eri näkemykset siitä, kuinka tarkasti hankkeen johtaja-asiaa käsiteltiin kaupunginhallituksessa. Valtuuston 1. varapuheenjohtaja Mika Karin (sd.) mukaan avoimuus on "aivan välttämätöntä ja nyt sitä ei ole ollut." Valtuuston puheenjohtajan Milla Bruneaun (kok.) on tarkoitus aloittaa uudessa pestissään ensi viikolla.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajalla Pekka Komulla ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalla Sirkku Hildénillä on kovin eri käsitykset siitä, kuinka perusteellisesti Euroopan ympäristöpääkaupunki -hankkeen johtaja-asiaa käsiteltiin kaupunginhallituksessa. Kuva: Katja Luoma

Lahden kaupunginvaltuuston suurin poliittinen ryhmä SDP ei purematta niele valtuuston puheenjohtajan Milla Bruneaun (kok.) nimittämistä Euroopan vihreä pääkaupunki -hankkeen johtajaksi.

Hankejohtajan tehtävään Bruneaun valitsi kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Hän nimitti saman hankkeen ohjelmajohtajaksi ympäristöjohtajan tehtävästä virkavapaalle siirtyvän Saara Vauramon.

Valtuuston suurimman ryhmän puheenjohtaja Pekka Komu sanoo, että SDP:n valtuustoryhmä kokoontuu ylimääräiseen ryhmäkokoukseen alkavalla viikolla puimaan asiaa ja pyytää kaupunginjohtaja Timosta paikalle selvittämään nimitysprosessin kulkua.

– Suurin osa valtuustoryhmästä luki asiasta Etlarista. Uutisen jälkeen puhelimeni alkoi soida aika tiuhaan. Tämä prosessi on herättänyt paljon kysymyksiä ja ärtymystä, Komu sanoo.

SDP:n valtuustoryhmä kutsuu Pekka Timosen selvittämään nimitysprosessin kulkua. Kuva: Antti Yrjönen

Komulla ja Hildénillä kovin eri näkemykset

Hankkeen asioita käsiteltiin kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina.

Kaupunginhallituksessa istuva Komu sanoo olleensa siinä käsityksessä, ettei mitään ratkaisuja nimitysten tai sopimusyksityiskohtien suhteen oltu vielä tehty.

– Olin perjantaihin asti siinä käsityksessä, että prosessi on vielä kesken. Ajattelin, että asia vielä esitellään erikseen valmistelun jälkeen kaupunginhallitukselle, ja että kyseessä oli vasta ennakkoinfo asiasta.

Komu kertoo tienneensä, että kaupunginjohtaja oli halukas palkkaamaan Bruneaun hankkeen johtoon.

Hän ei kuitenkaan tiennyt esimerkiksi Bruneaulle maksettavaa palkkaa tai sen perusteita ennen kuin ESS kertoi siitä perjantaina.

Milla Bruneaulle maksetaan johtajan tehtävästä 8 300 euron kuukausipalkkaa ja ohjelmajohtaja Saara Vauramolle 6 200 euroa.

Bruneau ja Vauramo ovat aluksi kaupungin palkkalistoilla, myöhemmin erillisen organisaation leivissä. Näillä näkymin hanketta varten perustetaan säätiö, johon tarvitaan valtuuston päätös. Kaksikon on tarkoitus aloittaa työt hankkeessa jo ensi viikolla. Molempien työsuhteet jatkuvat 1. toukokuuta 2022 saakka.

Suurin osa valtuustoryhmästä luki asiasta Etlarista. SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Komu

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildénillä (sd.) on asiasta kovin erilainen näkemys kuin puoluetoverillaan Komulla. Hildénin mukaan kaupunginjohtaja Timonen esitteli palkkauksen perusteet kaupunginhallitukselle ennen kuin kaupunginhallitus teki päätöksen Euroopan ympäristöpääkaupunkihankkeen valmistelusta.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sirkku Hildénin (sd.) mielestä valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) on erittäin pätevä hankejohtajan tehtävään. Kuva: Katja Luoma

Olisiko Hildénin kannattanut tiedottaa Bruneaun nimittämisestä omaa ryhmäänsä ennen kuin asia tuli julkiseksi?

– Ei tietenkään ole paras tilanne, että valtuutetut lukevat asiasta mediasta. Pekka on ollut tietoinen asioista, joten hän olisi voinut tiedottaa ryhmää.

Komun mukaan kaupunginhallituksessa sovittiin, että Hildén hoitaa asian tiedottamisen.

– Kuten on varmasti käynyt selväksi, en edes tiennyt kaikkia yksityiskohtia. Enkä tiedä vieläkään.

Hildén: "Mitään salattavaa ei ollut"

Hildén sanoo kuulleensa Timosen halusta palkata Bruneau tehtävään puolitoista viikkoa sitten samaan aikaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajien Juha Rostedtin (kok.) ja Aleksi Mäntylän (vihr.) kanssa.

– Kaupunginjohtaja kertoi, että aikoo tehdä sopimukset [Bruneaun ja Vauramon kanssa]. Kävimme läpi perustelut ja päätimme viedä asian kaupunginhallitukselle.

Hildénin mukaan on harmillista, jos jotkut kaupunginhallituksen jäsenet eivät sisäistäneet kaikkea annettua tietoa.

– Kaupunginhallituksen jäsenillä olisi ollut kokouksessa luonnollisesti mahdollista kysyä, jos jotkut asiat jäivät epäselviksi. Mitään salattavaa ei ollut.

Hildén: Ei poliittinen nimitys

Hildén sanoo, ettei kyseessä ole poliittinen nimitys, vaan kaupunginjohtajan päätös, johon kaupunginhallituksella ei ollut Hildénin mukaan huomautettavaa.

– Asia on politisoitunut sen takia, että valittu henkilö sattuu olemaan valtuuston puheenjohtaja, Hildén arvioi.

Hildénin mielestä Bruneau on erittäin pätevä hoitamaan tehtävää.

– Millan osaamisen ja CV:n puolesta kenelläkään ei pitäisi olla mitään tätä vastaan.

Francis McCarron (kok.) pitää Milla Bruneauta (kok.) pätevänä hankejohtajan tehtävään, mutta nimitysprosessia hän kritisoi kovin sanoin. Kuva: Sami Kuusivirta

McCarron: "Tämä näyttää todella pahalta"

Kokoomuksen valtuustoryhmälle Bruneaun nimittäminen selvisi torstaina ylimääräisessä kokouksessa.

Ryhmän varapuheenjohtaja Toni Putula sanoo, ettei Bruneaun nimittäminen tehtävään aiheuttanut ryhmäkokouksessa minkäänlaista keskustelua.

Hänen mukaansa Bruneau on erinomainen henkilö hoitamaan ”Lahden kannalta kriittisen tärkeää” tehtävää.

Tällaisella tosi ylimielisellä ja vanhanaikaisella valintamenettelyllä on annettu huonoin mahdollinen lähtölaukaus tälle hankkeelle. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Francis McCarron

Kokoomuksen ryhmän jäsen, teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron suhtautuu Bruneaun nimittämistapaan erittäin kriittisesti.

– Korostan, että Milla voi olla aivan erinomainen valinta hoitamaan tehtävää, mutta prosessi näyttää tunkkaiselta hyvä veli–hyvä sisko -päätökseltä. Tämä näyttää todella pahalta. Olen tosi pettynyt.

Hänen mukaansa Bruneaun valinta virkaan ”antaa väärän kuvan kokoomuslaisista”.

– Tällainen toiminta ei vastaa meidän arvojamme. Tällaisia järjestelyitä sulle–mulle -meiningillä ei vain voi tehdä. Korostan, että tämä ei ole kritiikkiä Millan ilmiselvää ammattitaitoa kohtaan, vaan valintatapaa kohtaan.

McCarronin mukaan kaupunginhallituksen ja etenkin sen puheenjohtajiston olisi pitänyt puuttua kaupunginjohtaja Timosen toimintaan.

– Tehtävä olisi ehdottomasti pitänyt panna julkiseen hakuun. Sen olisi voinut tehdä lyhyimmillään kahdessa viikossa.

McCarronin mukaan moni kaupunkilainen ja poliitikko on suhtautunut lähtökohtaisesti kielteisesti Green Capital -hankkeeseen. Valintamenettely vain lisää ihmisten vastareaktiota hanketta kohtaan, McCarron sanoo.

– Tällaisella tosi ylimielisellä ja vanhanaikaisella valintamenettelyllä on annettu huonoin mahdollinen lähtölaukaus tälle hankkeelle.

McCarronin mielestä Bruneaun palkkaaminen tehtävään pitää voida käsitellä vielä juurta jaksaen.

– Kaupunginhallituksen tulisi ottaa asia uudelleen käsittelyyn ja käydä prosessi vielä läpi. Olisi hyvää hallintoa korjata omia tekemisiään, jos sille on perusteet. Minusta näyttää siltä, että perusteet jarruttamiselle ja harkinnalle ovat olemassa.

Valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoo olevansa hämmentynyt nimitysprosessista. "Erityisesti julkishallinnolta vaaditaan avointa hakuprosessia jo ihan luottamuksenkin vuoksi. Avoimuus on aivan välttämätöntä ja nyt sitä ei ole ollut." Kuva: Ronja Koskinen

Kari hämmentynyt valintaprosessista: "Avoimuus on aivan välttämätöntä"

Kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoo olevansa tapauksessa täysin mediatietojen varassa.

Hän ei kohdista kritiikkiä Bruneaun ammattitaitoa, vaan valintaprosessia kohtaan. Se ei ole ollut Karin mukaan lainkaan riittävän avoin.

– Erityisesti julkishallinnolta vaaditaan avointa hakuprosessia jo ihan luottamuksenkin vuoksi. Avoimuus on aivan välttämätöntä ja nyt sitä ei ole ollut.

Asia on politisoitunut sen takia, että valittu henkilö sattuu olemaan valtuuston puheenjohtaja. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.)

Kari ei muista luottamushenkilöuransa ajalta vastaavaa rekrytointiprosessia.

– Tulee väistämättä mieleen, että tämä on haluttu hoitaa kovin pienen joukon kesken. Näin tärkeän hankkeen johtajan valinnassa olisi pitänyt pidättäytyä aikaisemmassa käytännössä, eli julkisessa haussa.

Karin arvion mukaan rekrytointitapa nakertaa hankkeen ”luottamuspääomaa”.

– Niin minuun yhteydessä olleet valtuustokollegat kuin kaupunkilaisetkin ovat hämmentyneitä. Niin olen itsekin.

Hän ei halua ottaa vielä kantaa siihen, tulisiko Bruneaun vetäytyä tehtävästä. Kari ei kuitenkaan usko, että asiaa kuitataan valtuustoryhmissä ”pelkkänä ilmoitusasiana”.

– Asia pitää ensin selvittää. Sen jälkeen on mahdollisten johtopäätösten ja korjausliikkeiden vuoro.

Kari toivoo, ettei hankkeen epäonnistuneesta aloituksesta tule pysyvää lommoa ympäristöpääkaupunkivuoteen ja sen valmisteluun.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi