Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Näkökulma: Milla Bruneaun "hillotolppa" syttyy tuleen ensimetreillä

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) on valittu Euroopan vihreä pääkaupunki -hankkeen johtajaksi. Kuva: Katja Luoma

Milla Bruneaun nimittäminen Euroopan vihreä pääkaupunki -hankkeen johtoon sytyttää kaupungissa poliittisen tulipalon, jota sammutellaan vielä antaumuksella. Ennen sitä liekit kuitenkin lepattavat näyttävästi ja pitkään.

Kisaan ja lopulta saavutettuun titteliin penseästi alusta asti suhtautuneet kaupunkilaiset ja poliitikot saavat Bruneaun palkasta ja tittelistä uuden lyömäaseen vastustaa joidenkin "elitistiseksi" kokemaa "viherpiipertämistä". Kun populisti saa tällaisen kiekon lapaansa, maali ei varmasti jää tekemättä.

"Miksi kaupungin virkajohto ja poliittinen sisäpiiri kehittelevät itselleen uusia kallispalkkaisia tehtäviä?", kysyy ehkä joku.

"Miksi tehtävään ei järjestetty julkista hakua?", kysyy ehkä toinen.

"Miksi tehtävään valittiin juuri valtuuston puheenjohtaja?, kysyy ehkä kolmas.

Bruneaulla ja kumppaneilla riittää selittelemistä seuraavien viikkojen aikana.

Työstään Yellow Film & TV -tuotantoyhtiöstä viime syksynä väistyneelle ja eduskuntavaaleissa yli 100 000 euron vaalikampanjan tehneelle, mutta vaille kansanedustajan paikkaa jääneelle Bruneaulle uusi, kovapalkkainen pesti tulee sopivaan saumaan.

Joidenkin mielestä liian sopivaan.

– Hänelle piti eduskuntavaalien jälkeen keksiä hillotolppa. Nyt se keksittiin, sanoo eräs valtuutettu.

Osa kokoomuksen valtuustoryhmästä on pöyristynyt Bruneaun pestistä. Etelä-Suomen Sanomien tietojen mukaan jotkut harkitsevat jopa valtuustoryhmän jättämistä.

– Tämä härski peli on mennyt liian pitkälle, sanoo eräs kokoomuslainen.

Kokoomuksen valtuustoryhmän palettia pyörittää kriitikoiden mukaan Bruneaun, kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Juha Rostedtin, valtuustoryhmän puheenjohtajan Hannu Rahkosen ja valtuutettu Jari Salosen valtakeskittymä. Loput joko nyökkäilevät tai ovat marginaalissa, ryhmän sisältä kuvaillaan.

Valtakeskittymään kuuluvasta porukasta Rahkosta ollaan istuttamassa Bruneaun seuraajaksi valtuuston puheenjohtajaksi.

– Se on ihan loogista. Hannu on kiva mies ja täysin näiden muiden vietävissä. Rostedtille tehtävä ei kelpaa, koska siitä ei saa palkkaa, toisin kuin hänen nykyisestä tehtävästään, sanoo eräs kokoomuslainen.

Valtuuston suurimmassa ryhmässä SDP:ssä ollaan huuli pyöreänä yllättävän käänteen edessä. Jotkut demarit ihmettelevät, miten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) on saattanut siunata Bruneaun valinnan hankkeen johtoon varsinkaan ilman julkista hakua.

– Kaupunginjohtaja ei edistä tällaista nimitysasiaa pyytämättä siihen kaupunginhallituksen puheenjohtajan siunausta, sanoo eräs demaripoliitikko.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi