Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mannakodin palveluasumispaikat lähes tuplaantuvat ensi vuonna Lahdessa – uuden rakennuksen valmistuttua alkaa vanhojen remontti

Manna ry:n palvelukeskuksen toiminta Nastolan Uudessakylässä laajenee, kun uusi 30 asukkaan palvelukoti valmistuu ensi vuoden helmikuussa. Ensimmäisenä uuteen rakennukseen muuttaa palvelukeskuksen nykyisiä asukkaita, jotta pihan vanhin talo saadaan remontoitua.

Palvelukeskus Mannakotien uuden asuinrakennuksen on määrä valmistua helmikuussa 2020. Kuva: palvelukoti Manna

Yksityisen palvelukeskuksen tontille Nastolaan rakennetaan uutta vanhusten palveluasumisyksikköä. Mannakodin 30-paikkaisen kohteen rakennustyöt aloitettiin heinäkuussa, ja sinne pääsee muuttamaan maaliskuussa 2020.

Uuden kohteen omistaa ja rahoittaa palvelukeskuksen yhteistyökumppani Investor Partners Oy, jolta Mannakodit vuokraa ensi keväänä valmistuvan rakennuksen. Työmaalla urakoi Sievi Hyvinvointitilat Oy.

Mannakodit sijaitsevat Sylvöjärven rannalla. Kuva: Timo Filpus

Palvelukeskusta pyörittää vuonna 1996 perustettu lahtelainen yhdistys Manna ry, joka tarjoaa tuetun ja tehostetun asumisen palveluita. Uuteen rakennukseen tulee 30 asukaspaikkaa, jolloin nykyinen 38 asukkaan asukasmäärä lähes kaksinkertaistuu. Lisätilaa tarvitaan, sillä erityisesti tuetulle asumiselle on enemmän kysyntää kuin tarjontaa.

–  Meiltä kysytään jatkuvasti tuettuja paikkoja. Asukkaita on jo jonossa tulossa ja pitää myydä ei-oota, Mannakodin toiminnanjohtaja Sari Dufva sanoo.

Hybriditalossa asutaan tuetusti ja tehostetusti

Tähän asti Mannakodin pääpaino on ollut tehostetussa palveluasumisessa, mutta suunta on muuttumassa. Uuteen rakennukseen haetaan hybridilupaa, jolloin siellä voi olla sekä tuettua että tehostettua asumista.

– Lupia ei vielä ole haettu. Rakennus tehdään ensin, sitten vasta on tarkastuskäynnit ja saamme luvat toimintaan.

Mannakodeissa asuu tällä hetkellä 38 vanhusta. Uuteen hybriditaloon tulee 30 asukaspaikkaa lisää. Kuva: palvelukoti Manna

Nykyiset rakennukset tulevat jatkossa palvelemaan vain tuettua asumista, jossa yhteisöllisessä ympäristössä asuvat asukkaat saavat kodinhoidon tukea. Yöhoitoa ei ole, mutta hoitajan voi hälyttää apuun turvarannekkeella. Sen lisäksi osa Mannakodin asukkaista on tehostetun asumisen piirissä. Vaikeasti muistisairaat tai muuten huonokuntoiset vanhukset saavat hoitoa vuorokauden ympäri.

Asukasmäärä ei kaksinkertaistu vielä keväällä

Suuri osa asukkaista maksaa hoitonsa palveluseteleillä. Tuettua asumista lisätään taloudellisista syistä.

– Kuntien talous on tiukilla, eikä tehostettuun asumiseen myönnetä palveluseteleitä, vaan kotihoidolla mennään niin pitkälle kuin pystytään, Dufva sanoo.

Maaliskuussa Mannakotiin muuttaa vain muutamia uusia asukkaita, sillä vanhat rakennukset täytyy remontoida ennen toiminnan laajentamista. Niistä osalle riittää pieni pintaremontti, mutta yksi 1950-luvulla rakennettu talo tarvitsee kokonaisvaltaisempaa korjausta. Sen rakennuksen asukkaat muuttavat remontin ajaksi evakkoon muihin taloihin. Myöskään merkittäviä henkilöstön lisäyksiä ei vielä keväällä ole luvassa.

– Alkuun ei tule rekrytointitarvetta vaan pärjäämme omillamme, Dufva sanoo.

Palvelukeskuksessa työskentelee yhteensä 22 lähihoitajaa, sairaanhoitajaa ja kotipalvelutyöntekijää.

Lue myös: Jos kunnissa ajateltaisiin vain rahaa, asukkaiksi otettaisiin ainoastaan työssäkäyvät, terveet ja varakkaat
Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi