Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Keskusta ei keskusteluun kuole, mutta keskustelun puutteeseen se voi kuolla", Antti Kaikkonen sanoi ja oli Lahdessa kaikesta samaa mieltä Katri Kulmunin kanssa

Lahdessa vierailleet keskustan puheenjohtajaehdokkaat kannattavat itäradan rakentamista. "Ei tuota oikorataa kukaan ole käärimässä rullalle", Kaikkonen lohdutti.

Keskustan puheenjohtajuudesta kisaavat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen pääsivät keskustelemaan täyden salin edessä torstaina Lahdessa. Kuva: Sami Kuusivirta

Kamppailu keskustan puheenjohtajuudesta näyttää olevan linjavaalin sijaan henkilövaali. Niin samanmielisiä puheenjohtajaehdokkaat elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja puolustusministeri Antti Kaikkonen ovat.

Vaikka kaksikon poliittiset linjat ovat kovin lähellä toisiaan, lähestymistavoiltaan ehdokkaat poikkeavat toisistaan.

Tästä maistiaisia oli tarjolla torstaina Lahdessa, kun puheenjohtajakaksikko saapui esittäytymään päijäthämäläisyleisölle.

Ei voi olla niin, että sillanrakentajien aika on ohi. Puheenjohtajaehdokas Antti Kaikkonen

Kulmuni korosti sitä, kuinka syvästi huolestunut hän on puolueensa tilasta. Kulmunin arvion mukaan puolueväki on jopa epätoivoista.

Vaikka Kulmuni haluaa tehdä keskustasta "toivon liikkeen", hänen pääviestinsä vaikuttaa silti olevan se, ettei puolueella voisi huonommin mennä.

Kaikkonen lähestyy keskustan historiallisen heikkoa tilannetta hieman toiselta kantilta. Hän vaikuttaa suhtautuvan tilanteeseen kilpakumppaniaan kevyemmin, vaikka myöntääkin puolueen olevan pahassa jamassa.

Päijäthämäläisyleisön edessä Kaikkonen yritti luoda uskoa omiinsa parhaan kykynsä mukaan.

– Keskustalaiset ovat aivan liian pitkään olleet siipi maassa. Nyt on aika nostaa siivet!

Antti Kaikkonen yritti tsempata omiaan parhaan kykynsä mukaan. "Nyt on aika nostaa siivet!" Kuva: Sami Kuusivirta

"Sillanpolttajia riittää"

Kaikkonen suorastaan pakotti yleisön muutamiin väliaplodeihin paasatessaan siitä, kuinka keskustalaisuutta tarvitaan vielä jatkossakin, ja ettei puolue saa luovuttaa populismin ja "ääripäiden" puristuksessa.

– Ei voi olla niin, että sillanrakentajien aika on ohi. Sillanpolttajia tässä maassa ja maailmassa riittää. Meidän ei siihen porukkaan pidä mennä, vaikka sillä voisi jonkun pikavoiton saadakin.

Kulmunin mukaan keskustan ei pidä vilkuilla liikaa sivuille tai keskittyä muiden puolueiden moittimiseen. Oman linjan on oltava kirkas ja ymmärrettävä, hän sanoi. Kulmunin mukaan keskusta ei saa olla "vaaleanvihreät", "light-persut" tai "pikkukokoomus".

– Sillanrakentajille koittaa uusi aika. Tästä esimerkki löytyy Ranskasta, jossa presidentti [Emmanuel] Macron ainakin esiintyy keskikentän pelaajana vahvasti, Kulmuni mainitsi.

"Juhan tekemän työn arvo nousee"

Molemmat ehdokkaat peräänkuuluttivat kenttäväen aiempaa parempaa huomioimista, selkeämpää viestintää ja avointa keskustelua.

Kaikkosen mukaan puolueessa saa ja pitää olla mielipide-eroja.

– Keskusta ei keskusteluun kuole, mutta keskustelun puutteeseen se voi kuolla.

Kumpikaan puheenjohtajaehdokas ei rohjennut moittia väistyvää puheenjohtajaa Juha Sipilää. Molemmat suorastaan hehkuttivat erityisesti Sipilän talousosaamista.

– Juhan tekemän työn arvo nousee myöhemmin, Kulmuni ennusti.

Katri Kulmunin mukaan "keskikentän sillanrakentajalle" riittää kysyntää, kunhan puolue onnistuu kirkastamaan linjaansa. Kuva: Sami Kuusivirta

Vahvaa aluepolitiikkaa ja ryhtiliikettä sivistyspolitiikkaan

Kulmunin mukaan keskustan politiikan ydintä pitää olla vahva aluepolitiikka. Koko Suomesta on pidettävä huolta. Hänen mielestään mikään muu suomalainen puolue ei puhu alueellisen tasa-arvon puolesta.

Juhan tekemän työn arvo nousee myöhemmin. Puheenjohtajaehdokas Katri Kulmuni

Kaikkosen mielestä keskustan on nostettava lapsien ja perheiden hyvinvointi politiikan tekemisen ytimeen. Myös keskustalaisessa sivistyspolitiikassa on Kaikkosen mukaan ryhtiliikkeen paikka. Kaikkosen mukaan puolueen on vihdoin ja viimein kyettävä puhuttelemaan myös isojen kaupunkien ihmisiä.

Samanmielisellä kaksikolla on päijäthämäläisittäin katsottuna arveluttava mielipide itäradasta. Se pitää kaksikon mukaan rakentaa "jollain aikavälillä".

– Sen verran arvokkaista hankkeista on kyse, että ihan nopeita muutoksia ei ole luvassa. Lahden kannalta on tärkeää huomata se, ettei tuota oikorataa kukaan ole käärimässä rullalle. Täältä on jatkossakin erinomaiset yhteydet Helsinkiin, Kaikkonen pehmensi.

Veren maku puuttuu

Vaikka keskustelua vetänyt puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen pyrki parhaansa mukaan lietsomaan keskusteluun kierroksia, eivät puheenjohtajaehdokkaat suostuneet käymään toistensa kimppuun.

Lopuksi Pirkkalainen pyysi kumpaakin ehdokasta kehumaan itseään. Kaikkonen ymmärsi tehtävänannon väärin ja alkoi kehua Kulmunia.

Vaikuttaa siltä, ettei kumpikaan kisaaja hingu puheenjohtajaksi veren maku suussa. Kisa ei tunnu herättävän suuria intohimoja rivikeskustalaisissakaan.

– Ehkä Kaikkonen kuitenkin voittaa. Tai en tiedä. Voisi olla naisenkin vuoro. Kumpikin käy. Kansanliike päättää, tiivisti eräs tilaisuudessa ollut puolueaktiivi.

Sipilän seuraaja valitaan 7. syyskuuta Kouvolassa.

Myös keskustan varapuheenjohtaja, ex-kansanedustaja Juha Rehula (oikealla) oli kuuntelemassa puheenjohtajadebattia. Kuva: Sami Kuusivirta
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi