Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pesula-ala houkuttelee toimijoita Lahteen, yrittäjät uskovat kilpailun kovenevan – "Ihmiset ovat entistä kiireisempiä ja palveluita ostetaan enemmän"

Uusin tulokas Lahden markkinoilla on heinäkuussa auennut 24 pesula, joka pyörii muista paikoista poiketen täysin itsepalvelukonseptilla.

Leena ja Marika Nissinen pesivät keskiviikkona pyykkiä 24 Pesulan Lahden toimipisteessä. Kaksikko turvautui pesulapalveluun, sillä Marika Nissisen hiljattain kotiinsa ostama pesukone osoittautui vialliseksi, eikä hän ollut vielä saanut uutta tilalle. Kuva: Antti Yrjönen

Pesulayrittäjät kokevat, että ala houkuttelee toimijoita Lahteen kasvavaa vauhtia.

– Kilpailu on aika paljon kovempi kuin monella muulla samankokoisella paikkakunnalla, kun vertaa pesuloiden määrää asukaslukuun. Pesuainetoimittajakin joskus ihmetteli, että miten täällä on näin monta pesulaa, kertoo lahtelaisen Ipa-Pesu Oy:n yrittäjä Kristiina Taipale. Vuosituhannen alussa yrityksen osakkaaksi ryhtynyt Taipale kokee, että yritysten ohella kotitaloudet käyttävät pesuloita enenevissä määrin.

– Tämän päivän ihmiset ovat entistä kiireisempiä, ja palveluita ostetaan yleensäkin enemmän, Taipale miettii.

Pyykkimesta-pesulassa helmikuussa yrittäjänä aloittanut Minna Liuksiala on Taipaleen kanssa samaa mieltä kysynnän kasvusta. Pyykkimesta pesee kaikkia vesipestäviä tekstiilejä.

– En voi puhua kokemuksen rintaäänellä, mutta tuntuu, että monilla tämän päivän ihmisillä on rahaa väljästi käytössä ja he haluavat käyttää palveluja, hän sanoo. Myös Liuksiala on huomannut toimijoiden runsaan lukumäärän Lahdessa.

– Minun aikanani on tainnut nousta kolme uutta pesulaa. Tuntuu, että kilpailu tulee varmasti kiihtymään, hän arvioi.

Sääolosuhteet vaikuttavat kysyntään

Taipaleen mukaan pesulayrityksen toiminta on muiden kuin yritysasiakkaiden osalta hyvin kausiluonteista. Kesäisin pestävissä artikkeleissa painottuvat matot, ja juhlavaatteiden pesussa tulee yleensä pieni piikki keväisin. Sääolosuhteet vaikuttavat siihen, minkä verran kotitalouksista tuotavista tekstiileistä kertyy kassavirtaa.

– Jos on kuiva kesä, mattoja ja muuta pyykkiä pestään enemmän itse ja jos on sateista ja epävakaista, käytetään pesulaa, hän sanoo.

Lue myös: Pese kuteiden suuntaisesti ja kuivaa varjossa - lue nämä ohjeet, ennen kuin lähdet mattopyykille
 

Ipa-Pesun tiloissa on tarjolla myös itsepalvelupesula, jonka käyttö on Taipaleen mukaan kesällä vilkkaampaa. Tämä kesä ei ole ollut liiketoiminnan kannalta erityisen hyvä, mutta ei erityisen heikkokaan.

– On ollut kaikennäköistä säätä, Taipale sanoo.

Pyykkimestan yrittäjä Minna Liuksiala kertoo yllättyneensä siitä, että heinäkuu oli hänen pesulassaan melko vilkas.

Itsepalvelupesulaa toivottiin Lahteen pitkään

Uusin tulokas Lahden markkinoilla on kokkolalaislähtöinen ja ympäri Suomea laajentanut 24 Pesula, joka avasi toimipisteen kauppakeskus Karismaan heinäkuun lopulla. Perheyrityksen pesulat toimivat muista kaupungin paikoista poiketen täysin itsepalveluperiaatteella ilman henkilökuntaa. Markkinointipäällikkö Nico Nevalan mukaan itsepalvelupesulaa toivoi Lahteen moni.

– Se oli suurin syy tänne laajentamiseemme. Kyselyjä on tullut varmaan eniten Lahden suunnilta, niitä tuli kolmen vuoden ajalta aika merkittävä nippu. Katsoimme pitkään sopivaa paikkaa, hän sanoo.

Nevalan mukaan ensimmäisten viikkojen aikana pesulassa on käynyt etenkin kesäasukkaita. Yrityksen pesuloissa pestään eniten mattoja, petauspatjoja, untuvatekstiilejä ja muita kotioloissa hankalasti pestäviä ja kuivattavia pyykkejä.

– Arkipyykkiä käyvät pesemässä esimerkiksi matkatyöläiset ja ihmiset, joiden kotikone on sanonut sopimuksen irti, Nevala sanoo.

24 Pesula sijoittaa toimipisteensä markettien ja tavaratalojen yhteyteen. Ajatus on, että asiakkaat voivat pestä pyykkinsä ostosten tekemisen ohessa.

– Kun asiakas ottaa osan työstä harteilleen, voimme pitää myös hinnan alhaisena, Nevala sanoo. Hänen mukaansa kesäkuukaudet ovat matonpesun sesonkiaikaa.

– Kesäkaudella ihmisillä on aikaa hoitaa kotia kuntoon. Matonpesu myös kytkeytyy auringonpaisteeseen ja kesään. Se on perinne, joka elää vahvassa, Nevala sanoo.

Jutun graafia korjattu 16.8. klo 15.21.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi