Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinolan te-toimistoa esitetään lakkautettavaksi – palvelut tarjotaan jatkossa Lahdesta

Heinolan toimipaikan lakkauttaminen huolettaa päättäjiä Itä-Hämeen alueella.

Hämeen te-toimiston Heinolan toimipaikasta on saanut tapaamisen virkailijan kanssa vain ajanvarauksella. Kuva: Heidi Salminen

Hämeen ely-keskus on esittänyt Hämeen te-toimiston Heinolan toimipaikan sulkemista vuoden lopussa. Heinolan toimipaikan palvelut hoidettaisiin tulevaisuudessa Lahden toimipaikasta.

– Pienen toimipaikan yhdistäminen suurempaan on ollut suunnitteilla jo pidemmän aikaa. Lahdessa on laajempi henkilöstö ja osaamispohja, joka tulee hyödyttämään myös Itä-Hämeen aluetta, Hämeen te-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki sanoo.

Heinolan toimipaikka on Hämeen te-toimiston toimipaikoista pienin. Toimipaikoista Heinola ja Lahti sijaitsevat Päijät-Hämeen alueella. Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen toimipaikat kuuluvat Kanta-Hämeeseen.

– Itä-Hämeen alueen kuntien kanssa käydään keskustelua palvelujen järjestämisestä jatkossa. Asiakkaita voidaan tulevaisuudessa palvella esimerkiksi kaupungin tai kuntien tiloissa. Esimerkiksi Hartolasta tai Sysmästä ei muutenkaan tulla kovin usein paikan päälle Heinolan toimipaikkaan, Mannisenmäki kertoo.

Palvelujen luvataan paranevan

Heinolan toimipaikassa tapaamiset ovat tähän asti olleet mahdollisia ainoastaan ajanvarauksella. Monet hoitavat asiointinsa myös sähköisesti ja puhelimitse.

– Asiakkaan oikeudet tai velvollisuudet eivät tässä mitenkään muutu. Heinolan toimipaikka on ollut haavoittuvainen esimerkiksi henkilökunnan sairastumistapauksissa, sillä siellä on vain kahdeksan työntekijää. Lahdessa on yli sata työntekijää, minkä takia palvelurepertuaari laajenee. Pystymme palvelemaan entistä paremmin laajaa asiakaskuntaa, Mannisenmäki sanoo.

Mannisenmäki kertoo, että muutoksista tullaan informoimaan asiakkaita lähempänä sulkemisajankohtaa, joka on todennäköisesti marraskuun lopussa. Henkilöstön määrään tai muihinkaan resursseihin toimipaikan sulkeminen ei tule vaikuttamaan. Koko henkilöstö siirtyy tehtävineen Lahteen ja palveluja tarjotaan asiakkaille vähintään nykyiseen malliin.

– Henkilöstöä ei tämän takia tulla vähentämään, vaan sitä pikemminkin tarvitaan enemmän, Mannisenmäki sanoo.

Kuntien lausunnoissa näkyy huoli palveluista

Hämeen ely-keskus on lähettänyt kunnille kuulemispyynnön Hämeen te-toimiston Heinolan toimipaikan lakkauttamisesta.

Sysmän kunnanhallituksen esittämässä lausunnossa Heinolan toimipaikan lakkauttaminen nähdään uhkana Itä-Hämeen te-palvelujen laadukkaalle tuottamiselle, sillä Itä-Hämeen työttömyysprosentti on huomattavasti koko Hämettä korkeampi ja alueen te-palvelujen tarve on todennäköisesti kasvava. Lisäksi sähköisten palvelujen käyttö on osalle työnhakijoista haasteellista.

Sysmän kunta esittää lausunnossaan, että Lahden te-toimisto järjestää te-palveluja Itä-Hämeen asukkaille edelleen Heinolassa sivutoimipistemallilla sekä Hartolassa ja Sysmässä esimerkiksi palvelupäivämallilla.

Hartolan kunnanhallitus toteaa lausunnossaan, että toimipaikan siirron jälkeen tärkeää on lähipalveluiden saatavuuden jatkuminen Hartolassa. Lausunnossa toivotaan, että Hartolan kunnalle olisi nimetty tietty henkilö, jolle muodostuu tuntemus kunnan työttömien ja yritysten tilanteesta.

Heinolassa toivotaan parempaa toimintamallia

Heinolan kaupunginvaltuusto antaa lausuntonsa toimipaikan lakkauttamisesta ensi maanantain kokouksessaan.

– Oikeastaan olimme päätöksestä aika tyrmistyneitä. Toimipaikan lakkauttaminen ja toiminnan siirtäminen Lahteen ei vastaa omaa näkemystämme palvelujen tarpeesta ja kehittämisestä. Asiakas tapaa palvelutilanteessa yhden ammattilaisen, joten on hämmästyttävää, että laadun parantamista perustellaan asiointimatkan pidentämisellä, ammattilaisten kasaamisella yhteen ja etäpalveluilla, Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen sanoo.

Parkkosen mukaan toimipaikan lakkauttaminen on huonosti ajoitettu, sillä uusi hallitusohjelmakin tähtää työllisyyden parantamiseen ja uusiin työllistämismalleihin.

– Kunnille ja kaupungeille on tulossa aktiivisempi rooli työllistämispalveluiden tarjoamisessa, mutta se tarkoittaisi, että myös valtion pitäisi olla mukana tarjoamassa resursseja. Toiveenamme olisi kehittää kaupungin ja te-toimiston yhteinen kokeilu, jonka pohjalta voitaisiin rakentaa uutta toimintamallia, Parkkonen kertoo.

Parkkonen hämmästelee päätöstä karsia Päijät-Hämeen alueen te-toimistoista.

– Asukasluvultaan pienemmän Kanta-Hämeen puolelle jää edelleen kolme toimistoa ja kovemman työttömyyden Päijät-Hämeessä siirrytään yhteen. Forssassa on saatu haastavassa tilanteessa aktivointiaste korkealle ja hyviä tuloksia kahdenkymmenenkolmen te-toimiston ammattilaisten voimin, mutta Itä-Hämeessä ei kahdeksalla ihmisellä. Ehkä johtopäätöksen tulisi olla lakkauttamisen sijaan resurssien lisääminen.

Heidi Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi